Kouluttajaksi

Value Based Leadership on noin vuoden mittainen koulutusohjelma 20-27 -vuotiaille vapaaehtoistoiminnan johtajille. VBL-koulutus keskittyy itsetuntemukseen ja monimuotoisuuteen johtajuuden perustana. Koulutuksen tavoitteena on tarjota laadukas johtajuuskoulutus nuorille johtajille, antaa heille osaamista ja valmiuksia johtaa huomisen yhteiskunnassa ja luoda kohtaamisia yhteiskunnan eri ryhmien välillä. Koulutus koostuu neljästä moduulista, joiden teemat ovat 1) ryhmien johtaminen, 2) johtaminen monimuotoisuuteen, 3) itsensä johtaminen ja 4) johtaminen tuottoisasti arvoilla. VBL on rakastettu ja arvostettu koulutus, joka on kokemuksena vertaansa vailla niin osallistujille kuin kouluttajille.


Haemme nyt
FASILITAATTOREITA (4)
kesäkuussa 2023 alkavaan VBL 11 -koulutukseen. 

VBL- koulutuksenjohtajat ja -fasilitaattorit osallistuvat yhden koulutuksen (VBL 11) toteutukseen vuoden 2023  aikana. Koulutuksen kouluttajaryhmä koostuu kahdesta koulutuksen johtajasta sekä neljästä fasilitaattorista.

Tehtävänkuva

VBL on tunnettu paitsi erinomaisena johtajuuskoulutuksena, myös ihmisenä kasvamisen prosessina, joka jättää jäljen. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos, onkin koulutuksen keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtajia erityisesti itsetuntemuksen kehittymisen kautta. Koulutuksen johtajien ja fasilitaattorien tehtävä on varmistaa erinomainen kokemus koulutuksen osallistujille.

Partioaseman henkilökunta tukee kouluttajatiimiä käytännön järjestelyjen osalta sekä VBL-kokonaisuutta Suomessa ohjaava VBL-ryhmä sisältöjen osalta. Tukena ovat myös kattavat koulutusoppaat sekä fasilitaattoreina ja koulutuksenjohtajina toimineita VBL-ryhmän jäseniä. 

Odotuksiamme

Koulutuksenjohtajalla ja fasilitaattorilla on kyky ymmärtää koulutuksen tavoitteet ja taidot auttaa koulutettavia saavuttamaan ne yhdessä muun kouluttajatiimin kanssa. Kouluttajakokemus luetaan eduksi, joskaan emme välttämättä hae kaiken nähneitä ja kokeneita kouluttajaguruja. Eduksi luemme myös, mikäli sinulla on osaamista yhdestä tai useammasta koulutuksen sisällön alueesta.

Koulutuksenjohtajasta ja fasilitaattorista tekee erinomaisen se, että hän ymmärtää ja osaa ohjata ryhmäprosessia. Hän erottaa oleellisen kohinasta, ymmärtää henkilökohtainen kehittymisen olevan harvoin lineaarista sekä tuntee oman osaamisensa rajat ymmärtäen pyytää apua silloin, kun tuntee sitä tarvitsevansa.

Tehtävä ei edellytä kokemusta partiosta tai itse käytyä VBL-koulutusta, mutta järjestötoiminnan tunteminen on hyödyksi.

Fasilitaattorin tehtävän erikoispiirteet:

Fasilitaattorina vastaat omasta kuuden hengen pienryhmästä sekä osaltasi koulutuksen kokonaisuuden toteuttamisesta yhdessä muun kouluttajatiimin kanssa. Loistava fasilitaattori tekee ainakin näitä asioita:

 • Olet läsnä koko koulutuksen ajan sekä moduulien aikana että niihin valmistautumisessa
 • Suunnittelet ja toteutat työpajoja koulutuksen moduuleihin
 • Jaksat pitkäksikin venyvinä koulutuspäivinä (aamupalalta iltapalaan)
 • Olet aktiivinen sekä oma-aloitteinen, muut koulutuksen asioista ajan tasalla pitävä tiimin jäsen
 • Varmistat koulutuksen sisällön ja tavoitteiden toteutumisen oman pienryhmän sekä omien työpajojen osalta

Mitä vapaaehtoistehtävästä saa?

Koulutuksenjohtajana ja fasilitaattorina saat omakohtaisen kokemuksen ryhmäprosessin ohjaamisesta syventäen ymmärrystäsi aiheesta. Opit lisää diversiteetin merkityksestä sekä johtamisesta erilaisissa järjestöissä ja kaupallisessa kontekstissa. Opit omista ja muiden arvoista ja niiden merkityksestä päivittäisessä toiminnassa. Pääset myös oppimaan paljon itsestäsi sekä koulutuksessa käytettävien itsetuntemusta lisäävien työskentelymenetelmien että toistuvasti käytettävän aktiivisen palautteen avulla.

Koulutuksenjohtajana ja fasiliaattorina tulet vaikuttamaan suoraan osallistujien ja kouluttajatiimin jäsenten elämään tavalla, jota hyvin harvoin näkee. Tämä muutoksen seuraaminen itsessään on hyvin palkitsevaa. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos onkin koulutuksen keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtaja esimerkiksi parantuneen itsetuntemuksen kautta.

Koulutuksenjohtajana pääset myös oppimaan kokonaisuuden hallintaa vastatessasi koulutuksesta. 

Koulutuksen aikataulu 2023

 • Ensimmäinen moduuli 9.-11.6.
 • Toinen moduuli 1.-3.9.
 • Kolmas moduuli 27.-29.10.
 • Neljäs moduuli 30.11-3.12.

Työmäärä

Aikaa tehtävän hoitaminen vaatii erityisesti moduuliviikonloppujen aikana – moduulit ovat kestoltaan perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (viimeinen moduuli alkaa jo torstaina) ja kouluttajatiimi kokoontuu koulutuksen pitopaikalle jo edeltävänä iltana. Lisäks tiimi kouluttautuu ennen koulutuksen alkua ja tapaa 1-2 kertaa aina moduulien välillä. Moduulien valmistelussa kuluu luonnollisestikin sopivaksi katsomasi määrä aikaa. Koulutuksen karkea aikajänne fasilitaattoreille ja  koulutuksen johtajille:

 • 2-5 kk ennen koulutuksen alkua: koulutuksen johtajien koulutuspäivä tai -viikonloppu
 • 1-2 kk ennen koulutuksen alkua: Fasilitaattorien koulutuspäivä tai -viikonloppu
 • Koulutusmoduulit 4 kpl: perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (4. moduuli torstaista)
  • Noin 1-2 kk välein
  • Moduulien välissä 1-2 kouluttajatiimin tapaamista, jotka sovitaan yhdessä tiimin kanssa. 
 • Omatoimista perehtymistä, suunnittelua ja yhteydenpitoa koko koulutuksen elinkaaren ajan

Tehtävä on siis työmäärältään kuormittava eikä sen ohessa suositella hoidettavan muita raskaita luottamustehtäviä tai yli täyspäiväistä työskentelyä.

Kiinnostuitko?

Hae fasilitaattorin tehtävään viimeistään 21.3.2023 mennessä tämän Formsin kautta, johon voit liittää videohakemuksen.  Lue lisää hakemisesta alta:

Lomakkeelta löydät VBL-koulutuksen esittelyvideon sekä mahdollisuuden lisätä linkin itse kuvaamaasi videoon. Voit myös lähettää videon erikseen Whatsappilla videohakemuslomakkeella olevaan numeroon. Jos videon tekeminen vaikuttaa haittaavasti mahdollisuuksiasi hakea, ota yhteyttä Annukkaan (yhteystiedot alla). Huomioithan, että emme odota saavamme loppuun asti hiottuja ja editoituja videohakemuksia vaan haluamme nähdä ja kuulla juuri sinut!

Kysymykset:

 • Kerro videon aluksi nimesi.
 • Kerro lyhyesti fasilitointi- ja koulutuskokemuksestasi.
 • Mitkä VBL-koulutuksen sisällöistä ovat sinulle ennestään tutuimpia? Entä mitkä eivät ole ennestään tuttuja?
 • Mitä haluaisit kertoa itsestäsi yllä kuvaamiimme fasilitaattorin vaatimuksiin liittyen?

Valintaprosessi

Kaikki kriteerit täyttävät hakijat kutsutaan haastatteluun. Haastattelut pidetään  27.3. klo 18.00-19.15 ja 29.3. klo 18.00-19.15.

Haastattelut toteutetaan Microsoft Teamsilla ja haastatteluun voi osallistua myös omistamatta tunnuksia (liity kokoukseen vieraana). Puhelimella ja Tabletilla osallistuessasi tulee sinulla on käytössäsi Teams-sovellus (ilmainen, löytyy Play-kaupasta/App Storesta).

Kiinnostuitko, mutta haluat vielä kuulla lisää ennen hakemista?

Ota yhteyttä: Annukka Sorjonen (annukka.sorjonen@partio.fi – sovi mahdollinen soittoaika sähköpostitse