Partiomatkailu

Kestävä partiomatkailu

Rakentaa ystävyyttä yli rajojen on ihanne, joka kannustaa myös partiomatkailuun. Kansainvälisyys on olennainen osa partiota myös Suomessa, ja mahdollisimman monelle partiolaiselle toivotaan kertyvän myös kansainvälisiä partiokokemuksia esimerkiksi leirimatkalla, vaelluksella, mootilla tai jamboreella. Lisäksi vaeltajaohjelmassa on koti- ja ulkomaanprojektit, joiden toteutus useimmiten edellyttää myös matkustamista. Partiomatkailussa olisi kuitenkin syytä noudattaa Kestävän matkailun periaatteita. Kestävän matkailun periaatteista voit lukea lisää esimerkiksi Business Finlandin sivuilta.

Lisäksi Metsähallitus on koonnut kestävän matkailun periaatteet, jotka pätevät niin kansallispuistoihin Suomessa kuin ulkomailla luonnossa liikkumiseen.

Maata pitkin

Olennainen osa kestävää ja ympäristöystävällistä matkustamista on välttää lento- ja risteilyliikennettä. Matkanteko yhdessä koko leirilippukunnan kanssa tilausbussilla hoituu hyvin myös ulkomaille Euroopan alueella. Usein Itämeri on ylitettävä risteilyaluksella, mutta siitä aiheutuvat päästöt kannattaa laskea ja kompensoida. Lisäksi Tukholmasta, Pietarista tai Tallinnasta käsin pääsee parissa vuorokaudessa junan tai bussin kyydissä mihin tahansa Euroopassa.

Päästöjen kompensointi

Mikäli lentämiseen kuitenkin päädytään, tai matkantekoon liittyy useita laivamatkoja risteilyaluksilla, on kestävästi toteutetun partiomatkan päästöt kompensoitava. Hyviä vaihtoehtoja päästökompensaatioon löytyy lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen omista palveluista. Suomessa toimivat risteily-yritykset eivät vielä tarjoa mahdollisuutta kompensoida risteilyjen tai reittiliikenteen päästöjä, mutta sopivia päästökompensaatiota tarjoavia yrityksiä löytyy esimerkiksi tästä Sitran blogista löytyvästä listauksesta.

Palvelutehtävä

Kestävän partiomatkan osana toteutetaan palvelutehtävä paikallisen yhteisön hyväksi. Helpoimmin tämä käy ottamalla yhteyttä paikallisiin partiolaisiin. Suomen Partiolaisilla on hyvät yhteydet ja kontakteja monien maiden partiolaisiin ympäri maailman, ole rohkeasti yhteydessä Kansainvälisten yhteyksien koordinaattoriin.

Yläkuva: Lasse Roiha

Kestävän matkailun periaatteet 

  • Tutustukaa Metsähallituksen sivustoon kestävän matkailun periaatteet, jotka pätevät niin kansallispuistoihin Suomessa kuin ulkomailla luonnossa liikkumiseen.   
  • Tutustukaa Maata pitkin sivustoon ja miettikää, voisitteko toteuttaa matkanne sen mukaisesti. Olisiko matkustus kohteeseen myös osa seikkailua?  
  • Kestävän partiomatkan osana toteutetaan palvelutehtävä paikallisen yhteisön hyväksi. Helpoimmin tämä käy ottamalla yhteyttä paikallisiin partiolaisiin. Suomen Partiolaisilla on hyvät yhteydet ja kontakteja monien maiden partiolaisiin ympäri maailman, ole rohkeasti yhteydessä Kansainvälisten yhteyksien koordinaattoriin.  
  • Olennainen osa kestävää ja ympäristöystävällistä matkustamista on välttää lento- ja risteilyliikennettä. Matkanteko yhdessä koko leirilippukunnan kanssa tilausbussilla hoituu hyvin myös ulkomaille Euroopan alueella. Usein Itämeri on ylitettävä risteilyaluksella, mutta siitä aiheutuvat päästöt kannattaa laskea ja kompensoida. Lisäksi Tukholmasta, Pietarista tai Tallinnasta käsin pääsee parissa vuorokaudessa junan tai bussin kyydissä mihin tahansa Euroopassa. 

Kompensaatio 

  • Mikäli lentämiseen kuitenkin päädytään, tai matkantekoon liittyy useita laivamatkoja risteilyaluksilla, on kestävästi toteutetun partiomatkan päästöt kompensoitava. Hyviä vaihtoehtoja päästökompensaatioon löytyy lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen omista palveluista. Suomessa toimivat risteily-yritykset eivät vielä tarjoa mahdollisuutta kompensoida risteilyjen tai reittiliikenteen päästöjä, mutta sopivia päästökompensaatiota tarjoavia yrityksiä löytyy esimerkiksi Sitran listauksesta.  

Lue lisää:  

Kestävän matkailun periaatteista voit lukea lisää Business Finlandin sivuilta.