Kouluttajaksi

Value Based Leadership on noin vuoden mittainen koulutusohjelma 20-27 -vuotiaille vapaaehtoistoiminnan johtajille. VBL-koulutus keskittyy itsetuntemukseen ja monimuotoisuuteen johtajuuden perustana. Koulutuksen tavoitteena on tarjota laadukas johtajuuskoulutus nuorille johtajille, antaa heille osaamista ja valmiuksia johtaa huomisen yhteiskunnassa ja luoda kohtaamisia yhteiskunnan eri ryhmien välillä. Koulutus koostuu neljästä moduulista, joiden teemat ovat 1) ryhmien johtaminen, 2) johtaminen monimuotoisuuteen, 3) itsensä johtaminen ja 4) johtaminen tuottoisasti arvoilla. VBL on rakastettu ja arvostettu koulutus, joka on kokemuksena vertaansa vailla niin osallistujille kuin kouluttajille.


Haemme nyt FASILITAATTOREITA vuoden 2021 koulutukseen. HAKU ON PÄÄTTYNYT.

HUOM! Jos olet kiinnostunut jatkossa tästä tehtävästä, täytä lomake, niin olemme sinuun yhteydessä kun haku fasilitaattoriksi seuraavan kerran aukeaa.

VBL-fasilitaattori osallistuu yhden koulutuksen (VBL 9) toteutukseen vuoden 2021 aikana. Kurssin staabi eli kouluttajaryhmä koostuu kahdesta koulutuksen johtajasta sekä neljästä fasilitaattorista.

VBL on tunnettu paitsi erinomaisena johtajuuskoulutuksena, myös ihmisenä kasvamisen prosessina, joka jättää jäljen. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos, onkin kurssin keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtajia erityisesti itsetuntemuksen kehittymisen kautta. Fasilitaattorina pääset mahdollistamaan tämän henkilökohtaisen kehittymisen turvallisessa ympäristössä omalle 6 hengen pienryhmällesi. Toimiessasi kouluttajana saatat itsekin huomata kehittyväsi koulutettavien kanssa.
Tehtävänkuva

Fasilitaattorin tehtävä on varmistaa erinomainen kokemus koulutuksen osallistujille. Vastaat omasta kuuden hengen pienryhmästä sekä osaltasi koulutuksen kokonaisuuden toteuttamisesta yhdessä muun staabin kanssa. Tukenasi on muun staabin lisäksi koulutuksen käytännön järjestelyjä hoitavat Partioaseman työntekijät, kattavat kouluttajan oppaat sekä riittävä perehdytys tehtävään.

Loistava fasilitaattori tekee ainakin näitä asioita:

  • On läsnä koko koulutuksen ajan sekä moduulien aikana että niihin valmistautumisessa
  • Suunnittelee ja toteuttaa työpajoja koulutuksen moduuleihin
  • Jaksaa pitkäksikin venyvinä koulutuspäivinä (aamupalalta iltapalaan)
  • On aktiivinen sekä oma-aloitteinen, muut koulutuksen asioista ajan tasalla pitävä staabin jäsen
  • Varmistaa koulutuksen sisällön ja tavoitteiden toteutumisen oman pienryhmän sekä omien työpajojen osalta

Fasilitaattorina saat omakohtaisen kokemuksen ryhmäprosessin ohjaamisesta syventäen ymmärrystäsi aiheesta. Opit lisää diversiteetin merkityksestä sekä johtamisesta erilaisissa järjestöissä ja kaupallisessa kontekstissa. Opit omista ja muiden arvoista ja niiden merkityksestä päivittäisessä toiminnassa. Pääset myös oppimaan paljon itsestäsi sekä kurssilla käytettävien itsetuntemusta lisäävien työskentelymenetelmien että toistuvasti käytettävän aktiivisen palautteen avulla.

Koulutuksien aikataulut 2021
Koronan aiheuttamien vuoden 2020 kurssien viivästyksien vuoksi järjestämme ensi vuonna lähtökohtaisesti vain yhden kurssin. Mahdollisesta VBL 10 -kurssista ja sen staabihausta tiedotamme myöhemmin erikseen.

VBL 9

  • moduuli: 4.-6.6. (fasilitaattorit 3.6. illasta alkaen)
  • moduuli: 13.-15.8. (fasilitaattorit 12.8. illasta alkaen)
  • moduuli: 8.-10.10. (fasilitaattorit 7.10. illasta alkaen)
  • moduuli: 2.-5.12. (fasilitaattorit 1.12. illasta alkaen)

Valmistautuminen VBL 9:n alkaa huhti-toukokuussa staabin perehdytyksellä (alustavasti joko 23.-25.4. tai 7.-9.5.).

Työmäärä
Aikaa pestin hoitaminen vaatii erityisesti moduuliviikonloppujen aikana – moduulit ovat kestoltaan perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (viimeinen moduuli alkaa jo torstaina) ja staabi kokoontuu kurssipaikalle jo edeltävänä iltana. Lisäksi staabi kouluttautuu ennen koulutuksen alkua ja tapaa 1-2 kertaa aina moduulien välillä. Moduulien valmistelussa kuluu luonnollisestikin sopivaksi katsomasi määrä aikaa.

Koulutuksen karkea aikajänne fasilitaattoreille
1-2 kk ennen koulutuksen alkua: staabin koulutuspäivä tai -viikonloppu
Koulutusmoduulit 4 kpl: perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (4. moduuli torstaista)
Moduulien välissä 1-2 staabin iltatapaamista joko etänä tai livenä (n. 2-4 h)
Omatoimista perehtymistä, suunnittelua ja yhteydenpitoa koko kurssin ajan
Pesti on siis työmäärältään kuormittava eikä sen ohessa suositella hoidettavan muita raskaita luottamustehtäviä tai (huomattavasti) yli täyspäiväistä työskentelyä.

Vaatimukset
Fasilitaattorilla on kyky ymmärtää koulutuksen tavoitteet ja taidot auttaa koulutettavia saavuttamaan ne yhdessä muun staabin kanssa. Kouluttajakokemus luetaan eduksi, joskaan emme välttämättä hae kaiken nähneitä ja kokeneita kouluttajaguruja. Eduksi luemme myös, mikäli sinulla on osaamista yhdestä tai useammasta koulutuksen sisällön alueesta.
Fasilitaattorista tekee erinomaisen se, että hän ymmärtää ja osaa ohjata ryhmän ryhmäprosessia oman pienryhmänsä osalta, erottaa oleellisen kohinasta, ymmärtää henkilökohtainen kehittymisen olevan aika harvoin lineaarista sekä tuntee oman osaamisensa rajat ymmärtäen pyytää apua silloin, kun tuntee sitä tarvitsevansa. Fasilitaattorin tärkein tuki löytyy koulutuksen johtajasta sekä muista fasilitaattoreista.
Pesti ei edellytä kokemusta partiosta tai itse käytyä VBL-koulutusta, mutta järjestötoiminnan tunteminen on ehdottomasti hyödyksi.

Kiinnostuitko?
Hae pestiä viimeistään 3.1.2021 mennessä videohakemuksella.

Lomakkeelta löydät VBL-koulutuksen esittelyvideon sekä mahdollisuuden lisätä linkin itse kuvaamaasi videoon. Voit myös lähettää videon erikseen Whatsappilla videohakemuslomakkeella olevaan numeroon. Jos videon tekeminen vaikuttaa haittaavasti mahdollisuuksiasi hakea fasilitaattoriksi, ota yhteyttä Hennaan (yhteystiedot alla). Huomioithan, että emme odota saavamme loppuun asti hiottuja ja editoituja videohakemuksia vaan haluamme nähdä ja kuulla juuri sinut!

Kysymykset:
Kerro videon aluksi nimesi.
Kerro lyhyesti fasilitointi- ja koulutuskokemuksestasi.
Mitkä VBL-koulutuksen sisällöistä ovat sinulle ennestään tutuimpia? Entä mitkä eivät ole ennestään tuttuja?
Mitä haluaisit kertoa itsestäsi yllä kuvaamiimme fasilitaattorin vaatimuksiin liittyen?

Valintaprosessi
Kaikki kriteerit täyttävät hakijat kutsutaan ryhmähaastatteluun. Käytämme valinnassa ryhmähaastatteluja, sillä fasilitaattorit toimivat ryhmässä ja haluamme havainnoida sekä tarkastella tilannetta ryhmänäkökulmasta. Ryhmähaastattelut toteutetaan Microsoft Teamsilla ja haastatteluun voi osallistua myös omistamatta tunnuksia (liity kokoukseen vieraana). Puhelimella ja Tabletilla osallistuessasi tulee sinulla on käytössäsi Teams-sovellus (ilmainen, löytyy Play-kaupasta/App Storesta).

Tavoittelemme haastatteluihin 4-6 hengen ryhmäkokoa mutta poikkeamme näistä sekä ylös- että alaspäin tilanteen niin vaatiessa. Kerrothan meille hakemuksessasi kaikki sinulle sopivat haastatteluajankohdat. Oman haastatteluaikasi ilmoitamme mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä. Pidäthän sinulle sopivissa ajankohdissa alustavat kalenterivaraukset kunnes ilmoitamme haastattelusi ajankohdan.

Haastatteluajankohtamme ovat seuraavat:
5.1. klo 17-18
6.1. klo 13-14 (loppiainen)
6.1. klo 14.30-15.30 (loppiainen)
12.1. klo 17-18
14.1. klo 18-19

Kiinnostuitko, mutta haluat vielä kuulla lisää ennen hakemista?
Ota yhteyttä: Henna Peltoniemi, henna.peltoniemi@partio.fi (sovi soittoaika sähköpostitse)