Puhujat

Lauantaipäivän aikana jokainen osallistuja pääsee kuuntelemaan mielenkiintoista puheenvuoroa. Tutustu alla oleviin puhujaesittelyihin ja pohdi valmiiksi, ketä haluaisit mennä kuuntelemaan. Ilmoittautuessasi majoituskoululle tapahtumaan saapuessa, valitset mieluisan puheenvuoron/työpajan osaksi omaa ohjelmaasi.

Puhujaesittelyt

Anu Paajanen (Sitra), Positiivisten tulevaisuuksien kuvittelu 

Mitä jos kaikki järjestyy? Hyvän ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen mielikuvitusaktivismilla 
 
Jos ajattelet vuotta 2050, herääkö sydämessäsi toivo ja ilo tulevasta, vai näetkö tummien pilvien kerääntyvän taivaalle? Tällä hetkellä tulevaisuus on olemassa vain mielikuvituksessamme, ja se mitä kuvittelemme, ohjaa tunteitamme, tekojamme – ja niiden myötä tulevaisuuden suuntaa. Voimme rakentaa toiveikkaan tulevaisuuden vain, jos osaamme kuvitella sen! Tervetuloa siis Sitran kanssa aikamatkalle kestävään tulevaisuuteen, jossa sekä ihmiset että muu luonto voivat hyvin. 

Henri Backman (SP), Boostia partioarkeen! 

Miten pidän omasta jaksamisesta huolta? Milloin pitää olla huolissaan itsestään tai kaverista? Miten voi puuttua tilanteeseen? Miten saan partiosta enemmän irti tai tarviiko siitä saada? Tuu kuuntelemaan ja jakamaan ajatuksia partion puheenjohtajan Henkan kanssa, joka toimii myös ensihoitajana ja on erikoistunut kriisityöhön ja toiminut mielenterveysambulanssissa. 

Kestävän kehityksen ryhmä (SP), Työpaja: Partiolaisten hiilijalanjälki

Millainen on partiotoiminnan hiilijalanjälki ja miten sitä voidaan yhteisillä valinnoilla pienentää?   

Partiotoiminnasta syntyy ilmastonmuutosta kiihdyttäviä kasvihuonekaasuja esimerkiksi ruoasta, matkustamisesta ja varusteiden hankkimisesta. Tule mukaan opettelemaan, miten hiilijalanjälkeä mitataan, sekä mitkä ovat keinoja, joilla partiosta voidaan tehdä ilmastoystävällisempää. Tutustumme esimerkkinä Explon hiilijalanjälkeen ja millaisilla valinnoilla Explon hiilijalanjälkeä on pienennetty.

Heidi Foxell, Varjoista valoon 

Konstaapeli Heidi Foxellin elämä mullistui täysin vain 24-vuotiaana, kun poliisin työharjoittelussa ollut Heidi loukkaantui vakavasti Hyvinkään joukkoampumisessa. Kuinka selvitä elämän pahimmasta painajaista, kun maailma ja unelmat viedään ympäriltä ja kaikki täytyy rakentaa uudelleen? Tule kuulemaan Heidin uskomaton selviytymistarina ja oppimaan positiivisuuden voimasta. 

Hämeenlinnan Radioamatöörien tilakierros (JOTA-JOTI) 

Oletko kiinnostunut radioamatööritoiminnasta? Mikäli vastasit kyllä, tällä kierroksellä pääset näkemään ja kokemaan radioamatööritoimintaa. Tämän puhujarastin sekä JOTA-radiopartiorastin suorittaneet saavat itselleen JOTA-JOTI tapahtumamerkin. 

Maria Karjalainen (Nuorten UNESCO-delegaatti, Allianssi), Nuoret kansainvälisissä päättäjäpöydissä

Millaista on toimia nuorisoedustajana kansainvälisellä kentällä ja mitä UNESCO oikeastaan tekee? Tulisiko koulussa opettaa ilmastonmuutoksen mielenterveysvaikutuksista, miten uhattua kulttuuriperintöä voidaan turvata ja kuinka vähemmistöt saisivat äänensä paremmin kuuluviin ilmastonmuutoksen muokatessa ympäristöä? Näistä ja muista teemoista keskustellaan marraskuussa UNESCO:n Nuorisofoorumissa, johon UNESCO-nuorisodelegaatti Maria Karjalainen osallistuu. Tule kuulemaan, mitä kaikkea nämä teemat pitävät sisällänsä ja anna myös oma panoksesi nuorten äänien vahvempaan kuulumiseen päätöksenteossa.