Yhteiskunnan haasteet näkyvät myös partiossa, mutta me tunnemme vastuumme ja tartumme toimeen yhdessä tuumin!

Uusi hallituksemme jatkoi vuoden 2023 alusta edellisen hallituksen hyvää työtä ja isoja projekteja. Korona oli jäänyt taakse ja pääsimme taas tapaamaan kasvotusten. Yhteinen huoli oli edelleen Ukrainan tilanteesta ja muista konflikteista. Halusimme ja haluamme nostaa toivoa ja rauhaa koko maailmassa. Tiukka talous, ilmastokriisi ja mielenterveyden ongelmat näkyivät myös partioarjessa, mutta meillä oli paljon myös onnistumisia ja yhteisöllisyyttä.

Saimme vuonna 2023 jälleen nauttia loistavista Johtajatulista iloisine jälleennäkemisineen ja loistavine puheenvuoroineen. Johtajuus ja kasvu näkyivät Evon maisemissa monessa eri paikassa. Nuoret näyttivät voimansa puolestaan Korean maailmanjamboreella, jossa luonto yritti lannistaa partiolaiset, mutta kaikesta selvittiin ja monen resilienssi kasvoi huomattavasti.

Vuoden aikana tapahtui myös partion henkilöstöorganisaatiossa isoja muutoksia. Toiminnanjohtajamme sekä pitkäaikainen talouspäällikkömme siirtyi uusiin tehtäviin vuoden aikana. Partioliike on jatkanut hyvällä osaamisella eteenpäin uusien vastuuhenkilöiden ohjauksessa.

Suurin haaste vuonna 2023 oli edelleen laskusuuntainen jäsenmäärämme. Hallitus otti asian vakavasti ja pohdimme, miten saamme partion jälleen kasvuun. Monta toimenpidettä on suunniteltu vuodelle 2024 ja niissä tarvitaan meidän koko järjestöämme ja ennen kaikkea uusia partiolaisia. Partio onkin siitä hieno harrastus, että meidän joukostamme ei putoa pois vaan jokaisesta voi tulla partion oma NHL-tähti ja supersuosittu esiintyjä. Meitä ei haittaa mistä tulet, miten kommunikoit, kenestä tykkäät, miltä näytät. Meille saa tulla sellaisena kuin on ja kaikki ovat yhdenvertaisia partiossa.

Haluamme enemmän maahanmuuttajataustaisia nuoria mukaan partioon, taistelemme ilmastokriisiä vastaan tekemällä partiosta hiilineutraalin, panostamme mielen hyvinvointiin kouluttamalla ja huolehtimalla kaikista partiolaisista. Lisäksi haluamme tehdä joustavamman vapaaehtoisorganisaation, uudistaa partio-ohjelman vastaamaan nykypäivää ja kehittää partion digipalveluita helppokäyttöisiksi. Nämä vievät aikaa ja vaativat osaamista. Osaamista onneksi löytyy meiltä ja meidän tukijoiltamme ja kumppaneiltamme.

Itselleni puheenjohtajana on tärkeää, että teemme oikeanlaisia uudistuksia partion ja partiolaisten hyvinvoinnin eteen. Haluamme toimia niin, ettei kenenkään partiohuivi jää kaappiin, vaan jokainen meistä voi kantaa sitä ylpeydellä upeasta järjestöstä ja harrastuksesta.

Henri Backman.

Henri Backman
Suomen Partiolaisten puheenjohtaja

Kuva: Hanna Kimmonen