#NMSD-Muistipeli

Pelin tarkoitus

Muistipelin tarkoitus on tutustuttaa pelaajat erilaisiin kuukautisiin liittyviin tuotteisiin pelailun kautta. Erilaisiin tuotteisiin tutustuminen ja niiden käyttömahdollisuuksien ymmärtäminen auttaa ymmärtämään, että kuukautiset ovat luonnollinen ja arkipäiväinen asia. Lisäksi se voi tuoda varmuutta kohdata kuukautiset, tulivat ne eteen sitten itsellä tai läheisellä. Jos koet itse olevasi epävarma siitä, tunnetko tuotteita ja niiden käyttötapoja tarpeeksi, kannattaa niihin tutustua etukäteen, jotta pystyy vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin ja rohkaista keskustelua. Pelikorttisettejä kannattaa tulostaa useampi ja jakaa lauma pareihin tai pieniin ryhmiin, joissa pelaajat voivat yhdessä askarrella kortit ja pelata. Pelikortit on mahdollista ja mukava myös värittää.

Pelin tarvikkeet:

● Tulostetut pelikortit
● Sakset
● (Värikynät)

Pelin säännöt:

Peli toimii tavallisen muistipelin tavoin; kortit sekoitetaan ja asetetaan pöydälle nurin päin niin ettei pelaaja tiedä missä mikin kuva on. Jokaisella vuorolla käännetään kaksi mitä tahansa pöydällä olevaa korttia oikein päin. Jos käännettyjen korttien kuvat eivät ole samat, ne käännetään uudestaan nurin. Jos kuvat ovat samat, käännetyt kortit poistetaan pelistä. Pelin lopussa eniten korttipareja löytänyt pelaaja voittaa. Peliä kannattaa pelata pareissa tai pienissä ryhmissä.

Tulosta pelissä tarvittavat pelikortit:

Kuukautistuote-muistipeli

Apukysymyksiä ja -vastauksia loppukeskusteluun

Mikä voi vaikuttaa kuukautissuojatuotteen valintaan?
Toiset kuukautistuotteet sopivat paremmin toisille, henkilökohtaisista mieltymyksistä riippuen. Eri tavalla käytettävät ja eri materiaaleista valmistetut tuotteet tuntuvat erilaisilta, sekä voivat sopia paremmin eri tilanteisiin, esim. uimiseen. Eri tuotteet ovat myös eri hintaisia. Kertakäyttöiset siteet ja tamponit ovat kertaostona edullisempia kuin esimerkiksi kuukuppi, mutta pitkässä juoksussa vuosia kestävä kuukuppi tulee huomattavasti halvemmaksi. On myös hyvä muistaa, että pienituloiselle kuukautistuotteet tekevät merkittävän loven budjettiin, eikä monilla ole niihin aina varaa. Ei siis ole itsestäänselvyys että kaikilla on mahdollisuus käyttää sellaisia tuotteita kuin haluaisivat. Suojatuotteen valinnassa voi miettiä myös ekologisuutta – useihin kertakäyttöisiin siteisiin käytetään puuvillaa sekä ympäristölle haitallista muovia, jotka kuormittavat ympäristöä huomattavasti enemmän. Keskimäärin elämänsä aikana kohdullinen ihminen käyttää noin 10 000 sidettä tai tamponia, kun taas esimerkiksi sama kuukuppi voi kestää vuosia. Myös mukavat, pestävät ja kestävät kuukautisalushousut voivat olla oiva valinta.

Korteista löytyi muitakin tuotteita kuin kuukautissuojatuotteita – mikä näiden tarkoitus on?
Esimerkiksi ehkäisypillereitä voi käyttää ehkäisyn lisäksi myös runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten helpottamiseen sekä niiden siirtämiseen. Usein pillereitä syövällä kuukautisvuodot voivat myös olla entistä säännöllisemmät. Särkylääke taas on usein tarpeellinen, sillä monilla kuukautiset voivat olla todella kivuliaat mm. alavatsan ja alaselän alueella. Kivut, säännöllisyys, vuodon määrä, kuukautisten alkuikä ja muut niihin liittyvät asiat ovat kuitenkin todella yksilöstä riippuvaisia, ja monenlaiset tuntemukset ja kokemukset voivat olla ‘normaalia’.

Miksi on tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus kuukautistuotteisiin?
Elämässä toimiminen voisi olla aika hankalaa ilman kuukautistuotteita. Kuukautisia ei tarvitse piilotella mutta arkielämässä toimimisen kannalta on helpompaa, jos ne ovat jotenkin hallinnassa. Varsinkin Ugandassa on vielä useassa paikassa yleistä, että kuukautissuojiin ei ole varaa, ja koulupäiviä joutuu jättämään väliin tämän takia. Pahimmillaan jopa koko koulunkäynnin voi joutua jättämään kesken. Monissa maissa kuukautisiin liittyy myös erilaisia vahingollisia uskomuksia, joiden takia naisten elämää voidaan rajoittaa paljon, jos tiedetään että hänellä on parhaillaan kuukautiset.