Yleinen

Perhepartiolaiset jäälinnaa rakentamassa!

Jäälinnoja on tänä talvena noussut ympäri Suomea ja jäälinnan rakentaminen sopii loistavasti etäaktiviteetiksi perhepartiolle. Perhepartio ohjaaja Hanna Alanen kertoo heidän ryhmän rakennusprojektista.

Katselin päiväkodin pihassa lasten tekemiä värikkäitä jäätiiliä ja ajattelin, että tuollaisia meidänkin pitää tehdä kotona. Ei muuta kuin säästämään maitopurkkeja muoteiksi siis. Sitten mediassa alkoi näkyä kuvia eri puolille Suomea tehdyistä jäälinnoista, joita on ollut rakentamassa monet lähialueen ihmiset. Kunnassamme ei yhteistä jäälinnaa vielä ollut ja pihaamme ilmestyneet jäätiilet tuntuivat kaipaavan isompaan joukkoon. Ajattelin, että kohderyhmänä sekä aktiviteetin ja ajatuksen sisältönä tämä sopisi loistavasti meidän perhepartiolle. Siitä se ajatus sitten lähti…

Niin lähti kehotus muillekin säästää maitotölkkejä ja meilläkin uutta laitettiin jäätymään sitä mukaan, kun muotteja saatiin käyttöön. Maito -ja mehutölkkien lisäksi käytimme isoja raejuustorasioita, sekä kaupan tukkupakkaus kokoisia karkkilaatikoita ja suurkeittiöistä tuttuja dynoja. Kokeilimme koristella jäätiiliä niin vesiväreillä, elintarvikeväreillä, luonnonmateriaaleilla, kuin serveteistä leikatuilla orava merkki -kuvioilla ja lumitähdillä.

Omalla perheellä innostus lähti käsistä ja halusimme varmistaa, että jäälinna saadaan tehdyksi, vaikka muilta ei tulisi kuin kymmenkunta tölkkiä perhettä kohti. Parin viikon pakastuksen jälkeen olikin sitten autolastillinen jäädytettyä vettä kuljetettavaksi kohteeseen.

Perustuksina käytimme dyno laatikoihin jäädytettyjä ”laattoja”, jonka jälkeen aloitimme varsinaiset seinäkerrokset. Meidän linnassamme oli 20 maitotölkki -tiiltä kerrosta kohden. Tiilet ”muurattiin” käyttämällä vedestä ja lumesta sekoitettua jääsohjoa. Veden menekki tässä oli yllättävän suurta, noin 5 litraa / 20 tölkkiä. Hyödyllisiä työvälineitä oli ehdottomasti kunnon kokoinen ämpäri sekä kauhat, tai lasten hiekkalapiot. Retkipatja toi mukavuutta polvien alle, kun ensimmäiset kerrokset tuli tehtyä kontillaan maassa. Tarpeellisia oli myös riittävä määrä vaihtorukkasia kaikkien tekijöiden käsiin, hyviä eväitä unohtamatta =).

Jäälinnan paikaksi valitsimme lapsiperheiden suosiman Pikku-Sappeen, jossa on laavu ja pulkkamäki, myös kunnan hiihtoladut kulkevat siitä ohi. Koska olemme etämuotoisessa toiminnassa tällä hetkellä, kaikki perheet jäädyttivät osia kotonaan ja rakentamassa sai käydä oman aikataulunsa mukaan. Tosin aloituspäivän aikana paikalla kävi yhteensä viisi perhettä hieman eri aikoina. Käytimme tilaisuuden myös toimintamme mainostamiseen, laittamalla linnan lähelle kyltin, jossa kerrotaan meidän olevan linnan takana sekä hieman myös toiminnastamme.

Omalla perheelläni siinä sitten meni koko päivä perheen kanssa ulkoillessa. Oli muuten melkoisen mieltä tyhjentävää ja rentouttavaa puuhaa. <3 Paitsi jälkikäteen selkä oli kyllä kaikkea muuta kuin rentoutunut. 😉 Lopputuloksena oli hieno värikäs jäälinna kaikkien kuntalaisten iloksi.