Partio-ohjelma

”Perhepartiossa vanhemmatkin saavat uusia ystäviä ja puheensorina ja nauru raikaavat”

Pohditko perhepartioryhmän perustamista? Keräsimme perhepartion vetäjiltä kokemuksia toiminnasta sekä vinkkejä uusille toiminnan aloittajille.

Innostavinta perhepartiossa – kuten partiossa yleensäkin – on yhteisöllisyys ja yhteiset puuhailut, mutta myös lapsen ja vanhemman välillä syntyvät ilon hetket sekä kohtaamiset muiden vanhempien kanssa. Perhepartio myös motivoi pikkulapsiarkea eläviä johtajia pysymään mukana. Retken sisällön ei tarvitse sisältää sirkustemppuja – yhteinen retki luonnossa ja makkaranpaisto laavulla ovat pienille jo elämys itsessään.

Mikä on parasta perhepartiossa?

”Se, että koko perhe pääsee harrastamaan!”

”Lasten riemu, kun he saavat puuhata toistensa kanssa ja silti se tärkeä aikuinen on jossakin lähellä. Kohtaamiset muiden vanhempien kanssa ovat myös ihan parasta.”

”Saada mukaan uusia perheitä ja onnistua motivoimaan pikkulapsiarkea eläviä johtajia pysymään mukana.”

”Nähdä lapsen ja vanhemman välillä tapahtuvia ilon ja oivaltamisen hetkiä, varsinkin kun näkee yhteyden muodostuvan. Ennakoivaa perhetyötä parhaimmillaan.”

”Samanhenkiset perheet, ystävyyttä partion ulkopuolellakin, yhteisöllisyys. Saada ohjatusti kokemuksia ja aikaa asioille, joita ei kotona tulisi kokeiltua.”

”Perheiden yhteinen harrastus, aikuinen ja lapsi toimivat yhdessä.”

Millainen ohjelma on ollut pidetyintä?

”Itse retkeily ja siihen kuuluva nuotion sytyttäminen ja evästäminen. Leivonta ja kaikenlainen askartelu sisällä ja ulkona.”

”Maaseudulla kun asutaan, ehdottomia suosikkeja ovat retket laavuille makkaranpaistoineen. Laavujen ympäristöstä löytyy aina kaikkea mahtavaa puuhailua. Retki salpalinjamuseolle oli myös mieleinen.”

”Nallesairaala, kaikki askartelu, fikkarisuunnistus, pulkkamäki ja kaikki missä on mukana ruokaa.”

”Käsillä tekeminen, yhdessä kokeminen, uuden asian oivaltaminen.”

Mikä perhepartioryhmän vetämisessä motivoi eniten?

”Se aito ilo, jota näkee sekä lapsissa että vanhemmissa. Kaikki saavat uusia ystäviä ja puheensorina ja nauru raikaavat. Ketään ei tarvitse maanitella mukaan osallistumaan, kun kaikilla on motivaatio korkealla.”

”Nähdä lasten ilo, kun asioita tehdään yhdessä äidin tai muun aikuisen kanssa.”

”Nähdä lasten ja aikuisten (perheiden) viettävän aikaa yhdessä puuhaten ja uutta oppien.”

Miksi lippukunnan kannattaisi aloittaa perhepartio?

”Perhepartio on erinomainen aikuisrekryn keino. Lasten kasvaessa ’ulos’ perhepartiosta, monet aikuiset innostuvat myös jatkamaan toiminnassa mukana. Perhepartion myötä lippukunta voi kasvaa suurestikin.”

”Paras tapa ehdottomasti saada uusia aikuisia mukaan ja pitää olemassa olevista kiinni uudessa elämäntilanteessa.”

”Lippukunnan perheellisille aikuisille perhepartio on paikka ohjattuun toimintaan oman lapsen kanssa. Sudareitten ’esikoulu’. Syntyy yhteisöllisyyttä ja vuoropuhelua ikäryhmien välillä. Lippukunta voi olla kuin suuri perhe.”

Miten kannustaisit henkilöä, joka harkitsee perhepartion aloittamista?

”Kannattaa lähteä kokeilemaan! Kun joukossa on paljon aikuisia, he tahtomattaankin tukevat johtamista, kun jokainen on vastuussa omista lapsistaan, ja ohjaavat heidän tekemistään.”

”Rohkeasti mukaan!”

”Materiaalia on paljon ja ’yleisö’ kiitollista lähes kaikesta! Mukaan vaan!”

Tule kuulemaan lisää perhepartiosta!

Kutkuttaako perhepartion järjestäminen? Tule maanantaina 3.5. partion virtuaaliselle iltateelle kuulemaan ideoita ja vinkkejä perhepartion aloittamiseen! Millä eri tavoin perhepartiota järjestetään tai voisi järjestää? Lisätietoa tapahtumasta.