Kouluttajaksi

Value Based Leadership on noin vuoden mittainen koulutusohjelma 20-27-vuotiaille vapaaehtoistoiminnan johtajille. VBL-koulutus keskittyy itsetuntemukseen ja monimuotoisuuteen johtajuuden perustana. Koulutuksen tavoitteena on tarjota laadukas johtajuuskoulutus nuorille johtajille, antaa heille osaamista ja valmiuksia johtaa huomisen yhteiskunnassa ja luoda kohtaamisia yhteiskunnan eri ryhmien välillä. Koulutus koostuu neljästä moduulista, joiden teemat ovat 1) ryhmien johtaminen, 2) johtaminen monimuotoisuuteen, 3) itsensä johtaminen ja 4) johtaminen tuottoisasti arvoilla. VBL on rakastettu ja arvostettu koulutus joka on kokemuksena vertaansa vailla niin osallistujille kuin kouluttajille.


Hakuaika koulutuksen johtajaksi ja fasilitaattoriksi vuoden 2020 koulutuksiin on päättynyt. Seuraava hakuaika vuoden 2021 koulutuksiin alkaa syksyllä 2020. Jos haluat tiedon kun hakuaika alkaa, voit ilmoittautua etukäteen kouluttajapooliin täältä. Otathan huomioon, että kouluttajapooliin ilmoittautuminen ei ole vielä hakemus fasilitaattoriksi tai koulutuksen johtajaksi.


FASILITAATTOREITA

vuoden 2020 kahteen koulutukseen. VBL-fasilitaattori osallistuu yhden koulutuksen toteutukseen vuoden 2020(-21) aikana. Kurssin staabi eli kouluttajaryhmä koostuu 1-2 koulutuksen johtajasta sekä neljästä fasilitaattorista.

VBL on tunnettu paitsi erinomaisena johtajuuskoulutuksena, myös jäljen jättävänä ihmisenä kasvamisen prosessina. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos onkin kurssin keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtajia erityisesti itsetuntemuksen kehittymisen kautta. Fasilitaattorina pääset mahdollistamaan tämän henkilökohtaisen kehittymisen turvallisessa ympäristössä omalle 6 hengen pienryhmällesi. Toimiessasi kouluttajana saatat itsekin huomata kehittyväsi koulutettavien kanssa.

Tehtävänkuva

Fasilitaattorin tehtävä on varmistaa erinomainen kokemus koulutuksen osallistujille. Vastaat omasta kuuden hengen pienryhmästä sekä osaltasi koulutuksen kokonaisuuden toteuttamisesta yhdessä muun staabin kanssa. Tukenasi on muun staabin lisäksi koulutuksen käytännön järjestelyjä hoitava Partioaseman työntekijät, kattavat kouluttajan oppaat sekä riittävä perehdytys tehtävään.

Loistava fasilitaattori tekee ainakin näitä asioita:

 • On läsnä koko koulutuksen ajan sekä moduulien aikana että niihin valmistautumisessa
 • Suunnittelee ja toteuttaa työpajoja koulutuksen moduuleihin
 • Jaksaa pitkäksikin venyvinä koulutuspäivinä
 • On aktiivinen sekä oma-aloitteinen, muut koulutuksen asioista ajan tasalla pitävä staabin jäsen
 • Varmistaa koulutuksen sisällön ja tavoitteiden toteutumisen oman pienryhmän sekä omien työpajojen osalta

Fasilitaattorina saat omakohtaisen kokemuksen ryhmäprosessin ohjaamisesta syventäen ymmärrystäsi aiheesta. Opit lisää diversiteetin merkityksestä, sekä johtamisesta erilaisissa järjestöissä ja kaupallisessa kontekstissa. Opit omista ja muiden arvoista ja niiden merkityksestä päivittäisessä toiminnassa. Pääset myös oppimaan paljon itsestäsi sekä kurssilla käytettävien itsetuntemusta lisäävien työskentelymenetelmien että toistuvasti käytettävän aktiivisen palautteen avulla.

Koulutuksien aikataulut 2020

Koulutuksia järjestetään ensi vuonna kaksi:

VBL 7

 • Moduuli 1:  15.-17.5.
 • Moduuli 2:  14.-16.8.
 • Moduuli 3:  2.-4.10.
 • Moduuli 4:  13.-15.11.

VBL 8

 • Moduuli 1: 16.-18.10.
 • Moduuli 2: 27.-29.11.
 • Moduuli 3: 15.-17.1.2021
 • Moduuli 4: 18.-21.2.2021

Valmistautuminen VBL 7:n osalta alkaa alustavasti maaliskuussa ja VBL 8:n osalta alustavasti elokuussa.

Työmäärä

Aikaa pestin hoitaminen vaatii erityisesti moduuliviikonloppujen aikana – moduulit ovat kestoltaan perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (viimeinen moduuli alkaa jo torstaina) ja staabi kokoontuu kurssipaikalle jo edeltävänä iltana. Lisäksi staabi kouluttautuu ennen koulutuksen alkua ja tapaa 1-2 kertaa aina moduulien välillä. Moduulien valmistelussa kuluu luonnollisestikin sopivaksi katsomasi määrä aikaa.

Koulutuksen karkea aikajänne fasilitaattoreille

 • 1-2 kk ennen koulutuksen alkua: staabin koulutuspäivä tai -viikonloppu
 • Koulutusmoduulit 4 kpl: perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (4. moduuli torstaista)
 • Moduulien välissä 1-2 staabin iltatapaamista (n. 2-4 h)
 • Omatoimista perehtymistä, suunnittelua ja yhteydenpitoa koko kurssin elinkaaren ajan

Pesti on siis työmäärältään kuormittava eikä sen ohessa suositella hoidettavan muita raskaita luottamustehtäviä tai (huomattavasti) yli täyspäiväistä työskentelyä.

Vaatimukset

Fasilitaattorilla on kyky ymmärtää koulutuksen tavoitteet ja taidot auttaa koulutettavia saavuttamaan ne yhdessä muun staabin kanssa. Kouluttajakokemus luetaan eduksi, joskaan emme välttämättä hae kaiken nähneitä ja kokeneita kouluttajaguruja. Eduksi luemme myös mikäli sinulla on osaamista yhdestä tai useammasta koulutuksen sisällön alueesta.

Fasilitaattorista tekee erinomaisen se, että hän ymmärtää ja osaa ohjata ryhmän ryhmäprosessia oman pienryhmänsä osalta, erottaa oleellisen kohinasta, ymmärtää henkilökohtainen kehittymisen olevan aika harvoin lineaarista sekä tuntee oman osaamisensa rajat ymmärtäen pyytää apua silloin, kun tuntee sitä tarvitsevansa. Fasilitaattorin tärkein tuki löytyy koulutuksen johtajasta sekä muista fasilitaattoreista.

Pesti ei edellytä kokemusta partiosta tai itse käytyä VBL-koulutusta, mutta järjestötoiminnan tunteminen on ehdottomasti hyödyksi.

Kiinnostuitko?

Hae pestiä viimeistään 1.12.2019 mennessä vapaamuotoisella hakemuksella, jossa kerrot motivaatiostasi ja aiemmasta kokemuksestasi ainakin kouluttamiseen ja johtamiseen liittyen.

Teemme pestiin liittyviä haastatteluita joulukuun alkupuolella ja pyrimme tiedottamaan päätöksistä viimeistään vuoden vaihteessa.

Kiinnostuitko, mutta haluat vielä kuulla lisää ennen hakemista?

Ota yhteyttä: Henna Peltoniemi, henna.peltoniemi@partio.fi (sovi soittoaika sähköpostitse)