Ensi kertaa partioon

Partion harrastaminen aikuisena ei vaadi aiempaa kokemusta: saat aloittaessasi apua ja tarvittavan koulutuksen. Voit myös antaa aikaasi juuri sen verran, kuin sinulle sopii.

Yleensä partiota harrastetaan partion paikallisyhdistyksissä eli lippukunnissa. Aikuisilla on tärkeä rooli lippukunnan arjen pyörittämisessä ja toiminnan järjestämisessä lapsille. Harrastuksen pariin vetää kaipaus rakkaus luontoon sekä mahdollisuudet uuden oppimiseen ja yhdessäoloon.

Partiossa on mahdollista harrastaa myös piirien ja keskusjärjestön vapaaehtoistehtävissä esimerkiksi kehittämässä toimintaa ja järjestämässä isompia tapahtumia. Alla aikuisena partioon liittyneiden kertomuksia omista kokemuksistaan partiotoiminnasta.

Kokemuksia partioon aikuisena liittyneiltä

Iiro, takanaan kesäleirin rakennustyömaa.
Kuvassa Iiro Lehtiniemi: kesäleirin raksalla riitti tekemistä.

Partio aloitetaan usein lapsena, mutta Keravan Korvenpojissa ja Uudenmaan Partiopiirin luottamustehtävissä toimiva Iiro Lehtiniemi on loistava esimerkki siitä, että partion voi aloittaa milloin tahansa – ilman aiempaa kokemusta.

Uuteen porukkaan ei ole aina helppoa tulla mukaan, mutta Iiron ensimmäiset partiokokemukset partioleirireisulta olivat pelkästään positiivisia.

”Uusi henkilö herätti mielenkiintoa ja bussimatkan aikana takaosan seikkailijat ja tarpojat kehittelivät mitä mielenkiintoisempia teorioita siitä, kuka olin ja mistä tulin”, Iiro nauraa. ”Leirin aikana pääsin tutustumaan laajasti lippukunnan johtajiston jäseniin ja vastaanotto oli erittäin positiivinen. Uusi tulokas otettiin hyvin vastaan ja sain aina tarvittaessa kädestä pitäen oppia mitä oli edessä tai taustoitusta mihin asiat ja tapahtumat liittyvät.”

Mitkä asiat vaikuttivat siihen, että partio jäi Iiron ykkösharrastukseksi? ”Hyvät ihmiset, joiden kanssa on päässyt kokemaan ja tekemään vaihtelevasti eri asioita. Partio on tarjonnut itselleni mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja päästä tekemään monia itselleni uusia asioita. Mitä pidempään olen ollut mukana ja mitä paremmin hahmotan partion tuomat mahdollisuudet, niin sitä enemmän uusia mielenkiintoisia projekteja ja jatkuvan toiminnan muotoja löydän. Aikuiselle partio voi olla myös muuta kuin viikkoryhmän johtamista (jota myös teen neljättä vuotta), kuten kouluttautumista, toisten kouluttamista ja erilaisia projekteja”, Iiro kannustaa.

Iiron haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Uudenmaan Partiopiirin verkkomedia Pärskeestä.

Linda Vainio Partioasemalla. Kuva: Mari Piironen
Linda Vainio Partioasemalla. Kuva: Mari Piironen

Linda Vainion veti mukaan partiotoimintaan kiinnostus HR-asioita kohtaan, mutta nykyään hän kokee olevansa mukana partion vuoksi. LinkedIn-ilmoituksen innoittamana Linda löysi itsensä ensin Suomen Partiolaisten pestistä kehittämässä vapaaehtoistukea.  Sitten hän lähti mukaan myös piirin toimintaan vastaamaan mentorointiohjelmasta. Linda kokee, että lasten ja nuorten harrastuksen mahdollistaminen tarjoaa kasvun paikkoja myös aikuiselle ja oma motivaatio on avainasemassa. Partio antaa mahdollisuuden yrittämiseen, erehtymiseen, oppimiseen ja kehittymiseen.

"Partio tarjoaa aikuiselle niin paljon kuin on valmis vastaanottamaan. Olen päässyt tekemään itselleni kiinnostavia asioita ja tutustunut uusiin ihmisiin myös kansainvälisesti. Tekemistä löytyy monipuolisesti läheltä luontoa sekä sisätiloissa, sillä partiota voi tehdä monella eri tavalla omasta ajankäyttömahdollisuudesta riippuen.”

Partio on antanut lisää myös työelämään, Linda kertoo. "Minulle partio on antanut mahdollisuuden kehittyä ihmisenä sekä tuonut erilaisia tapoja lähestyä asioita. Olen pysähtynyt pohtimaan omaa johtajuuttani aikaisempaa useammin. Partiosta olen vienyt työpaikalle mm. erilaisia fasilitointimenetelmiä sekä soveltanut partion johtamiskäsitystä omassa esimiestyössäni."

Mai Salmenkangas
Mai Salmenkangas

Mai Salmenkangas aloitti partion aikuisena. Ensimmäinen partiovuosi Porvoon Polunlöytäjissä on tuntunut hauskalta ja mielekkäältä. Erityisesti mieleen on jäänyt se, että satunnainenkin läsnäolo on arvokasta: osallistuminen kun ei edellytä erityistaitoja, taustaa partiossa tai sitoutumista jokaviikkoiseen toimintaan.

"Alusta asti näin, että minua kyllä tarvittiin. Aina kun viikkotapaamisissa tartuttiin tekemiseen, oli minullakin monta lankaa pujotettavana neulansilmään, sahattavaa lautaa pidettävänä paikallaan ja hihaa nostettavana sottaavan värin tieltä. Kun oikein pahasti sattui, laitoin pieneen sormeen laastarin. Ne olivat ihan tavallisia aikuisen tehtäviä siis.

Kaiken touhun ja temmellyksen keskellä tapahtui huomaamatta jotain muutakin: lasten ja aikuisten välille rakentui luottamus. Minusta tuli muiden rinnalla turvallinen aikuinen, jonka puoleen voi kääntyä, jolta voi kysyä ja jolle voi kertoa omista ajatuksistaan."

Voit lukea Main kertomuksen ensimmäisestä partiovuodesta kokonaan Uudenmaan Partiopiirin verkkomedia Pärskeestä.

Jussi Niinikoski retkitunnelmissa
Jussi Niinikoski retkitunnelmissa. Kuva: Jukka Maalo

Jussi Niinikoski aloitti partioseikkailunsa syksyllä 2018 sampona eli 9-12-vuotiaiden partiolaisten ryhmänjohtajana eräpartiolippukunta Limingan Niittykärpissä. Ryhmän vetämisellä hän pystyy mahdollistamaan lapsille ja nuorille hienoja ja mieleenpainuvia kokemuksia.

Jussin mielestä parasta partiossa on, kun partiokaverit haastavat uusiin kokemuksiin, vetävät syvemmälle partioon sekä kun luottamus ryhmän lapsiin rakentuu pala palalta.

"Ei voi tietää, että millaisesta perheestä kukin partiolainen tulee. Varmasti joukossa on heitäkin, joiden suhde vanhempiin on jäänyt vajaaksi ja mahdollisuus tehdä mukavia asioita omien vanhempien kanssa on olematon. On erittäin tärkeää tarjota heille mahdollisuus kokea kuuluvansa johonkin ja olla siellä arvostettuja jäseniä", Jussi kertoo.

Jussin koko haastattelu on luettavissa Pohjanmaan Partiolaisten verkkomedia Pohjan Puhurissa.

Mitä on partio? Millaista se on aikuisena?

Jos partio kiinnostaa, katso tämä video ja tiedät, mitä partiossa voi aikuisena tehdä.

Haluatko mukaan? Toimi näin!

  • Voit ottaa yhteyttä lähialueesi lippukunnanjohtajaan ja kertoa, minkälaisia toiveita sinulla on harrastuksen suhteen. Lippukuntahaku auttaa sinua löytämään oman paikkakuntasi partiolaiset. Voit myös jättää sähköisen jäsenhakemuksen lippukuntahaun kautta löydettyäsi sopivan lippukunnan.
  • Tarkista myös keskusjärjestön ja piirien avoimet pestit. Osaan pesteistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon!
  • Partioon saa käydä tutustumassa kolme kertaa ennen jäsenmaksun maksamista. Kolmen kerran jälkeen aikuisetkin liittyvät partioon ja maksavat vuotuisen jäsenmaksunsa. Jäsenmaksu on alueesta riippuen 60-80 euroa.

 

Yläkuva: Harri Halmejärvi