Partiomuseo jo 60 vuotta partion keskusmuistina

Partiomuseon kokoelman tehtävä

Partiomuseon tarkoituksena on kerätä suomalaisen partioliikkeen menneisyyttä ja nykyisyyttä valaisevaa esineistöä sekä kuva- ja asiakirja-aineistoa, säilyttää sitä ja herättää kiinnostusta partioliikkeen toimintaan ja historiaan esittelemällä sitä yleisölle.

Kokoelmat ja niiden historia

Partiomuseon kokoelmaa on kartutettu perustamisvuodesta 1962 alkaen. Kokoelma koostuu pääosin partiolaisilta ja heidän läheisiltään sekä partioyhteisöiltä saaduista lahjoituksista. Kokoelman karttumiselle tyypillinen piirre on ollut keräilyharrastus.

Partiomuseo perustettiin 21.2.1962 Varsinais-Suomen Partiotyttö- ja Partiopoikapiirien johtajien kokouksessa Rafael ”Raffu” Helangon ehdotuksesta. Läsnä olivat partiojohtajat Rafael Helanko, Eeva Laurén, Angelique Troupp, Aarno Stauffer, Aku Leino ja Marja Margelin. 1963 perustettiin Turun Partiolaiset ry ja museotoiminta siirtyi sen hoidettavaksi.

Näyttelytoiminnan alkuna voi pitää kesällä 1974 Turun linnassa järjestettyä partiohistoriallista näyttelyä, jonka avasi Verneri ”Louhisusi” Louhivuori.

Museot kautta aikain

Ensimmäinen museotila oli Vähä-Heikkilän kuninkaanlatokartanon kellaritupa. Se vuokrattiin Turun kaupungilta 1974. Avajaiset olivat marraskuussa 1975. Museota hoiti tässä vaiheessa Turun Pyhän Yrjänän Kilta. Toukokuussa 1979 perustettiin museolle kannatusyhdistys, Partiomuseoyhdistys – Scoutmuseiföreningen, jonka puheenjohtajaksi valittiin Raffu Helanko. Hän toimi museonhoitajana vuodesta 1980.

Partiomuseon ensimmäinen toimipaikka Vähä-Heikkilässä
Partiomuseon ensimmäinen toimipaikka

Turun kaupungilta vuokrattiin Pyhän Katariinan kirkon luota Kuikkulan talon väentupa, joka oli kolme kertaa vanhaa museotilaa suurempi. Kuikkulassa näyttely avattiin huhtikuussa 1980. Partiomuseon tunnus on mukailtu Kuikkulan talon isännän Jaakko Matinpojan (1775) puumerkistä.

Partio
Partiomuseo Kuikkulan talon väentuvassa

Kuikkulan tilat kävivät 1990-luvun alussa ahtaiksi ja museo muutti avariin tiloihin entiseen Barkerin kutomon johtajan koristeelliseen asuinrakennukseen Virusmäentielle 1995–96 vuodenvaihteessa.

Partiomuseon Virusmäentien toimipaikka

Vuonna 1997 yhdistyksen ja museon valtakunnallisuutta korostettiin muuttamalla nimi muotoon Suomen Partiomuseo – Finlands Scoutmuseum. Nykyisen Läntinen Pitkäkatu 13 -museotilan avajaiset olivat 18.5.2005.

Partiomuseon nykyinen toimipaikka Läntisellä Pitkäkadulla

Peruskokoelman objektien määrä

Vuoden 2020 lopussa kokoelma käsitti yhteensä 27 836 objektia.

Kaikkien partiolaisten museo

Tervetuloa partiolippukunnat ja sen eri toimintaryhmät museolle. Museo on normaalisti avoinna lauantaisin kello 12.00–15.00 ja maanantaisin kello 9.00–12.00.

Muina aikoina ja ryhmät otamme vastaan sopimuksen mukaan. Tervetuloa vierailemaan tai pitämään johtajiston kokousta Partiomuseoon. Toivomme, että partiomuseo tarjoaa mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Lisätietoa Partiomuseosta löydät verkkosivuiltamme partiomuseo.fi, Facebookista ja Instagramista.

Liity jäseneksi valtakunnalliseen Partiomuseoon

Haluamme kuitenkin tarjota vielä enemmän. Tarjoamme kaikille partion ystäville ja partiolaisille mahdollisuuden olla mukana tallentamassa partiotoimintaa jälkipolville. Ensimmäisen askeleen tällä polulla tarjoaa Suomen Partiomuseoyhdistyksen jäsenyys. Meitä on jo melkein 300 jäsentä. Partiomuseoyhdistyksen jäsenmaksu vuodelle 2022 on vain 25 € vuosi.

Voit jättää jäsenhakemuksesi lomakkeella.

Tule museoaktiiviksi

Seuraava askel polulla on tulla mukaan toimintaamme käytännön työhön. Voit jatkossa toimia partiomuseossa asuitpa missä päin Suomea tahansa. Tänä vuonna olemme aloittamassa myös Teams-tapaamisia ja -työskentelyhetkiä ainakin jäsenillemme ja varmasti myös muille kiinnostuneille. Näilläkin keinoin toivomme saavamme partiokulttuuria tallennetuksi mahdollisimman kattavasti tuleville sukupolville.

Partiomuseon kanssa asioidessa suosittelemme sähköpostia partiomuseo@partio.fi, sihteerimme jakaa postit parhaiten kyseistä asiaa hoitavalle.