Kolot ja kämpät

Energian kulutuksen ja tuotannon muuttaminen kestäväksi on keskeistä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Suomen kasvihuonekaasupäästöistä peräti neljä viidesosaa on peräisin energiantuotannosta ja -kulutuksesta. Energiansäästö ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen ovatkin olennaisia teemoja lippukunnan hiilijalanjäljen pienentämisessä. Lisäksi koloilla ja kämpillä on tärkeä huolehtia muun muassa vastuullisesta vesihuollosta.

Lämpöä ja sähköä kohtuudella ja kestävästi

Suomi on kylmä maa ja siksi sisätiloja lämmitetään paljon pitkin vuotta. Sisälämpötilojen ei kuitenkaan tarvitse olla hellepäivän lukemissa talvisaikaan – villapaita päälle ja villasukat jalkaan niin vähän viileämmässäkin tarkenee. Myöskään sähkölaitteita ei kololla tai kämpällä kannata pitää päällä turhan takia.

Tyhjä kämppä ei kaipaa korkeaa lämpötilaa. Kun retkeltä lähdetään, lämmöt käännetään joko peruslämmölle tai kokonaan pois, rakennuksesta riippuen. Jos mahdollista, samalla lämmitysurakalla kannattaa pitää useampi kuin yksi tapahtuma peräkkäin.

Jos lippukunta tekee sähkösopimuksensa itse, kololle tai kämpälle kannattaa valita uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Ilmastopäästöjen kannalta paras valinta on tuuli- tai aurinkoenergia. Aurinkopaneeleihin investoimistakin kannattaa harkita!

Lue lisää:

Kuusi vinkkiä kodin energiankäytön vähentämiseen 

Tuli syttyy pinon päältä

Partiolainen osaa epäilemättä sytyttää tulen takkaan tavalla tai toisella, mutta osataanko lippukunnassa tehdä tulet tulipesiin oikein? Moni partiokonkarikin on lapsena oppinut sytyttämään tulet halkojen alta, jolloin palaessa syntyy runsaasti haitallisten pienhiukkasten päästöjä. Kannattaakin varmistaa, että kaikki lippukunnassa oppivat sytyttämään tulipesän tulen päältä: isommat halot pinotaan alle ja sytykkeet puiden päälle. Tällöin puu palaa puhtaasti ja hiukkaspäästöjä syntyy vähemmän.

Katso video: Näin sytytät päältä

YouTube-videot edellyttävät kaikkien evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia..

Paikat kuntoon

Kolon ja etenkin kämpän ylläpito vaatii säännöllistä tarkkailua ja vaivannäköä. Aina välillä on tarpeen selvittää, tarvitseeko kämpällä tehdä jotain korjauksia, jotka voisivat vähentää kämpän lämmitysenergian kulutusta. Ehkä eristystä pitää uusia tai lämmityslaitteita kunnostaa. Tällaisten asioiden selvittäminen onkin luonteva osa lippukunnan ympäristötyötä.

Millainen vesihuolto kämpällä on? Mihin likaiset pesuvedet eli ns. harmaat vedet menevät? Jos ette tiedä, olisi hyvä varmistaa, että niiden käsittely on asiallista. Jos kämppä tai kolo sijaitsee viemäriverkon ulkopuolella, siellä kannattaa suosia vain ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Kämpän tai leiripaikan maastoa on hyvä tutkia myös luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Metsäisellä paikalla maastoon voi jättää lahopuuta tai rakentaa hyönteishotelleja hyönteisten elinpaikoiksi. Jos alueella kasvaa haitallisia vieraslajeja, kuten lupiinia, jättipalsamia tai kurtturuusua, niiden kitkemiseksi voidaan järjestää säännöllisiä talkoita.

Lue lisää:

Remontoi ja huolla Motivan sivuilla 
Harmaiden jätevesien käsittely ympäristöhallinnon sivuilla

Käytännön vinkkejä:

Tuulivoimaa partiolaisten leiripaikalle 
Nuorten vieraslajitalkoo-opas
Perusta lahopuutarha Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilla

Katso osa-alueiden kriteerit!

 

Yläkuva: Juha Nurmi