Hankinnat

Kestämätön kulutus on oikeastaan kaikkien ympäristöongelmien taustalla. Me ihmiset yhdessä kulutamme ihan liikaa luonnonvaroja! Yksi tapa vaikuttaa tähän on muuttaa hankintojen tekemisen tapoja: ostaa vähemmän, kestävämpää ja ympäristövastuullisesti tuotettua. Kaikkea ei myöskään tarvitse hankkia omaksi.

Mitä lippukunnalle hankitaan?

Lippukunnalle hankitaan harvakseltaan kalliita ja pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja tavaroita, kuten telttoja ja muuta retki- ja leirikalustoa. Lisäksi joka vuosi tulee vastaan kaikenlaista pienempää hankittavaa ohjelmatarvikkeista vessapaperiin. Ihan kaikenlaisissa hankinnoissa ensimmäinen pohdittava kysymys pitäisi olla, tarvitaanko hankittavaa tavaraa oikeasti. Etenkin harvoin tarvittavia välineitä voi yrittää myös lainata tai vuokrata.

Kun on varmaa, että tämä hankinta täytyy tehdä, kannattaa tehdä vähän vertailuja tarjolla olevien vaihtoehtojen välillä. Mikä valinta olisi pitkäikäinen ja vastuullisesti tuotettu? Saako tuotteeseen varaosia tai voiko sen korjata tarvittaessa? Onko tuotteella jokin ympäristömerkki eli sertifikaatti? Ympäristömerkit ja -selosteet auttavat vastuullisesti tuotettujen tavaroiden tunnistamisessa.

Lippukunta voi auttaa myös jäseniään siinä, että nämä eivät tekisi turhia hankintoja. Lainattavat retkeilyvarusteet ja vaikkapa oma partiotarvikkeiden kierrätysryhmä verkossa ovat hyviä ideoita toteutettavaksi.

Kalusto kuntoon ja järjestykseen

Vastuullisestikaan tuotettu tavara ei kestä, jos sitä kohdellaan kaltoin. Lippukunnan kalustosta huolehtiminen ja ylipäätään tavaroiden ja tarvikkeiden kohteleminen arvostavasti ovat olennainen osa kestäviä toimintatapoja partiossa. Muistattehan siis kuivattaa ja tuulettaa kastuneet teltat ja pestä likaiset retkikeittimet!

Hyvä järjestys kaapeissa ja kellareissa auttaa siihen, että tavarat löytyvät helposti. Yllättävää kyllä se saattaa auttaa myös siihen, ettei tarvitse tehdä turhia hankintoja. Kun vesivärit ovat oikealla paikallaan kaapin hyllyllä, joka ryhmän ei tarvitse varmuuden vuoksi hommata uusia värejä, jos halutaan maalata. Samalla säästyy lippukunnan rahoja.

Lue lisää:

Kestävä kulutus Marttojen sivuilla 
Ympäristömerkit Motivan sivuilla
WWF:n suosittelemat sertifikaatit

Katso osa-alueiden kriteerit!

 

Yläkuva Anna Enbuske