#NMSD-lautapeli

Pelin tarkoitus

Pelaaja pyrkii suoriutumaan kouluvuodesta,#NMSD-pelin pelilauta jotta hän kykenee siirtymään seuraavalle luokalle. Yllättävät tilanteet voivat kuitenkin häiritä koulumenestystä tai koulussa käyntiä, pahimmillaan jopa keskeyttäen koulunkäynnin kokonaan. Pelin jälkeen on hyvä varata rauhallinen hetki, jonka aikana pelaajat voivat keskustella pelin aiheuttamista mietteistä ja tunteista.

Pelin tarvikkeet:

Pelisäännöt: 

 • Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee itselleen pelinappulan ja nostaa yhden jokerikortin, jonka voi käyttää pelin edetessä
 • Nuorin pelaaja aloittaa pelin ja pelivuorot kulkevat myötäpäivään
 • Pelissä edetään noppaa heittämällä ja siirtämällä omaa pelinappulaa laudalla nopan osoittaman silmäluvun mukaan
 • Mikäli pelinappula pysähtyy punaiseen askelmaan, nostetaan menkkakortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti. Kortti palautetaan pakan alimmaiseksi,kun se on pelattu.
 • Mikäli pelinappula pysähtyy keltaiseen askelmaan, nostetaan jokerikortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti. Jokerikortit voivat ehkäistä/kumota menkka- ja PMS-korttien vaikutuksia. Jokerikortti säilyy pelaajalla siihen asti, kun pelaaja sen haluaa pelissä käyttää. Kortti palautetaan pakan alimmaiseksi, kun se on pelattu, mikäli kortissa ei toisin mainita.
 • Mikäli pelinappula pysähtyy siniseen askelmaan, nostetaan PMS-kortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti.
 • Mikäli pelinappula pysähtyy vihreään askelmaan, nostetaan elämäntilannekortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti.

 

Tulosta pelissä tarvittava pelilauta ja pelikortit:

Pelilauta (pdf)

Lautapelin pelikortit.
Tulosta ja leikkaa.

Apukysymyksiä (ja -vastauksia) loppukeskusteluun:   

 • Miten kuukautiset vaikuttavat ugandalaisten koululaisten koulunkäyntiin?
  Jos kuukautisten ajaksi joutuu jäämään aina/toistuvasti pois koulusta, poissaoloilla on vaikutusta mm. koulumenestykseen. Oppiminen vaikeutuu, koulupudokkuus lisääntyy, ja myöhemmässä iässä myös työllistyminen voi hankaloitua.
 • Minkälaiset tilanteet hankaloittivat etenemistäsi pelissä? Koitko vastoinkäymisiä? Luuletko, että kohtaamasi vaikeudet hankaloittavat joidenkin elämää myös oikeasti? Kyllä. Kuukautisilla on pelissä mainittuja vaikutuksia joidenkin lasten ja nuorten koulunkäyntiin Ugandassa.
 • Ugandassa monet kuukautisiin liittyvät tabut eli vahingolliset uskomukset hankaloittavat kohdullisten koulunkäyntiä. Miltä nämä tabut mielestänne kuulostivat? Liittyykö kuukautisiin vahingollisia uskomuksia Suomessa? Minkälaisia ne ovat?
  Kuukautiskulttuurit vaihtelevat paljon myös Suomen sisällä. Jo erilaiset perhekulttuurit vaikuttavat siihen, kuinka hyväksyvästi kohdullisten kehollisuuteen ja kuukautisiin suhtaudutaan. Eri uskontoryhmillä ja vähemmistöillä voi olla omat tapansa siihen suhtautua kuukautisiin.
 • Pelissä oltiin Ugandassa, mutta mitä vaikutuksia Suomessa kuukautisilla voi olla vaikka koulunkäyntiin? Tai harrastuksiin?
  Myös Suomessa kuukautiset voivat aiheuttaa koulupoissaoloja esimerkiksi pahojen kuukautiskipujen vuoksi tai siksi, että ujostuttaa tulla kouluun kuukautisten takia. Jotkut voivat jättää myös harrastuksia kuukautisten vuoksi väliin. Myös varallisuus voi vaikuttaa siihen, pystytäänkö perheessä hankkimaan kuukautishygieniatuotteita, tuotteiden puute voi aiheuttaa koulupoissaoloja tai harrastuksista sivuun jättäytymistä. Kuukautisten aikana on mahdollista kuitenkin elää hyvin tavallista arkea, kunhan käyttää tilanteeseen sopivia kuukautissuojia, esimerkiksi uidessa kuukuppi tai tamponi.
 • Mitä peli kertoo maailmasta? Entä asenteista?
  Ihmiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa toisiinsa nähden. Negatiiviset asenteet kuukautisia kohtaan hankaloittavat tarpeettomasti esimerkiksi opiskelua sekä kaveri- ja parisuhteita.
 • Minkälaisia keinoja keksitte, jotta ihmiset olisivat keskenään tasa-arvoisemmassa asemassa?
  Koulutus ja oikean tiedon saaminen aiheesta esimerkiksi koulun tai partion kautta (kuten #NMSD), sillä tabuja rikotaan oikealla tiedolla. Myös häveliäisyydestä voi vapautua saamalla luotettavaa tietoa sekä puhumalla omista ajatuksista ja tunteista.