Harrasta partiota perheen kanssa

Perhepartio on koko perheen harrastus! Perhepartiossa aikuinen ja alle kouluikäinen lapsi seikkailevat yhdessä partiotoimintaan samalla tutustuen. Perhepartio on helppo, elämyksellinen ja yhteisöllinen tapa tutustua partioon.

  • Perhepartio on nimensä mukaisesti perheen yhteinen harrastus, ei siis pelkästään toimintaa lapsille
  • Perhepartioon osallistuu alle kouluikäinen (yleensä noin 3-6 -vuotias) lapsi oman aikuisensa kanssa
  • Perhepartiossa retkeillään ja opitaan erilaisia taitoja
  • Perhepartio on oiva tapa tutustua oman paikkakunnan muihin vanhempiin ja lapsiin
  • Perhepartioon osallistuminen ei vaadi aiempaa partiokokemusta
  • Perhepartiota varten et tarvitse erityisiä partiovarusteita
  • Käytännössä perhepartio on kerran kuukaudessa järjestettävä päiväretki / partiokerta, mutta jokaisessa lippukunnassa voi olla myös omia toteutustapoja perhepartiolle

Kysy perhepartiosta lippukunnalta

Perhepartiota järjestetään osassa lippukunnista. Perhepartioon liittymisestä saat lisätietoa ottamalla yhteyttä lähimpään lippukuntaan, jossa järjestetään perhepartiota. Löydät perhepartiota järjestävät lippukunnat lippukuntahausta.

Haluaisitko opettaa lapsillesi luonnosta nauttimista? Kiinnostaako retkeily yhdessä perheen kanssa? Ovatko omat erätaitosi hieman ruosteessa tai muuten vaan olisi mukava retkeillä ja opetella monipuolisia taitoja yhdessä  muiden vastaavassa elämäntilanteessa olevien kanssa? Varsinaiseen partiotoimintaan pääsee mukaan kouluikäisenä, mutta perhepartio on mainio mahdollisuus perheille aloittaa uusi luontoharrastus jo alle kouluikäisten lasten kanssa!

Kaksi pientä lasta partioleirillä.
Kuva: Juhamatti Julkunen

Kokemuksia perhepartion aloittaneilta

Innostavinta perhepartiossa on monien mielestä yhteisöllisyys ja yhteiset puuhailut, mutta myös lapsen ja vanhemman välillä syntyvät ilon hetket sekä kohtaamiset muiden vanhempien kanssa. Perhepartio motivoi pikkulapsiarkea eläviä aikuisia löytämään perheelle yhteisen harrastuksen.

Perhepartioretkien ei tarvitse sisältää sirkustemppuja ja vaatia laajoja valmisteluita – yhteinen retki luonnossa ja nuotiohetki laavulla ovat pienille jo elämys itsessään.

”Samanhenkiset perheet, ystävyyttä partion ulkopuolellakin, yhteisöllisyys. Saada ohjatusti kokemuksia ja aikaa asioille, joita ei kotona tulisi kokeiltua.” yksi perhepartiota vetävistä aikuisista summaa harrastuksen parhaita puolia.

Tutustu tarkemmin perhepartion vetäjien kokemuksiin toiminnasta sekä poimi talteen vinkkejä uusille toimintana ryhtyville.

Lounais-Suomen Partiopiirissä perhepartioryhmiä löytyy niin Turusta, Salosta kuin Poristakin. Perhepartiotoiminta mahdollistaa vanhemmille mukavan yhteisen harrastuksen lapsen kanssa ja mahdollisuuden tavata muita vanhempia säännöllisesti. Perhepartion järjestää aina paikallisyhdistys, eli lippukunta.

Kati Hietikko aloitti partion ensi kertaa aikuisena lähtiessään mukaan vetämään paikallista perhepartiotoimintaa keväällä 2019. Kati on saanut oman lapsen innostuksen kautta myös itse mieleenpainuvia kokemuksia.

”Kun oma lapsi on erittäin innoissaan, niin se on parasta. Lisäksi itse opin myös paljon uutta, kun en ole partiolaiseksi syntynyt ja vasta nyt aikuisena mukaan partioon lähtenyt. Parhaan opin ja tuen saan toiselta ohjaajalta Tessa Salmelta ja omalta lippukunnalta”, Hietikko täydentää.

Koko artikkelin voit lukea Lounais-Suomen Partiopiirin verkkomedia Verkko-Repolaisesta.

Perhepartiota aloittaessa aikuisilta ei vaadita aiempaa kokemusta partiosta tai retkeilystä. Osa Järvenpään kiehisten perhepartiossa mukana olevista vanhemmista on harrastunut partiota jo aiemmin, osa puolestaan ei.

“Hyvin vaihtelevasti. Yleensä kaikkia aikuisia kiinnostaa luonnossa liikkuminen, mutta eivät välttämättä tiedä miten sen tekisi lapsen kanssa. Perhepartio on helppo tapa lähteä yhdessä koko perheen kanssa luontoon!” Kerran kuussa kokoontuvaa ryhmää yhdessä jo useamman vuoden johtaneet perhepartiolaiset Minna Viskari ja Riikka Kumlin kertovat.

Järvenpään Kiehisten kokouksissa on muun muassa harjoiteltu pehmoeläimen ensiapua ja karttamerkkejä, sekä kokeiltu sokkona asioiden maistelua, pulkkamäkeä, lettujen paistoa ja temppurataa. Joskus riittää luonnossa kävely ja sen ihmettely.

”Perhepartio on kyllä sopinut omaan elämäntilanteeseen tosi hyvin, oli kiva palata partion maailmaan muutaman vuoden tauon jälkeen ja tämä ei kuitenkaan vie liikaa aikaa näiden ruuhkavuosien keskellä.”, Viskari ja Kumlin summaavat kokemuksiaan.

Koko artikkelin voit lukea Uudenmaan Partiopiirin verkkomedia Pärskeestä.

Perhepartiolaisia intiaanikanooteilla
Tommi Loukia mukana perhepartiotoiminnassa. Kuva: Paavo Hopeakoski

Perhepartiotoiminta toi Tommin mukaan partioon muutama vuosi sitten. Retkeilyä, ulkoilua ja vaeltamista harrastanut Tommi yllättyi partion monipuolisuudesta.

”Lähdin partioon yhdessä omien lasteni kanssa. Aloitimme perhepartiossa mutta nyt olen vetänyt kolmen vuoden ajan sudenpentulaumaa. Ryhmän lasten kasvua on ollut hieno seurata, sillä partiossa ujot saavat rohkeutta tehdä asioita, kun he ovat osana ryhmää. Lauman ohjaamisessa hienoa on se, että pystyy jakamaan tietoa ja omaa osaamistaan, mutta koko ajan oppii myös muilta aikuisilta ja saa uusia näkemyksiä. Tällä hetkellä käyn partiojohtajan peruskoulutusta. Kurssi on todella lähellä yleistä johtajakoulutusta – samoja asioita joutuu huomioimaan niin lauman kuin yrityksen johtamisessa. Partio on hyvää vastapainoa työlle, siellä ei tule koodaus mieleen”, Tommi kertoo.

Lue lisää Tommin kokemuksesta Partiomedian jutusta.


Yläkuva: Johanna Kalliomaa