Vapaaehtoistyö partiossa

Etsitkö merkityksellistä vapaaehtoistyötä, uusia elämyksiä ja yhteisöllisyyttä? Partiosta voit löytää kaikki nämä ja seikkailuja myös aikuisille! Partiossa välitämme ja huolehdimme vapaaehtoisista. Aikuisena mukaan lähtiessäsi et tarvitse aiempaa partiokokemusta, sillä saat aloittaessasi apua, tukea ja monipuolista koulutusta. Haluamme olla paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä.

Seikkailuja myös aikuisille teksti sekä #partioscout ja piirretty nuotio sekä kuusipuitaMonilla paikkakunnilla mukaan toimintaa pyörittämään kaivataan uusia aikuisia vapaaehtoisia. Lähde sinäkin mukaan mahdollistamaan monipuolinen harrastus lähialueesi lapsille ja nuorille, tai vapaaehtoiseksi valtakunnallisiin ja alueellisiin tehtäviin. Löydä samalla itsellesi uusi, inspiroiva ja merkityksellinen ajanviete.

Oletko valmis aloittamaan merkityksellisen vapaaehtoistyön?

Partiossa on tarjolla monenlaisia vapaaehtoistehtäviä, joissa juuri sinun ammatillisesta tai muusta kokemuksestasi ja osaamisestasi voisi olla iloa useille lapsille ja nuorille! Mukaan pääset ilman aiempaa partiotaustaa.

Aloittaessasi partion aikuisena voit lähteä mukaan lähimmän paikallisyhdistyksesi, eli lippukunnan, viikoittaiseen toimintaan tai projektiavuksi retkille ja leireille. Voit myös tulla mukaan keskusjärjestön Suomen Partiolaiset ja piirijärjestöjen vapaaehtoistehtäviin esimerkiksi kehittämään toimintaa, auttamaan hallinnollisiin tehtäviin ja järjestämään isompia tapahtumia. Partion nykyiseen strategiaan on kirjattu tavoite tarjota yhä merkityksellisempi yhteisö ja vapaaehtoistyö aikuisille. Tavoitteen tueksi partio kehittää vapaaehtoistensa osaamista monipuolisesti.

Näin pääset mukaan vapaaehtoiseksi partioon

Aikuinen ja sisupartiolainen askartelevat hiekkapulloja
Aikuiset vapaaehtoiset tukevat nuorten partiolaisten harrastusta. Kuva Järvi-Suomen Partiolaiset / Tuija Kautto

Vapaaehtoisetkin liittyvät partioon jäseniksi ja maksavat vuotuisen jäsenmaksunsa. Jäsenmaksu on alueesta riippuen 60-80 euroa.

Voit ottaa yhteyttä lähialueesi paikallisyhdistykseen ja heidän lippukunnanjohtajaansa ja kertoa, minkälaisia toiveita sinulla on vapaaehtoistyösi suhteen. Lippukuntahaku auttaa sinua löytämään oman paikkakuntasi partiolaiset. Voit myös jättää sähköisen jäsenhakemuksen lippukuntahaun kautta löydettyäsi sopivan lippukunnan.

Löydä lähin lippukuntasi

Tarkista myös keskusjärjestön ja piirien avoimet vapaaehtoistehtävät eli pestit. Osaan tehtävistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon! Löydä keskusjärjestön ja piirien vapaaehtoistehtävät pestihausta.

Siirry pestihakuun

Kokemuksia partiossa vapaaehtoistyötä tekeviltä

Miltä tuntuu olla vapaaehtoisena partiossa? Alta voit lukea partion aikuisena aloittaneiden vapaaehtoisten inspiroivia tarinoita omista kokemuksistaan.

Aikuinen partiolainen Eerik Klemetti kalliolla metsämaiseman edessä koiran kanssa
Kuvassa Eerik Klemetti nauttimassa luonnosta.

Päivätyökseen konsulttina toimiva Eerik Klemetti tuli aikuisena mukaan partioon ja vapaaehtoiseksi partion uuteen vastuullisuusryhmään.

Eerik, 29, aloitti partion harrastuksena, sillä hän kokee, että partio tarjoaa mahdollisuuksia kehittää itseään eteenpäin. Yhtä paljon painoi myös halu päästä tukemaan partion vastuullisuus- ja hiilineutraaliustyötä.

Eerik on mukana alkuvuodesta 2021 perustetussa Suomen Partiolaisten vastuullisuusryhmässä. "Partiotoiminta rakentuu itsessään hyvin vahvasti monille niille periaatteille ja arvoille, mitä kestävän kehityksen mukainen toiminta edellyttää. Ympäröivän luonnon kunnioittaminen, esimerkillä johtaminen ja kyky sopeutua uuteen ovat elintärkeitä ominaisuuksia ihmisten motivoimisessa vastuulliseen elämään", Eerik pohtii.

"Koen, että partiossa opetettavat johtajuus- ja vuorovaikutustaidot ovat elintärkeitä niin työelämässä kuin muissakin sosiaalisissa ryhmissä", Eerik kertoo. Hän uskoo, että voi myös itse oppia valtavasti asioita partiotoiminnan kautta.

Eerikin haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Suomen Partiolaisten Partiomediasta.

Linda Vainio Partioasemalla. Kuva: Mari Piironen
Linda Vainio Partioasemalla. Kuva: Mari Piironen

Linda Vainion veti mukaan partiotoimintaan kiinnostus HR-asioita kohtaan, mutta nykyään hän kokee olevansa mukana partion vuoksi. LinkedIn-ilmoituksen innoittamana Linda löysi itsensä ensin Suomen Partiolaisten pestistä kehittämässä vapaaehtoistukea. Sitten hän lähti mukaan myös piirin toimintaan vastaamaan mentorointiohjelmasta.

Linda kokee, että lasten ja nuorten harrastuksen mahdollistaminen tarjoaa kasvun paikkoja myös aikuiselle ja oma motivaatio on avainasemassa. Partio antaa mahdollisuuden yrittämiseen, erehtymiseen, oppimiseen ja kehittymiseen.

"Partio tarjoaa aikuiselle niin paljon kuin on valmis vastaanottamaan. Olen päässyt tekemään itselleni kiinnostavia asioita ja tutustunut uusiin ihmisiin myös kansainvälisesti. Tekemistä löytyy monipuolisesti läheltä luontoa sekä sisätiloissa, sillä partiota voi tehdä monella eri tavalla omasta ajankäyttömahdollisuudesta riippuen.”

Partio on antanut lisää myös työelämään, Linda kertoo. "Minulle partio on antanut mahdollisuuden kehittyä ihmisenä sekä tuonut erilaisia tapoja lähestyä asioita. Olen pysähtynyt pohtimaan omaa johtajuuttani aikaisempaa useammin. Partiosta olen vienyt työpaikalle mm. erilaisia fasilitointimenetelmiä sekä soveltanut partion johtamiskäsitystä omassa esimiestyössäni."

Mitä on partio? Millaista vapaaehtoistyötä se on aikuisille?

Aikuinen partiolainen nuotiolla kokkaamassa
Aikuiset vapaaehtoiset pääsevät myös nauttimaan luontoelämyksistä partiossa. Kuva: Järvi-Suomen Partiolaiset / Jukka Leikkonen

Partio on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa merkityksellistä vapaaehtoistyötä ja seikkailuja myös aikuisille! Partioviikolla 19.-25.4.2021 pääset tutustumaan partion tarjoamiin mahdollisuuksiin aikuisille suunnatuissa tapahtumissa ympäri Suomen ja verkossa. Kurkkaa alati päivittyvä tapahtumalistaus täältä.

Partio on Suomen suurin nuorisojärjestö noin 65 000 jäsenellään. Tiesitkö, että 20 000 heistä on aikuisia? Aikuiset tekevät partiossa korvaamatonta vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten parissa. Osa heistä on ollut partiossa lapsesta saakka, mutta osa aloittaa aikuisiällä joko oman lapsen myötä tai muuten kiinnostuu toiminnasta. Kuka tahansa voi aloittaa harrastuksen minkä ikäisenä tahansa – aiempaa osaamista tai kokemusta ei vaadita.

Lue myös vapaaehtoistyo.fi sivun partioaikuinen -artikkelista mitä kaikkea partio vapaaehtoistyönä voi sinulle antaa. Artikkelin on kirjoittanut Uudenmaan Partiopiirin järjestökoordinaattori Nina Miettinen, joka tukee uusia aikuisia vapaaehtoisia heidän aloittaessaan partiossa.

Sinun ajastasi ja avustasi on konkreettista hyötyä!

Aikuinen partiolainen vastaanottaa kolme partiolaista rastille
Aikuiset mahdollistavat monipuolisen harrastuksen lapsille ja nuorille. Kuva: Hämeen Partiopiiri / Niko Rautanen

Kun kaksi aikuista vapaaehtoista haluaa aloittaa partioryhmän vetämisen, mukaan partioon pääsee noin 15 uutta lasta. Tämä kuvaa hyvin aikuisten tärkeää roolia harrastuksen mahdollistajina. Sitä kautta yhä useammalla suomalaisella on mielekäs harrastus ja yhteisö, johon kuulua.

Partio on myös yksi edullisimmista harrastuksista ja toimiikin tärkeänä vastavoimana syrjäytymistä vastaan.

 


Haluatko mukaan vapaaehtoiseksi partioon?
Toimi näin!

Seikkailuja myös aikuisille teksti sekä #partioscout ja piirretty nuotio sekä kuusipuita

  • Voit ottaa yhteyttä lähialueesi paikallisyhdistykseen ja heidän lippukunnanjohtajaansa ja kertoa, minkälaisia toiveita sinulla on vapaaehtoistyösi suhteen. Lippukuntahaku auttaa sinua löytämään oman paikkakuntasi partiolaiset. Voit myös jättää sähköisen jäsenhakemuksen lippukuntahaun kautta löydettyäsi sopivan lippukunnan.
  • Tarkista myös keskusjärjestön ja piirien avoimet vapaaehtoistehtävät eli pestit. Osaan tehtävistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon!
  • Vapaaehtoisetkin liittyvät partioon jäseniksi ja maksavat vuotuisen jäsenmaksunsa.
    Jäsenmaksu on alueesta riippuen 60-80 euroa.

Yläkuva: Suomen Partiolaiset / Emma Lahtinen