Suurten elämysten suurtapahtumat

Yksi monien partiolaisten vuoden kohokohdista ovat suurtapahtumat. Isoissa tapahtumissa partiolaiset kokoontuvat yhteen, kokevat unohtumattomia elämyksiä, oppivat uusia taitoja sekä saavat uusia, ehkä elinikäisiäkin tuttavuuksia. Vuosi 2023 oli isojen tapahtumien suurvuosi, kun vuorossa olivat sekä Johtajatulet että Explo.

Viime vuonna partiolaiset kokivat yhteisten kohtaamisten riemua, kun koronan aiheuttamat kokoontumisrajoitukset olivat lopullisesti tiessään. Suomen Partiolaiset järjesti vuonna 2023 kaksi suurtapahtumaa: vain aikuisille suunnatun Johtajatulet-metsäseminaarin sekä 15–18-vuotiaille suunnatun Explon.

Hämeenlinna sukeutui viime vuonna partiopääkaupungiksi, sillä molemmat suurtapahtumat järjestettiin Hämeenlinnassa. Tapahtumat rakentuivat niin vapaaehtoisten, työntekijöiden kuin partion kumppaneidenkin yhteisponnistuksin.

Sekä Johtajatulilla että Explossa jatkettiin partiotapahtumien vastuullisuuden kehittämistä.

Suurtapahtumia kestävämmin

Isoissa tapahtumissa partiolaiset kokoontuvat yhteen, kokevat unohtumattomia elämyksiä, oppivat uusia taitoja sekä saavat uusia, ehkä elinikäisiäkin tuttavuuksia.

Johtajatulilla opittiin johtamisesta männyn alla

Johtajatulet on vain aikuisille suunnattu metsäseminaari, jossa osallistujat pääsevät oppimaan uutta oivaltavissa työpajoissa, nauttimaan kiinnostavista puheenvuoroista ja lataamaan akkujaan luonnonhelmassa. Tapahtumassa keskitytään nimensä mukaisesti johtamisen teemoihin, ja viime vuonna johtajuutta käsiteltiin luovuuden, uudistumisen ja turvallisen tulevaisuuden näkökulmista.

Kolmipäiväinen loppukesän tapahtumaviikonloppu koostui kahdesta ulkona nukutusta yöstä, 220 puhujasta ja työpajanpitäjästä, elämyksellisestä iltaohjelmasta sekä rentoutumisesta Evon retkeilyalueen metsämaisemissa. Tapahtuman pääpuhujina olivat eversti Mikael Salo, kansanedustaja Fatim Diarra, tutkimusjohtaja Susanna Rahkamo ja yrittäjä Jukka Kurttila.

Uutinen Johtajatulista

Joka toinen vuosi järjestettävä Johtajatulet keräsi viime vuonna ennätysyleisön, sillä loppuunmyydyssä tapahtumassa oli peräti 3 300 osallistujaa. Tapahtuma on avoin kaikille täysi-ikäisille johtamistaitojensa kehittämisestä kiinnostuneille. Johtajatulien ainutkertaisuus onkin kirinyt ilahduttavasti myös partion ulkopuolelle, sillä tapahtumaan osallistui 700 ei-partiolaista.

Johtajatulet onnistui paitsi vapaaehtoisten, myös kymmenien eri kumppaneiden ansiosta. Kumppaneiden tuki näkyi muun muassa tapahtuman rakentamisessa, infrassa, logistiikassa, ohjelmassa ja ruokahuollossa.

Lue Johtajatulien kumppanuuksista

Explo vei nuoret urbaaniin seikkailuun

Viime lokakuussa Explo toi Hämeenlinnan katukuvan täyteen nuoria partiohuiveissaan. Explo on 15–17-vuotiaiden, eli Suomen Partiolaisten ikäkausien mukaisesti samoajien, ikäkausiohjelman kohokohta. Viime vuonna Exploon pääsivät mukaan myös 18-vuotiaat, sillä aiempi tapahtuma peruuntui koronan vuoksi. Tapahtuman kantavana teemana oli Agenda 2030, jonka eri osa-alueita nostettiin esille koko tapahtuman ajan.

Tapahtumaviikonlopun lauantain aikana yli 2 000 nuorta levittäytyi ympäri Hämeenlinnaa olevalle rastiseikkailuille, jossa nuoret saivat valita mieleisensä rastit. Valinnanvaraa totisesti riitti, sillä rastien teemat liittyivät niin yhteiskuntaan, yhteisöön, tulevaisuuteen, puhujiin kuin hauskanpitoa korostaviin pilipali-aktiviteetteihin. Useat eri rastit olivat partion yhteistyökumppaneiden pitämiä.

Explossa koettiin myös historian suurimmat Explo-messut, jossa partion kumppanit järjestivät osallistujille ohjelmaa ja esittelevät toimintaansa. Kiinteä osa Exploa ovat bileet, joista osallistujat saivat nauttia kahtena iltana: juhlakansaa partiotapahtumassa tanssittivat Ylävire, Teflon Brothers ja Panssariprikaatin VMTK-bändi.

Uutinen Explosta

Uusia kokemuksia ulkomailta asti

Partio on kansainvälinen harrastus, joten suurtapahtumat eivät jääneet ainoastaan kotimaan kamaralle. Vuonna 2023 partiolaiset osallistuivat useisiin seikkailuihin ulkomailla: Etelä-Koreassa järjestetyllä maailmanjamboreella suomalaiset selvisivät hienosti poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta ja muistelevat kokemustaan lämmöllä.

Lue lisää kansainvälisestä partiosta

Suurtapahtumat eivät jääneet ainoastaan kotimaan kamaralle.

Keskusjärjestön lisäksi myös partiopiirit järjestivät kosolti tapahtumia omilla alueillaan. Partiossa tapahtuukin jatkuvasti kaikenlaista!

Kaikkiin partion tapahtumiin voit tutustua tapahtumakalenterista

Teksti: Sara Juntunen
Kuva: Mari Lehtisalo