Kokemuksia

Tälle sivulle on koottu fasilitaattoreina ja koulutuksenjohtajina toimineiden vapaaehtoisten kokemuksia.

”VBL-fasilitaattoriksi hakiessani en tiennyt, miten paljon tulisin miettimään omia arvojani, reflektoimaan ja oppimaan. Fasilitaattoritiimi on fasilitaattorin oma pienryhmä, missä tehdään samoja harjoitteita kuin osallistujat omissa ryhmissään tekevät. Fasilitaattorina keskustelet, saat palautetta, ylität rajojasi ja jaat tämän kokemuksen muun tiimin kanssa.
VBL-fasilitaattorina opin valtavan paljon itsestäni ja muista ihmisistä. Omia arvojaan ei samalla tavalla pääse ja joudu pohtimaan missään muussa pestissä. Sain pestissä uutta ymmärrystä ihmisten johtamisesta ja johtamisen mahdollistamisesta, ja kehityin fasilitaattorina.”
Annina Kainu, VBL 1- koulutus, fasilitaattori

 

”Opin valtavasti itsestäni ja kehityin huimasti, mutta vielä sitäkin enemmän sain aivan upeasta koulutettavien ryhmästä ja mahdollisuudesta tukea heitä kehittymään johtajina. 24 ihanan, kehittymisintoisen nuoren järjestöjohtajan oivalluttaminen tuotti valtavasti mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia.
Fasilitaattoriksi hakemiseen oli korkeahko kynnys ilman omaa taustaa VBL-koulutuksesta tai partiosta, mutta onneksi päätin hakea. Ajatus mahdollisuudesta tukea nuoria johtamisosaamisen kehittämisessä oli valtavan houkutteleva.
Koulutuksen materiaalit ovat yli vuosikymmenen hiomisen jälkeen niin loistavia, että fasilitaattoriksi voi lähteä rohkeasti myös ilman aiempaa VBL-kokemusta saati syvällistä fasilitointiosaamista. Tekemällä oppii, kuten sanotaan. Kokemus oli kaiken hypen arvoinen ja vielä enemmänkin. VBL on parasta mitä olen tehnyt vapaaehtoisurallani. ”
Jussi-Pekka Teini, VBL 3-koulutus, fasilitaattori

 

”Ensimmäisenä valmennusviikonloppuna kohtasin 24 nuorta, jotka toimivat työssään tai vapaa-ajan järjestöissä esimiehinä tai johtajina. Sain vastaani upeita, rohkeita, rehellisiä ja kyseenalaistavia ihmisiä.
Tämä joukko nuoria johtajakoulutukseen osallistuvia ihmisiä ymmärsi helposti, että verkostoituneessa organisaatiossa johtajuus on palveluammatti, joka parhaimmillaan voimaannuttaa ja antaa syvän merkityksen koko elämälle.
Sain fasilitaattorina elää ja piirtää tulevaisuuden karttaa yhdessä osallistujien kanssa ja olen kaikesta huumaantunut. Sain mahdollisuuden nähdä omat jähmeät käsitykseni johtajuudesta ja pääsin yhdessä ryhmän kanssa ravistelemaan niitä. Paljon putosi pois ja sain tilaa uusille, raikkaille, ihmiskuntaa arvostaville ajatuksille.”
Anne Roine, VBL 2-koulutus, fasilitaattori

 

”Jokainen VBL-koulutus, jossa olen saanut olla mukana, on ollut erilainen. Osallistujien monimuotoisuus, kiinnostuksen kohteet ja motivaatiot muokkaavat kustakin koulutuksesta oman timanttinsa. Halu toteuttaa osallistujilleen paras mahdollinen koulutus, heidän omista lähtökohdistaan, motivoi minut ja fasilitaattoritiimin toimimaan yhdessä.
Koulutuksen johtajana opin olemaan haavoittuvainen, luottamaan niin tilanteeseen, tarjolla oleviin koulutusoppaisiin kuin upeaan staabiini. Tämä kokemus on ollut viime vuosien parhaita hetkiä ja olen kiitollinen, että sain sen kokea.” Henna Peltoniemi, VBL 2-koulutus, koulutuksenjohtaja.

 

”Koulutuksen johtajana uusi ja antoisa näkökulma oli, että pääsin tukemaan montaa erilaista, mutta samanaikaista ryhmäprosessia: koko koulutuksen, pienryhmien, fasilitaattoreiden tiimin ja oman johtajaparinkin kanssa kehittymistä. Eri hetkissä tarvittiin erilaista johtamista ja samalla pääsi näkemään upeaa kasvua ja oppimista ihmisissä.” Annika Kabata, VBL 5 -koulutus, koulutuksenjohtaja.