Luotseille

Luotsiohjelma

Luotseille on luvassa mielenkiintoista ja pestiä tukevaa ohjelmaa sekä koulutuksia. Viikonlopun aikana järjestetään luotsikoulutus sekä Nuoren mielen ensiapu -koulutus. Koulutuksiin on pitänyt ilmoittautua kuksassa tapahtumailmoittautumisen yhteydessä. Koulutus sisältyy tapahtuman hintaan. Muihin ohjelmaosuuksiin ilmoittaudutaan erikseen, jonka ohjeet lähetetään erikseen viikolla 41 tapahtumaan ilmoittautuneille luotseille.

Muu ohjelma

Perjantain iltaohjelmassa

Luotsien oma ilta klo 20-24 Crazy Townin tekijäloungessa! Tiedossa ainakin:

 • Lautapelejä
 • Pakohuonepeli
 • Ryhmäytymistä luotsiporukalla
 • Yhteinen luotsitapaaminen

Lauantain päiväohjelma

Jos et ole ilmoittautunut kumpaankaan koulutukseen, on sinulle luvassa koulutuskeskus Kentaurin järjestämä Pestissä kehittymisen osaamispaja kello 10–12. Sen jälkeen voit valita rennompaa ja omasta jaksamisesta huolehtimiseen liittyvää ohjelmaa. Näihin ohjelmiin ilmoittaudutaan erillisen lomakkeen kautta 13.10. mennessä. Huomaathan, että ohjelmasta riippuen voit valita 1–2 ohjelma-aktiviteettia iltapäivälle.

 • Museovierailu Hämeen linnaan: Linna on auki klo 16 asti (viimeinen sisäänpääsy 15.30). Voit vierailla vapaasti haluamaasi aikaan ja omaan tahtiisi.
 • Uimahalli/kuntosali: Omatoiminen vierailu omaan tahtiisi
 • Samoajaohjelman puhujat: Mikäli valitset tämän ohjelman, imoittaudut puhujaohjelmaan perjantaina majoituskoululla. Puhujien kuvaukset löydät Explon somesta sekä nettisivuilta. Puhujat alkavat klo 14 & 15 ja kestävät 60min.
 • Trangiapizzakurssi: Pääset kokkaamaan oman trangiapizzasi. Kurssi järjestetään klo 15–17.

Museokortti ja opiskelijakortti kannattaa ottaa mukaan, ainakin museoon ja uimahalliin menijöille.

Lauantain iltaohjelma

 • Lautapelejä
 • Leikkimielinen tietokilpailu
 • Mocktaileja
 • Trangiapizzaa
 • wine & art (ilman viiniä)

Luotsikoulutus

Exploon osallistuvilla aikuisilla on mahdollisuus osallistua samoajaluotsin koulutukseen lauantaina noin klo 9–18.

Luotsikoulutus antaa kouluttautujalle valmiuksia ohjata samoajia sekä tukea nuorta vertaisjohtajaa suunnittelemaan ja johtamaan partiomaista toimintaa. Kouluttautuja saa valmiuksia ymmärtää nuoren kehitysvaiheita ja käytännön menetelmiä erilaisten nuorten kanssa toimimiseen.

Luotsikoulutus on tarkoitettu samoajien luotsina toimivalle tai kyseisessä pestissä aloittavalle aikuiselle (yli 22-v). Koulutuksen osallistumisen esitietovaatimuksena on suoritettu partiojohtajaperuskoulutus (Merkintä PJ-PK:sta on oltava kuksassa viimeistään 17.8.2023).

Koska koulutuksen kesto on 9 tuntia, kuuluu koulutukseen noin 2 tuntia ennakkoon tehtäviä Moodle-tehtäviä.

Katso lisää luotsikoulutuksesta: https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/koulutus/jatkotaso/luotsikoulutus/  

Nuoren Mielen Ensiapu -koulutus (NMEA)

MIELENTERVEYSOSAAMISTA LASTEN JA NUORTEN KOHTAAMISEEN 

Kaipaisitko lisää osaamista partioarjen haastaviin tilanteisiin ja mielenterveysosaamista lasten ja nuorten kohtaamiseen? Nuoren mielen ensiapu –koulutuksessa eli NMEA-koulutuksessa tutustutaan ilmiöihin ja arjen haasteisiin, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin sekä pohditaan tapoja, joilla lasten ja nuorten mielenterveyttä voidaan vahvistaa. Suomen Partiolaiset tekee yhteistyötä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa ja yhteistyön yhtenä kulmakivenä on NMEA-koulutuksen tarjoaminen laajasti partiossa. 

Koulutuksesta on hyötyä niin Explossa nuoria kohdatessa kuin sen jälkeen tavallisessa partioarjessa. Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat 7–18-vuotiaiden lasten ja nuorten parissa eikä koulutukseen osallistuminen vaadi ennakko-osaamista. Omaa osaamista lisäämällä jokaisella aikuisella on mahdollisuus edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Nuoren mielen ensiapu –koulutuksen taustaan voit tutustua tarkemmin MIELI ry:n sivuilla: Nuoren mielen ensiapu -koulutus https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/koulutukset/mielenterveyden-ensiapu-koulutukset/nuoren-mielen-ensiapu-koulutus

NMEA-koulutusten laajuus on 14 tuntia. NMEA-koulutusta ohjaa MIELI ry:n kouluttama, partiotaustainen NMEA-ohjaaja. Koulutus sisältää oppikirjan. Koulutus on osallistujalle maksuton.