Nauti luonnosta

Veden liplatusta kirkasvetisen järven rannalla, pudonneiden oranssien lehtien kahinaa, vasta sataneen pakkaslumen narskuntaa, mustarastaan laulua keväällä… ja märkiä villasukkia sekä hukkaan joutuneita lapasia!

Partio yhdistetään vahvasti luontoon, eikä ihme: yksi partioihanteista on “rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä”. Partiossa oppii tuntemaan luontoa ja toimimaan siellä. Monen partiolaisen onkin vetänyt partioon rakkaus luontoon tai halua oppia luonnosta ja siellä toimimisesta.

Luontokokemuksia partiosta

Sanna Saarimaa kuvassa oikealla. Tempus18 -piirileirillä pääsi myös pyöräilemään. Kuva: Tuomo Pesonen
Sanna Saarimaa pyöräilemässä Tempus18 -piirileirillä. Kuva: Tuomo Pesonen

Sanna Saarimaan innosti mukaan partiotoimintaan oma lapsi sekä partion yhteys luontoon. Hän toimii 9-12-vuotiaiden sampona eli ryhmänjohtajana sekä 12-15-vuotiaille tarpojille luotsina eli aikuisena tukena.

Partiossa Sanna haluaa jakaa luontoelämyksiä eteenpäin. Retkeily ja luonnossa liikkuminen on ollut tärkeä osa Sannan elämää jo lapsesta asti. Partiossa hän onkin pystynyt hyödyntämään muun muassa suunnistustaitoja ja retkiruokailuosaamista.

Aikuisille, jotka miettivät partioon liittymistä ja mukaan lähtemistä Sanna lähettää terveiset: "Kannustan aikuisia rohkeasti tulemaan mukaan partioon. Partiossa on tarjolla todella hyvää koulutusta. Lisäksi se on paikka, jossa on turvallista harrastaa esimerkiksi retkeilyä. Partiossa ketään ei jätetä yksin."

Sannan koko haastattelun voi lukea Pohjanmaan Partiolaisten verkkomedia Pohjan Puhurista.

Vasemmalta Pia Heiskanen ja Riitta Rytkönen.
Vasemmalta Pia Heiskanen ja Riitta Rytkönen. Kuva: Alex Inkiläinen.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisen myönsivät ensimmäisen Vuoden uusi aikuinen -kunniamaininnan Riitta Rytköselle Lauttasaaren Luotsitytöistä. Riitta on innostuneisuudellaan ja avoimuudellaan näyttänyt ja avoimesti kertonut, miten merkityksellistä partio on aikuisellekin. Hän on onnistunut sanoittamaan myös sen, miksi teemme tätä kohderyhmällemme. Omalla esimerkillään hän on näyttänyt, että aikuisenakin voi tulla mukaan ja ollut mukana avoimesti kertomassa omista kokemuksistaan. Riitta on sisäistänyt partion merkityksellisyyden ja kirjoittanut itse siitä muun muassa näin:

”Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä lauman kanssa oli retki läheiselle kalliolle. Tähtitaivaan alla pimeässä, taskulamppujen sammutuksen jälkeen saimme yhdessä yllättäen kohdata ’kiiluvat silmät’, jotka kuuluivat cityketulle. Tilanne oli jännittävä ja sudenpennut alkoivatkin kiljua. Paluumatkalla yksi sudenpentu purskahti itkuun. Pelästyin, olinko aiheuttanut traumoja pienille tytöille… Vastaus kysymykseeni löi minut ällikällä, kun kysyin oliko tuo liian jännittävää. Tyttö kertoi itkevänsä sitä, kun se kettu pelkäsi meitä, kun aloimme kiljua. Pienen lapsen empatiakyky sai minut yllättymään ja toteamaan, kuinka yhdessä voimme kokea jotain ainutlaatuista.”

Perhepartiolaisia intiaanikanooteilla
Tommi Loukia mukana perhepartiotoiminnassa. Kuva: Paavo Hopeakoski

Perhepartiotoiminta toi Tommin mukaan partioon viisi vuotta sitten. Retkeilyä, ulkoilua ja vaeltamista harrastanut Tommi yllättyi partion monipuolisuudesta.

”Lähdin partioon yhdessä omien lasteni kanssa. Aloitimme perhepartiossa mutta nyt olen vetänyt kolmen vuoden ajan sudenpentulaumaa. Ryhmän lasten kasvua on ollut hieno seurata, sillä partiossa ujot saavat rohkeutta tehdä asioita, kun he ovat osana ryhmää. Lauman ohjaamisessa hienoa on se, että pystyy jakamaan tietoa ja omaa osaamistaan, mutta koko ajan oppii myös muilta aikuisilta ja saa uusia näkemyksiä. Tällä hetkellä käyn partiojohtajan peruskoulutusta. Kurssi on todella lähellä yleistä johtajakoulutusta – samoja asioita joutuu huomioimaan niin lauman kuin yrityksen johtamisessa. Partio on hyvää vastapainoa työlle, siellä ei tule koodaus mieleen”, Tommi kertoo.

Lue lisää Tommin kokemuksesta Partiomedian jutusta

Haluatko mukaan? Toimi näin!

  • Voit myös ottaa yhteyttä lähialueesi lippukunnanjohtajaan ja kertoa, minkälaisia toiveita sinulla on harrastuksen suhteen. Lippukuntahaku auttaa sinua löytämään oman paikkakuntasi partiolaiset. Voit myös jättää sähköisen jäsenhakemuksen lippukuntahaun kautta löydettyäsi sopivan lippukunnan.
  • Tarkista myös keskusjärjestön ja piirien avoimet pestit. Osaan pesteistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon!
  • Partioon saa käydä tutustumassa kolme kertaa ennen jäsenmaksun maksamista. Kolmen kerran jälkeen aikuisetkin liittyvät partioon ja maksavat vuotuisen jäsenmaksunsa. Jäsenmaksu on alueesta riippuen 60-80 euroa.

Yläkuva: Juha Nurmi