Hankinnat

Kestämätön kulutus on oikeastaan kaikkien ympäristöongelmien taustalla. Me ihmiset yhdessä kulutamme ihan liikaa luonnonvaroja! Yksi tapa vaikuttaa tähän on muuttaa hankintojen tekemisen tapoja: ostaa vähemmän, kestävämpää ja ympäristövastuullisesti tuotettua. Kaikkea ei myöskään tarvitse hankkia omaksi.

Mitä lippukunnalle hankitaan?

Lippukunnalle hankitaan harvakseltaan kalliita ja pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja tavaroita, kuten telttoja ja muuta retki- ja leirikalustoa. Lisäksi joka vuosi tulee vastaan kaikenlaista pienempää hankittavaa ohjelmatarvikkeista vessapaperiin. Ihan kaikenlaisissa hankinnoissa ensimmäinen pohdittava kysymys pitäisi olla, tarvitaanko hankittavaa tavaraa oikeasti. Etenkin harvoin tarvittavia välineitä voi yrittää myös lainata tai vuokrata.

Kun on varmaa, että tämä hankinta täytyy tehdä, kannattaa tehdä vähän vertailuja tarjolla olevien vaihtoehtojen välillä. Mikä valinta olisi pitkäikäinen ja vastuullisesti tuotettu? Saako tuotteeseen varaosia tai voiko sen korjata tarvittaessa? Onko tuotteella jokin ympäristömerkki eli sertifikaatti? Ympäristömerkit ja -selosteet auttavat vastuullisesti tuotettujen tavaroiden tunnistamisessa.

Lippukunta voi auttaa myös jäseniään siinä, että nämä eivät tekisi turhia hankintoja. Lainattavat retkeilyvarusteet ja vaikkapa oma partiotarvikkeiden kierrätysryhmä verkossa ovat hyviä ideoita toteutettavaksi.

Kalusto kuntoon ja järjestykseen

Vastuullisestikaan tuotettu tavara ei kestä, jos sitä kohdellaan kaltoin. Lippukunnan kalustosta huolehtiminen ja ylipäätään tavaroiden ja tarvikkeiden kohteleminen arvostavasti ovat olennainen osa kestäviä toimintatapoja partiossa. Muistattehan siis kuivattaa ja tuulettaa kastuneet teltat ja pestä likaiset retkikeittimet!

Hyvä järjestys kaapeissa ja kellareissa auttaa siihen, että tavarat löytyvät helposti. Yllättävää kyllä se saattaa auttaa myös siihen, ettei tarvitse tehdä turhia hankintoja. Kun vesivärit ovat oikealla paikallaan kaapin hyllyllä, joka ryhmän ei tarvitse varmuuden vuoksi hommata uusia värejä, jos halutaan maalata. Samalla säästyy lippukunnan rahoja.

Hankintojen vastuullisuus ja kestävyys 

  • Harkitkaa, tarvitaanko tuotetta varmasti ja selvitetään voisiko sen mahdollisesti lainata jostain 
  • Tutkitaan ennen hankintaa, mitä tuotteiden vastuullisuudesta kerrotaan valmistajan sivuilla. Tarkastakaa esimerkiksi, tähtääkö yritys pienentämään omaa hiilijalanjälkeään, onko tuotteen valmistukseen käytetty vastuullisempia materiaaleja ja mitä yritys kertoo tuotteen valmistusolosuhteista. Jos tietoa näihin kysymyksiin ei löydy helposti, voitte harkita voisiko tuotteen hankkia toiselta valmistajalta.  
  • Selvittäkää, onko tuotetta helppo korjata ja onko siihen saatavilla varaosia.  
  • Lähettäkää tuotteiden valmistajalle palautetta ja kysykää suoraan, jos jotain tietoa ei löydy. Voitte jakaa palautteen myös lippukunnan somekanavissa ja merkitä yrityksen postaukseen. Palautteessa voi kommentoida esimerkiksi löysittekö tietoa yrityksen vastuullisuudesta ja mitä haluaisitte tietää lisää.  

Lippukunnan kaluston huolto 

  • Tehkää kololle kaluston huolto-ohjekirja, jonka avulla kalusto huolletaan jokaisen retken jälkeen. Ohjeistakaa ja perehdyttäkää ryhmänjohtajia ja tapahtumien johtajia ohjekirjan noudattamiseen. Voitte ottaa myös käyttöön kalustohuoltovuoron ryhmien kokousohjelmaan niin, että jokainen ryhmä tekee ikäkaudelle sopivia huoltotoimia kalustolle esimerkiksi kerran vuodessa tai puolessa vuodessa.  

Opetellaan tunnistamaan sertifikaatteja ja vertailemaan tuotteiden vastuullisuutta 

  • Monia tuotteita löytyy Joutsenmerkittynä. Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun eli huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen. Lisäksi vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle. Joutsenmerkki kertoo tuotteen olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa. Suomessa Joutsenmerkkiä hallinnoi Ympäristömerkintä Suomi Oy.   
  • Paperista ja puusta valmistettuja tuotteita hankkiessa FSC (Forest Stewardship Council) -sertifikaatti kertoo tuotteen raaka-aineiden tulevan vastuullisesti hoidetusta metsistä.  
  • Ruokahankinnoissa kannattaa etsiä paketeista ainakin näitä sertifikaatteja: vastuullisesti tuotetun palmuöljyn sertifikaatti RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), MSC- ja ASC-sertifikaatit kalalle ja mereneläville sekä Reilu kauppa.  
  • Sertifikaatit eivät ole täydellinen tae tuotteen vastuullisuudesta, mutta yleensä sertifioitu on parempi vaihtoehto kuin sertifioimaton.  

Lue lisää: 

WWF:n suosittelemat sertifikaatit 

Mikä on Reilu Kauppa? 

Ympäristömerkit Motivan sivuilla 

Vuokraaminen ja lainaaminen 

  • Hankkikaa koloiltatarvikkeita tai kolon kalusteita kierrätettynä tai lahjoituksena nettikirppiksiltä, lippukuntalaisilta tai yrityksiltä.  
  • Suunnitelkaa hankintoja ennakoivasti: listatkaa kerralla mitä kalustoa tai tarvikkeita seuraavalla kaudella tarvitaan kololle lisää, ja laittakaa kysely lippukuntalaisille, löytyisikö tuotteita joltain käytettynä, tehkää tavaroista hakuvahti tori.fi:hin tai ostetaan -ilmoitus nettikirpputoreille.  
  • Partio- ja retkitarvikkeiden jälleenmyyntipalvelu: Perustakaa kyselylomake tai markkinapaikka, jolla lippukuntalaiset voivat ilmoittaa myyntiin käytettyjä retkivarusteitaan tai partiotarvikkeita. Jos lippukunnalla on siihen taloudellinen mahdollisuus, voi myös esimerkiksi partiopaidan tarjoutua ostamaan jäseniltä, kun ne jäävät pieniksi tai jos jäsen vaikka lopettaa partion, ja lippukunta voi myydä käytettyjä tavaroita edullisempaan hintaan uusille jäsenille.  
  • Lainatkaa tavaraa lähialueen lippukunnilta, jos kulkuetäisyydet muihin lippukuntiin eivät ole liian pitkät. Ehdottakaa naapurilippukunnille yhteistä leiritarvike- ja kalustotietopankkia, josta näkisi, mitä isompaa tavaraa lippukunnilla on ja tiedustella muiden tarvikkeita lainaksi esimerkiksi kesäleirille tai lippukuntaretkelle. Myös omien tapahtumien ylijäämätarvikkeita voi tarjota naapurilippukunnille – jakakaa samalla vaikka valmiit ohjelmavinkit tarvikkeiden hyödyntämiseen!  

Pidennetään tuotteiden elinkaarta 

  • Kolon kaappeihin kertyy helposti erilaista unohdettuja askartelutarviketta. Järjestäkää kierrätysviikko, jonka aikana ryhmien kokousten yhteydessä tutkitaan, mitä kolon kaapeista löytyy ja suunnitellaan, miten materiaaleja hyödynnetään. Näin ylijäämämateriaalit tulee käytettyä ja ryhmät opettelevat kierrätystä ja uusiokäyttöä! 
  • Säästäkää retkiltä ja leireiltä ylijääneet materiaalit ja listatkaa ne yhteiseen drive-kansioon, josta kokouksia suunnitellessa voi tarkistaa, mitä materiaalia kololta jo löytyy. Voitte myös ottaa käytännöksi, että retken johtaja viestii retken jälkeen ryhmänjohtajille, mitä materiaalia jäi yli ja muistuttaa ryhmiä käyttämään niitä viikkokokouksissa.  
  • Ryhmän kokouksen lopussa voi miettiä, mitä tarvikkeita seuraavan kokouksen ohjelmassa tarvitaan ja tarkastaa löytyisikö näitä jo kolon kaapeista tai osallistujien kotoa.  

Lue lisää: 

Kestävä kulutus Marttojen sivuilla 

Yläkuva Anna Enbuske