Iloa ja ennakoimattomia tilanteita Korean maailmanjamboreella

Viime kesänä noin 900 suomalaista partiolaista matkusti Etelä-Korean SaeManGeumiin, jossa kaikkiaan 43 000 partiolaista osallistui maailmanjamboreelle. Mediaan näkyvästi noussut jamboree kohtasi monia poikkeuksellisia haasteita, mutta osallistujille mukaan tarttui reppukaupalla uusia tuttavuuksia ja unohtumattomia elämyksiä.

Neljän vuoden välein järjestettävä maailmanjamboree on maailman suurin kansainvälinen partioleiri. Elokuussa 2023 Etelä-Korean SaeManGeumissa järjestetty partiolaisten suurleiri oli järjestyksessään 25. maailmanjamboree.

Mukaan tarttui reppukaupalla uusia tuttavuuksia ja unohtumattomia elämyksiä.

Maailmanjamboreen leirialue Etelä-Koreassa.
Jamboreen leirialue. Kuva: Joonas Peltomäki

Jamboreen tärkeintä antia on muiden maiden partiolaisiin ja uusiin kulttuureihin tutustuminen. Myös suomalaiset olivat valmistautuneet esittelemään kulttuuriamme muille kansalaisuuksille. Suomen joukkue vei Koreaan mukanaan muun muassa kaikille avoimen saunamaailman, jossa oli mukava virkistyä paahteisen leiripäivän jälkeen. Lisäksi partiolaiset järjestivät jamboreella Suomi-näyttelyn, jonka teemana oli suomalainen luonto ja puhdas vesi.

Uutinen maailmanjamboreen alkamisesta

Suurin osa jamboreelle matkanneista partiolaisista osallistui ennen leiriä toteuttavalle oheismatkalle, jossa he pääsivät tutustumaan Soulin kaupunkiin, Korean historiaan sekä ainutlaatuiseen luontoon.

Ennen jamboreeta järjestetyllä oheismatkalla suomalaiset tutustuivat Koreaan. Kuva: Amanda Hunt

Jamboreen tärkeintä antia on muiden maiden partiolaisiin ja uusiin kulttuureihin tutustuminen.

Partiolaiset pärjäsivät haastavissakin olosuhteissa

Leirin alkaessa kävi ilmi, että alueen infrastruktuuri oli alimitoitettu 50 000 ihmisen tarpeisiin. Huono infrastruktuuri aiheutti nopeasti kansainvälisen ongelmatilanteen, jota neljäntenä leiripäivänä saapui ratkomaan Etelä-Korean perhe- ja tasa-arvoministeri Kuy Hyunsook.

Lisäksi kostea ja kuuma sää vaivasi erityisesti aikuisia, mutta suomalaiset pärjäsivät olosuhteisiin nähden hyvin. Ministerin johdolla valtio lisäsi päivittäin leirin rahoitusta, jonka turvin lisätiin siivousta, tuotiin viilennysbusseja ja tarjottiin virvokkeita.

Lue lisää kuumuuden aiheuttamista haasteista jamboreella

Suomalaiset pärjäsivät olosuhteisiin nähden hyvin.

Huonot sattumukset seurasivat toisiaan, kun lopulta Etelä-Korean pääministeri Han Duck-soo määräsi jamboreen keskeytettäväksi leirialuetta lähestyvän taifuunin vuoksi. Tästä seurasi massiivinen operaatio, jossa 40 000 ulkomaalaista partiolaista siirrettiin 12 tunnin aikana Soulin ympäristössä oleville kampuksille. Koulutuskeskukset ja yliopistot tarjosivat leirin loppuajaksi ohjelmaa partiolaisille.

Uutinen evakuoinnista

Evakuointi oli pettymys, mutta tutustuminen Koreaan jatkui

Suomalaiset osallistujat viihtyivät leirillä hyvin ja kokivat jamboreen ohjelman laadukkaaksi. Evakuointi olikin iso pettymys, koska kaikkien varsinainen leirikokemus jäi lyhyeksi ja kansainvälisten suhteiden solmiminen ei ollut evakossa enää mahdollista. Jamboreiden tavoitteena on aina ollut kulttuurien välisen yhteisymmärryksen ja rauhanliikkeen edistäminen: tärkeä elementti rauhan edistämisessä on ihmisten toisiinsa tutustuminen.

Evakossa saimme kuitenkin tutustua lisää korealaiseen kulttuuriin. Maailman ensimmäisen matkustavan jamboreen päätti Soulissa massiivinen K-pop-konsertti, jonka jälkeen joukkue matkusti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Suomeen.

Tutustu kotiinpaluun tunnelmiin

Korean maailmanjamboreen ohjelmaa ja yleisöä.
Jamboreen kruunasi massiivinen K-pop-konsertti. Kuva: Jorge Romualdo

Suomen jamboreejoukkue sai suurta näkyvyyttä mediassa, ja joukkueen eri jäsenet antoivat lukuisia radio- ja TV-haastatteluja. Jamboreematka oli monella tapaa poikkeava ja erikoinen elämys kaikille matkaan lähteneille. Projekti tarjosi laajennetun johtoryhmän jäsenille vaativan, mutta ainutkertaisen johtamishaasteen, jotta pystyimme tarjoamaan osallistujille turvallisen elämyksen.

Jamboreematka oli monella tapaa poikkeava ja erikoinen elämys kaikille matkaan lähteneille.

25. maailmanjamboree

  • 1.–12.8.2023 SaeManGeum, Jeollabuk-do, Korean tasavalta. 
  • Teema: ”Draw your Dream!”. 
  • 45 000 osallistujaa noin 170 eri maasta. 
  • Suomesta jamboreelle osallistui reilut 600 leiriläistä eli 14–17-vuotiasta nuorta. 
  • Leiriläisten mukana oli noin 300 aikuista johtajaa. 
  • Suomen joukkue jakautui 18 leirilippukuntaan, joissa kussakin oli mukana 36 nuorta ja neljä aikuista leirilippukunnan johtajaa. 
  • Joukkueella oli 41-henkinen laajennettu johtoryhmä sekä useita aikuisia lukuisissa erilaisissa vapaaehtoistehtävissä. Joukkueessa toimi muun muassa lääkärin johtama hyvinvointitiimi, joka tarjosi apua haastavissa leiriolosuhteissa kaikille joukkueen jäsenille. 
  • Ennen varsinaista leiriä järjestettiin kiertomatka, jonka aikana osallistujilla oli mahdollisuus tutustua korealaiseen kulttuuriin. 

Teksti: Saara Pajunpää ja Arvi Snäll, kirjoittajat toimivat Suomen joukkueen joukkueenjohtajina Etelä-Korean maailmanjamboreella
Kuvat: Joonas Peltomäki, Amanda Hunt, Jorge Romualdo