Luontoelämyksiä aikuisille

Seikkailuja myös aikuisille teksti sekä #partioscout ja piirretty nuotio sekä kuusipuita

Partiossa kaikenikäiset oppivat yhdessä tuntemaan luontoa ja toimimaan siellä vastuullisesti. Tämän luonnonläheisen harrastuksen voit aloittaa myös aikuisena!

Partio yhdistetään vahvasti luontoon, eikä ihme, onhan yksi partioihanteista ”rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä”. Moni aikuinen onkin löytänyt partion pariin halutessaan syventää omaa luontosuhdettaan ja samalla mahdollistaa harrastustoiminnan lapsille ja nuorille. Aikuisille partio harrastuksena on merkityksellistä vapaaehtoistyötä. Partion pariin aikuisia vetää myös rakkaus luontoon ja halu oppia toimimaan vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

Aloita partio aikuisena

Olitko lapsena tai nuorena partiossa, mutta muu elämä vei mennessään aikuistuessa? Partioon voi aina tulla takaisin!

palaa partioon

AIkuisten luontokokemuksia partiosta

Veden liplatusta kirkasvetisen järven rannalla, pudonneiden oranssien lehtien kahinaa, vasta sataneen pakkaslumen narskuntaa, mustarastaan laulua keväällä… ja märkiä villasukkia sekä hukkaan joutuneita lapasia! Jännittäviä ja ilahduttavia aikuisten partiotarinoita löytyy laidasta laitaan. Inspiroidu sinäkin muiden aikuisena partion aloittaneiden tarinoista. Napsauttamalla oheisia otsikoita pääset lukemaan tiiviit tarinat aidoista kokemuksista.

Sanna Saarimaa kuvassa oikealla. Tempus18 -piirileirillä pääsi myös pyöräilemään. Kuva: Tuomo Pesonen
Sanna Saarimaa pyöräilemässä Tempus18 -piirileirillä. Kuva: Tuomo Pesonen

Sanna Saarimaan innosti mukaan partiotoimintaan oma lapsi sekä partion yhteys luontoon. Hän toimii 9-12-vuotiaiden sampona eli ryhmänjohtajana sekä 12-15-vuotiaille tarpojille luotsina eli aikuisena tukena.

Partiossa Sanna haluaa jakaa luontoelämyksiä eteenpäin. Retkeily ja luonnossa liikkuminen on ollut tärkeä osa Sannan elämää jo lapsesta asti. Partiossa hän onkin pystynyt hyödyntämään muun muassa suunnistustaitoja ja retkiruokailuosaamista.

Aikuisille, jotka miettivät partioon liittymistä ja mukaan lähtemistä Sanna lähettää terveiset: "Kannustan aikuisia rohkeasti tulemaan mukaan partioon. Partiossa on tarjolla todella hyvää koulutusta. Lisäksi se on paikka, jossa on turvallista harrastaa esimerkiksi retkeilyä. Partiossa ketään ei jätetä yksin."

Sannan koko haastattelun voi lukea Pohjanmaan Partiolaisten verkkomedia Pohjan Puhurista.

Perhepartiolaisia intiaanikanooteilla
Tommi Loukia mukana perhepartiotoiminnassa. Kuva: Paavo Hopeakoski

Retkeilyä, ulkoilua ja vaeltamista harrastanut Tommi yllättyi partion monipuolisuudesta. Perhepartiotoiminta toi Tommin mukaan partioon viisi vuotta sitten. 

”Lähdin partioon yhdessä omien lasteni kanssa. Aloitimme perhepartiossa mutta nyt olen vetänyt kolmen vuoden ajan sudenpentulaumaa. Ryhmän lasten kasvua on ollut hieno seurata, sillä partiossa ujot saavat rohkeutta tehdä asioita, kun he ovat osana ryhmää. Lauman ohjaamisessa hienoa on se, että pystyy jakamaan tietoa ja omaa osaamistaan, mutta koko ajan oppii myös muilta aikuisilta ja saa uusia näkemyksiä. Tällä hetkellä käyn partiojohtajan peruskoulutusta. Kurssi on todella lähellä yleistä johtajakoulutusta – samoja asioita joutuu huomioimaan niin lauman kuin yrityksen johtamisessa. Partio on hyvää vastapainoa työlle, siellä ei tule koodaus mieleen”, Tommi kertoo.

Lue lisää Tommin kokemuksesta Partiomedian jutusta

Aikuinen partiolainen Niina Yrjänä auringossa ulkona partiohuivi kaulassaanNiina Yrjänä toimii Hanhikiven kiertäjissä akelana eli 7-9-vuotiaiden sudenpentujen johtajana. Omat lapset innostivat Niinan mukaan partiotoimintaan.

Aluksi Niina hoiti yhdessä muiden äitien kanssa partion paikallisyhdistyksen leirien muonituksia. Partio tultua tutummaksi hän aloitti myös oman sudenpenturyhmän johtamisen.

"Partiosta parasta tekeekin ehdottomasti ihmiset ja luonto." Niina kertoo.

Toimiessaan partiossa hän on saanut kokemuksia, joita on voinut hyödyntää työelämässä luokanopettajana. Niina on pystynyt myös tuomaan työelämästä osaamista partiotoimintaan, etenkin lasten kasvattamiseen ja kohtaamiseen.

Lue Niinan koko haastattelu Pohjanmaan Partiolaisten verkkomedia Pohjan Puhurista.

Partiossa voit aloittaa retkeilyn aikuisena

Tullessasi aikuisena mukaan partioon, sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta partiosta, vaeltamisesta, eräretkeilystä saatikka selviytymistaidoista. Kaikkia näitä pääset oppimaan itsekin samalla kun mahdollistat harrastuksen myös lapsille. Partio on luonnonläheinen ja ympäristöä arvostava harrastus aikuisillekin.

Oletko kenties hurmaantunut luonnosta lähiretkilläsi? Haaveillut riippumatto- tai telttaretkistä? Kolunnut hieman kotikulmien puistoja, rantoja ja lähimetsiä, jotka ovat saaneet sydämesi sykkimään ja seikkailijamielesi kutkuttelemaan? Loistavaa! Kuulostat juuri sopivalta uudelta partiolaiselta. Hyppää rohkeasti mukaan uuden luontoharrastuksen vietäväksi!

Haaveiletko vaeltamisesta Lapin erämaassa tai pitkistä melontavaelluksista Järvi-Suomen seuduilla? Tai kenties joskus extreme-elämyksistä jopa ulkomailla? Ole itsellesi armollinen ja aloita muiden taitojen kartuttaminen pikkuhiljaa yhdessä muiden luontoretkeilijöiden, eli vaikka lähiseudun partiolaisten, kanssa  opetellen. Retkeilyn aloittaminen aikuisena käy partiossa vaivatta ja mukaan voit lähteä matalalla kynnyksellä omien toiveidesi mukaisesti.

Partiossa pääset syventämään luontosuhdettasi, oppimaan uusia erätaitoja sekä johtamis- ja ryhmäytymistekniikoita. Lisäksi löydät samanhenkisen yhteisön, aitoa tekemisen meininkiä ja kaikenikäisiä uusia retkikaveita.

Haluatko mukaan? Toimi näin!

  • Voit ottaa yhteyttä lähialueesi paikallisyhdistyksen lippukunnanjohtajaan ja kertoa, minkälaisia toiveita sinulla on harrastuksen ja vapaaehtoistoiminnan suhteen. Lippukuntahaku auttaa sinua löytämään oman paikkakuntasi partiolaiset. Voit myös jättää sähköisen jäsenhakemuksen lippukuntahaun kautta löydettyäsi sopivan lippukunnan.
  • Tarkista myös keskusjärjestön ja piirien avoimet pestit. Osaan pesteistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon!
  • Vapaaehtoiset aikuisetkin liittyvät partioon jäseniksi ja maksavat vuotuisen jäsenmaksunsa. Jäsenmaksu on alueesta riippuen 60-80 euroa. Partioon saa käydä tutustumassa kolme kertaa ennen jäsenmaksun maksamista.

Yläkuva: Juha Nurmi