Improvisaatiotyöpajassa ollut partiolainen Sanna Jahkola oli osallistunut draamaharjoituksiin ennenkin ja vetänyt niitä myös itse. Silti improvisaatio jännitti vähän. ”On huimaa, miten 30 toisilleen tuntematonta ihmistä onnistui ryhmäytymään niin nopeasti, että improharjoitusten teko oli helppoa. Harjoituksia olisi ollut mukava tehdä enemmänkin, sillä partiolaiset lämpenevät tällaisille jutuille niin nopeasti”, Jahkola totesi.
Jahkola myös hehkutti kanooteissa pidettyä äänenkäyttötyöpajaa. ”Se oli mahtava! Ohjaaja hauskutti meitä monella tavoin matkimalla eri ammattien ihmisten stereotyyppisiä puhetapoja ja analysoimalla niitä. Hän oli taitava näyttelijä”, Jahkola kertoi Ina Virkki-Ukeleghen vetämästä työpajasta. Jahkolan mukaan moni osallistuja sai työpajassa pidettyjen fyysisten harjoitteiden jälkeen ääneensä aivan uusia ulottuvuuksia – he ikään kuin saivat yhtäkkiä kyvyn puhua koko joukolle.
”Kun täytyy puhua isolle joukolle, täytyy keskittyä siihen, että ääni säilyttää lämmön eikä sävystä tule äänenvoimakkuuden myötä käskevää. Aloin myös miettiä erilaisia puhekulttuureja lippukunnissa. Joissakin puhutaan käskevän määrätietoisella sävyllä, toisissa korkealta intoillen. Molemmat voivat olla hankalia”, Jahkola pohti.
Tärkeimmät keskustelut käytiin nuotion äärellä
Toimittaja Reetta Räty saapui Johtajatulille koko viikonlopuksi nauttimaan ohjelmasta ja partiotunnelmasta muutaman ystävänsä kanssa. “Jo tänne alueelle saapuminen oli kuin iloinen läikähdys, tunnelma oli aivan mahtava! Olen käynyt täällä aivan mahtavia johtamiskeskusteluja”, Räty iloitsi.
Lauantaina Reetta Räty haastoi omassa työpajassaan osallistujat miettimään suomalaisuuden määrittelyä uudelleen. Aihe innosti osallistujat vilkkaaseen keskusteluun.
“Toivon, että erilaisista puheenvuoroista tarttui osallistujille mukaan pieniä ajatuksia, jotka yhdistyvät oivalluksiksi ja keskustelunaiheiksi. Johtaminen on helposti epäkonkreettista, mutta partiossa se on hyvällä tavalla arkista. Ajatukseen sisällytetään juhlapuheiden ohella monenlaisia sosiaalisia tilanteita ja itsensä kehittämistä. Uskon, että tärkeimmät keskustelut käytiin tauoilla, ruokajonoissa ja iltanuotioilla henkilökohtaisista kokemuksista ja oivalluksia”, Räty mietti.
Ystävät saivat mukaan, vaikkei kokemusta partiosta ollut
”Koetin valita työpajoikseni jotain tavallisesta ’näin johdan’ –seteistä poikkeavaa, kertoi Johtajatulien ensikertalainen ja Alm Partnersilla IT-tiimin johtajana työskentelevä Antti Väisänen. Väisänen oli päätynyt ilmaisutaitoa harjoittavaan työpajaan ja oli seuraavaksi suuntaamassa projektijohtamisesta kertovaan työpajaan.
Väisäsen omat partiokokemukset ajoittuvat ala-asteen puolelle. ”Lähdin mukaan, kun kaveri Facebookissa houkutteli. Ajattelin, että kyllä noin kiinnostavaan tapahtumaan voisi hyvin lähteä”, Väisänen totesi.
Kaverin houkuttelemana paikalle oli tiensä löytänyt myös Aalto-yliopistossa toista vuotta opiskeleva Jooa Mustonen.
“Puhujat vaikuttivat kiinnostavilta, niin oli helppo lähteä”, Mustonen totesi ruokapöydässä. Mustosen kolmen hengen seurueessa kellään muullakaan ei ollut partiokokemusta yhtä koloiltaa lukuun ottamatta. Johtajatulien jälkeen arkeen palattiin isoa elämystä rikkaampana.
Johtajatulet 31.8.-1.9.2019 oli partiolaisten järjestämä johtajuusseminaari metsässä.