Kouluttajaksi

Value Based Leadership on noin vuoden mittainen koulutusohjelma 20-27 -vuotiaille vapaaehtoistoiminnan johtajille. VBL-koulutus keskittyy itsetuntemukseen ja monimuotoisuuteen johtajuuden perustana. Koulutuksen tavoitteena on tarjota laadukas johtajuuskoulutus nuorille johtajille, antaa heille osaamista ja valmiuksia johtaa huomisen yhteiskunnassa ja luoda kohtaamisia yhteiskunnan eri ryhmien välillä. Koulutus koostuu neljästä moduulista, joiden teemat ovat 1) ryhmien johtaminen, 2) johtaminen monimuotoisuuteen, 3) itsensä johtaminen ja 4) johtaminen tuottoisasti arvoilla. VBL on rakastettu ja arvostettu koulutus, joka on kokemuksena vertaansa vailla niin osallistujille kuin kouluttajille.


Haemme nyt
KOULUTUKSENJOHTAJIA (2) ja FASILITAATTOREITA (4)
vuoden 2022 syksyllä alkavaan VBL 11 -koulutukseen. 

VBL- koulutuksenjohtajat ja -fasilitaattorit osallistuvat yhden koulutuksen (VBL 11) toteutukseen vuosien 2022-2023 aikana. Koulutuksen kouluttajaryhmä koostuu kahdesta koulutuksen johtajasta sekä neljästä fasilitaattorista.

Tehtävänkuva

VBL on tunnettu paitsi erinomaisena johtajuuskoulutuksena, myös ihmisenä kasvamisen prosessina, joka jättää jäljen. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos, onkin koulutuksen keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtajia erityisesti itsetuntemuksen kehittymisen kautta. Koulutuksen johtajien ja fasilitaattorin tehtävä on varmistaa erinomainen kokemus koulutuksen osallistujille. 

Onnistuneen kurssikokonaisuuden kouluttajatiimin kanssa mahdollistaa Partioaseman henkilökunta käytännön järjestelyjen osalta sekä VBL-kokonaisuutta Suomessa ohjaava VBL-ryhmä sisältöjen osalta. Tukena ovat myös kattavat koulutusoppaat sekä lukuisia fasilitaattori- ja koulutuksen johtaja -alumneja osana VBL-ryhmää.

Odotuksiamme

Koulutuksenjohtajalla ja fasilitaattorilla on kyky ymmärtää koulutuksen tavoitteet ja taidot auttaa koulutettavia saavuttamaan ne yhdessä muun staabin kanssa. Kouluttajakokemus luetaan eduksi, joskaan emme välttämättä hae kaiken nähneitä ja kokeneita kouluttajaguruja. Eduksi luemme myös, mikäli sinulla on osaamista yhdestä tai useammasta koulutuksen sisällön alueesta.

Koulutuksenjohtajasta ja fasilitaattorista tekee erinomaisen se, että hän ymmärtää ja osaa ohjata ryhmän ryhmäprosessia oman pienryhmänsä osalta, erottaa oleellisen kohinasta, ymmärtää henkilökohtainen kehittymisen olevan aika harvoin lineaarista sekä tuntee oman osaamisensa rajat ymmärtäen pyytää apua silloin, kun tuntee sitä tarvitsevansa.

Pesti ei edellytä kokemusta partiosta tai itse käytyä VBL-koulutusta, mutta järjestötoiminnan tunteminen on hyödyksi.

Fasilitaattorin erikoispiirteet:

 • Fasilitaattorina vastaat omasta kuuden hengen pienryhmästä sekä osaltasi koulutuksen kokonaisuuden toteuttamisesta yhdessä muun staabin kanssa. Loistava fasilitaattori tekee ainakin näitä asioita:
 • Olet läsnä koko koulutuksen ajan sekä moduulien aikana että niihin valmistautumisessa
 • Suunnittelet ja toteutat työpajoja koulutuksen moduuleihin
 • Jaksat pitkäksikin venyvinä koulutuspäivinä (aamupalalta iltapalaan)
 • Olet aktiivinen sekä oma-aloitteinen, muut koulutuksen asioista ajan tasalla pitävä staabin jäsen
 • Varmistat koulutuksen sisällön ja tavoitteiden toteutumisen oman pienryhmän sekä omien työpajojen osalta

Koulutuksenjohtajan erikoispiirteet:

Koulutuksen johtajien tehtävä on varmistaa erinomainen kurssikokemus niin koulutettaville kuin kouluttajille. Vastaat neljästä fasilitaattorista ja koulutuksen johtajista koostuvan kouluttajatiimin johtajuudesta, hyvinvoinnista ja ryhmäprosessista. 

 Loistava koulutuksenjohtaja tekee ainakin näitä asioita:

 • huolehtii staabista yksilöinä sekä ryhmänä
 • varmistaa koulutuksen sisällön toteutumisen tarkoituksen mukaisesti
 • katsoo koulutuksen talouden perään
 • kommunikoi aktiivisesti mm. tiimilleen, VBL-ryhmälle, Partioasemalle ja koulutuksen yritysyhteistyökumppanille
 • suunnittelee ja toteuttaa työpajoja kurssille

Mitä pestistä saa?

Koulutuksenjohtajana ja fasilitaattorina saat omakohtaisen kokemuksen ryhmäprosessin ohjaamisesta syventäen ymmärrystäsi aiheesta. Opit lisää diversiteetin merkityksestä sekä johtamisesta erilaisissa järjestöissä ja kaupallisessa kontekstissa. Opit omista ja muiden arvoista ja niiden merkityksestä päivittäisessä toiminnassa. Pääset myös oppimaan paljon itsestäsi sekä kurssilla käytettävien itsetuntemusta lisäävien työskentelymenetelmien että toistuvasti käytettävän aktiivisen palautteen avulla.

Koulutuksenjohtajana ja fasiliaattorina tulet vaikuttamaan suoraan kurssilaisten ja staabin jäsenten elämään tavalla, jota hyvin harvoin näkee. Tämä muutoksen seuraaminen itsessään on hyvin palkitsevaa. Henkilökohtainen, sopivasti annosteltu muutos onkin koulutuksen keskeinen tavoite – muuttaa ihmisiä siten, että heistä tulee parempia johtaja esimerkiksi parantuneen itsetuntemuksen kautta.

Koulutuksenjohtajana pääset myös oppimaan kokonaisuuden hallintaa vastatessasi koulutuksesta. 

Koulutuksen aikataulu 2022-2023 (ehdotus)

 • Ensimmäinen moduuli marraskuun lopussa
 • Toinen moduuli tammikuussa
 • Kolmas moduuli maaliskuussa 
 • Neljäs moduuli toukokuussa

Tarkat ajankohdat päätetään kouluttajatiimin kesken!

Työmäärä
Aikaa pestin hoitaminen vaatii erityisesti moduuliviikonloppujen aikana – moduulit ovat kestoltaan perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (viimeinen moduuli alkaa jo torstaina) ja staabi kokoontuu kurssipaikalle jo edeltävänä iltana. Lisäksi staabi kouluttautuu ennen koulutuksen alkua ja tapaa 1-2 kertaa aina moduulien välillä. Moduulien valmistelussa kuluu luonnollisestikin sopivaksi katsomasi määrä aikaa ja pestiisi kuuluu myös VBL-ryhmän kokouksiin osallistuminen noin parin kuukauden välein.

Koulutuksen karkea aikajänne fasilitaattoreille ja  koulutuksen johtajille:

 • 2-5 kk ennen koulutuksen alkua: koulutuksen johtajien koulutuspäivä tai -viikonloppu
 • 1-2 kk ennen koulutuksen alkua: Fasilitaattorien koulutuspäivä tai -viikonloppu
 • Koulutusmoduulit 4 kpl: perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään (4. moduuli torstaista)
  • Noin 1-2 kk välein
  • Moduulien välissä 1-2 kouluttajatiimin tapaamista, jotka sovitaan yhdessä tiimin kanssa. 
 • Omatoimista perehtymistä, suunnittelua ja yhteydenpitoa koko koulutuksen elinkaaren ajan

 Pesti on siis työmäärältään kuormittava eikä sen ohessa suositella hoidettavan muita raskaita luottamustehtäviä tai yli täyspäiväistä työskentelyä.

Kiinnostuitko?

Hae pestiä viimeistään 15.6.2022 mennessä videohakemuksella.

Hakeminen:

Lomakkeelta löydät VBL-koulutuksen esittelyvideon sekä mahdollisuuden lisätä linkin itse kuvaamaasi videoon. Voit myös lähettää videon erikseen Whatsappilla videohakemuslomakkeella olevaan numeroon. Jos videon tekeminen vaikuttaa haittaavasti mahdollisuuksiasi hakea, ota yhteyttä Hennaan (yhteystiedot alla). Huomioithan, että emme odota saavamme loppuun asti hiottuja ja editoituja videohakemuksia vaan haluamme nähdä ja kuulla juuri sinut!

Koulutuksenjohtajaksi: Kannustamme parijohtajuuteen eli voit hakea pestiä yhdessä haluamasi johtajaparin kanssa. Voit myös hakea yksin ja ilmaista halukkuutesi parimuotoiseen johtajuuteen hakemuksessasi, jolloin autamme tarvittaessa sopivan johtajaparin etsimisessä.

Kysymykset:

 • Kerro videon aluksi nimesi.
 • Kerro lyhyesti fasilitointi- ja koulutuskokemuksestasi.
 • Kerro johtamiskokemuksestasi (hakiessasi koulutuksenjohtajaksi)
 • Mitkä VBL-koulutuksen sisällöistä ovat sinulle ennestään tutuimpia? Entä mitkä eivät ole ennestään tuttuja?
 • Mitä haluaisit kertoa itsestäsi yllä kuvaamiimme koulutuksenjohtajan tai fasilitaattorin vaatimuksiin liittyen?

Valintaprosessi

Kaikki kriteerit täyttävät hakijat kutsutaan haastatteluun (kuitenkin max. 24 hlö fasilitaattorihaastatteluun ja max. 6 hlö koulutuksen johtajien haastatteluun). Haastattelut pidetään 16.6., 19.6. ja 21.6.

Haastattelut toteutetaan Microsoft Teamsilla ja haastatteluun voi osallistua myös omistamatta tunnuksia (liity kokoukseen vieraana). Puhelimella ja Tabletilla osallistuessasi tulee sinulla on käytössäsi Teams-sovellus (ilmainen, löytyy Play-kaupasta/App Storesta).

Kiinnostuitko, mutta haluat vielä kuulla lisää ennen hakemista?

Ota yhteyttä: Henna Peltoniemi, henna.peltoniemi@partio.fi (sovi soittoaika sähköpostitse)