Johtajatulien kipinä syttyi osallistujiin sekä puhujiin 

Metsäseminaariin Johtajatulille 25.–27.8. osallistui yhteensä 3 300 ihmistä, joista jokainen halusi oppia ja inspiroitua johtamisen teemojen äärellä. Kuten tapahtuman suojelija kansanedustaja Mari-Leena Talvitie muistutti avajaispuheessaan, jokaisen on tärkeää kehittyä johtajana ja myös johtajat tarvitsevat omaa ohjelmaa. 

Vuoden 2023 Johtajatulet rakentui kolmen teeman ympärille: luovuus, uudistuminen ja turvallinen tulevaisuus. Teemoista puhuivat tapahtuman aikana pääpuhujat eversti Mikael Salo, kansanedustaja Fatim Diarra, tutkimusjohtaja Susanna Rahkamo ja yrittäjä Jukka Kurttila sekä 19 muuta teemalavojen puhujaa. Tapahtumassa myös perehdyttiin teemoihin työpajojen ja vertaisverstaiden avulla. 

Partiosta entistä turvallisempi yhteisö 

Johtajatulien osallistujia nauttimassa iltaohjelmasta.

Partiossa panostetaan arjen turvallisuuteen. Lippukunnille on tarjolla monipuolisesti työkaluja ja koulutuksia turvallisemman harrastuksen takaamiseksi. Johtajatulille turvallisuutta käsittelivät puheessaan muun muassa ihmisoikeuskouluttaja Dakota Robin, Turun arkkipiispa Mari Leppänen ja toimitusjohtaja Mari Haavisto

Ei-partiolaisena Johtajatulille jo toista kertaa osallistuneesta Mikko Grönlundista näyttää, että partiossa on kehitetty hyvät prosessit turvallisemman ympäristön luomiseksi, mutta hänen on hankala arvioida ulkopuolelta, mitä turvallisuus partiossa aidosti on. 

Maaria Koskinen Partio-Unnukasta ja Westendin Metsänkävijöistä kokee, että partiossa on otettu vuosien aikana tärkeitä askeleita kohti turvallisempaa harrastusympäristöä. 

“Turva-aikuisen pesti on yritys siihen suuntaan. Hienointa olisi, että turva-aikuinen on todella valmis siihen tehtävään ja keskusteluihin”, Koskinen pohtii. 

Koskinen uskoo, että moni lippukunta kaipaa vielä tukea pestin käyttöönottoon, jotta lippukunnissa osataan aidosti hyödyntää sitä. Sekä Grönlund että Koskinen ovat huomanneet, että häirintäyhdyshenkilöistä tai kriisiyhteyshenkilöistä puhutaan nykyään kaikenlaisissa tapahtumissa aiempaa enemmän. Näkyväksi tekeminen on tärkeää, sillä silloin ongelmatilanteisiin on helpompi puuttua. 

Fatim Diarra kannustikin puheessaan Johtajatulien osallistujia rohkeaan puuttumiseen, vaikka se tuntuisikin välillä haastavalta. 

“Jos maailman muuttaminen olisi helppoa, tämä olisi jo täydellinen paikka”, Diarra totesi puheessaan. 

Inhimillisyys tekee hyvän johtajan 

Kansanedustaja Fatim Diarra

Partiolainen on aina valmis auttamaan ja tekemään asioita entistä paremmin, ja se voi tuntua monen mielestä joskus raskaalta. Sekä Mikael Salo että Fatim Diarra korostivat puheissaan ihmisen inhimillisyyttä ja itsemyötätunnon merkitystä. 

“Ei tarvitse tehdä täydellisesti. Hyvän täytyy riittää”, totesi Salo. 

Salon mukaan johtajan tehtävä on määritellä, mikä on hyvä taso. Tavoitteisiin voi päästä vain, kun tavoitteen hyvä taso on tiedossa sekä johtajalla että johdettavalla tiimillä. Kun ei pyri täydelliseen, vaan hyvään, säästää johtaja sekä omia että tiiminsä voimavaroja. 

Diarra kannusti rohkeaan johtamiseen tilanteessa kuin tilanteessa. Toisaalta hän peräänkuulutti itsemyötätunnon merkitystä. Kenenkään ei tarvitse onnistua joka kerta. 

“Me ollaan ihmisiä ja jokainen tekee virheitä”, Diarra muistutti lohdullisesti. 

Partiossa sekä monissa muissa järjestöissä ympäri Suomen tuhannet vapaaehtoiset käyttävät omaa aikaansa toisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Inhimillisyys ja itsemyötätunto omassa tekemisessä korostuu. Diarralla on tästä omakohtaista kokemusta, sillä hän on itse harrastanut partiota aktiivisesti. 

“Fatun (Fatim Diarran) kommentti yöllisestä raatajasta kolahti varmasti monelle”, pohtii Mikko Grönlund.  

Hänen mielestään on tärkeää miettiä, miten kohtelee itseään ja miten puhuu itselleen. 

Tunnelma innosti tutustumaan seminaarin ohjelmaan ja partioon harrastuksena 

Eversti Mikael Salo

Johtajatulien positiivinen ja yhteisöllinen tunnelma kannusti monet puhujat tutustumaan seminaariohjelmaan ja alueeseen tarkemmin. Fatim Diarra oli alun perin ajatellut pitää vain puheen, mutta jäikin lopulta Johtajatulille jopa yöksi. Hän etsiskeli tarvittavat varusteet oman Instagram-tilinsä kautta lainaan tutuilta, jotka olivat samaan aikaan Evolla. 

Mikael Salo päätti oman puheensa jälkeen jäädä vielä kuuntelemaan Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhusen puheen “Johtaminen on helppoa”. Salon mukaan tapahtumasta ja sen osallistujista välittyi arvostusta ja positiivisuutta. 

“Johtajatulet lisää partiolaisten tietotaitoa ja osaamista ja siten vahvistaa osallistujien itseluottamusta tarttua tuleviin tilaisuuksiin johtaa omaa joukkoaan eri organisaatioissa”, Salo summaa kokemustaan Johtajatulista. 

Jukka Kurttila tutustui tunnelmaan jäämällä lounaalle ja Dakota Robin kierteli oman puheensa jälkeen alueella tutustuen samalla partioon järjestönä. Partioharrastus kuulostaa Robinin mielestä upealta tavalta viettää aikaa luonnossa, mutta tuhansien leiriläisten suurleirit vaikuttavat turhan isoilta ja työläiltä. Onneksi partiossa on paljon erilaisia tapoja harrastaa ja olla osa yhteisöä.