Museo

Suomen Partiomuseota ylläpitää Suomen Partiomuseoyhdistys – Finlands Scoutmuseiförening ry. Yhdistyksen tarkoituksena on kerätä partioliikkeen menneisyyttä ja nykyisyyttä valaisevaa esineistöä sekä kuva- ja asiakirja-aineistoa, säilyttää sitä ja herättää kiinnostusta partioliikkeen toimintaan ja historiaan esittelemällä sitä yleisölle.

Museo kerää ja vastaanottaa myös sellaista esineistöä, joka luonteeltaan ja käytöltään liittyy läheisesti partiotoimintaan, esimerkkeinä leiri- ja retkivälineet, -kalusteet sekä -asusteet.

partiomuseo sisältä

Museokauppa

Käy tutustumassa valikoimaamme. Meiltä saatat löytää vaikkapa kadottamasi tilalle leirimerkin, suoritus- tai taitomerkin edulliseen hintaan. Jos haluat ostaa vaihtomerkkejä swoppailuun, on juuri oikea osoitteesi Museokauppa.

Museo toimii talkoovoimin

Museota hoitaa joukko aktiivisia partiolaisia talkootyönä. Vuoden 2019 aikana työtunteja kertyi 4269. Suuri osa väestä kokoontuu säännöllisesti viikoittain järjestelemään, luetteloimaan ja kunnostamaan saapuneita lahjoituseriä sekä päivittämään näyttelytilaa ja varastoja. He hoitavat lisäksi päivystys-, kirjoitus-, tutkimus- ja hallintotehtäviä. Museolla toimivien käytettävissä on museoalan ammattilaisten tuki arvioidessaan ja hoitaessaan aineistoa sekä esineistöä kuin myös konservointitehtävissä. Harjoitamme yhteistyötä Turun Museokeskuksen ja ammatillisen museoalan koulutusoppilaitoksen, Tikkurilassa sijaitsevan Metropolian, sekä myös muiden museoiden kanssa.

Lahjoitukset kartuttavat kokoelmia

Museo saa lahjoituksia partioveteraaneilta, toimivilta partiolaisilta, heidän perheiltään ja eri partioyhteisöiltä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Esineiden yksittäiskappalemäärä on kasvanut jo kymmeniin tuhansiin.

Museossa on arkistoituna lähes kaikki maassamme ilmestyneet partiolehdet yli sadan vuoden ajalta. Lisäksi kokoelmassa on lippukuntalehtiä, leirikirjoja, pienryhmien päiväkirjoja sekä muuta partiokirjallisuutta, jonkin verran myös ulkomaisia julkaisuja. Partioaiheisia albumeita, valokuvia, dioja, videoita ja muuta filmimateriaalia on kymmeniä tuhansia ja partiotoimintaa käsittelevä lehtileikekokoelmakin on melko kattava.

Partiomerkkejä on museon kokoelmaan kertynyt tuhansia, joukossa ovat mm. partioylijohtaja Werneri ”Louhisusi” Louhivuoren ansio- ja kunniamerkit. Museossa on esillä myös runsaasti erilaisia suoritusmerkkejä, tapahtuma- ja leirimerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Vanhat liput ja viirit muodostavat oman arvokkaan ja ainutlaatuisen kokoelmansa. Suomalaisten lippukuntien huiveistakin museossa on varsin kattava heraldisesti mielenkiintoinen kokoelma. Tavoitteemme on saada pysyvään näyttelyymme jokaisen Suomessa toimineen ja toimivan lippukunnan huivi.