Varainhankinnan avulla partiosta mahdollista yhä useammille

Partion oma varainhankinta auttaa pitämään partion harrastamisen kuluja maltillisina. Adventtikalenterimyynti tukee paikallista partiota ympäri Suomen. Lahjoitusten avulla Partion ystävät -rahasto myöntää jäsenmaksuvapautuksia.

Vuotuinen adventtikalenterimyynti on partion tärkein varainhankintakampanja ja sen tuotoilla rahoitetaan merkittävästi partiotoimintaa. Vuonna 2023 partiolaiset myivät yli 301 000 kalenteria. Kalenterimyynnillä kerättiin yli kolme miljoonaa euroa partiotoiminnan tueksi.

Uutinen adventtikalenterimyynnistä

Vuonna 2023 partiolaiset myivät yli 301 000 kalenteria.

Suurimman osuuden adventtikalenterien myyntituotoista saavat paikalliset partiojärjestöt eli lippukunnat. Lippukunnat käyttävät myynnistä saamansa tuotot valitsemallaan tavalla ja esimerkiksi järjestävät niillä retkiä ja leirejä, hankkivat telttoja ja muita yhteisiä varusteita tai kunnostavat kokoontumistiloja.

Lue lisää tuottojen käytöstä

Adventtikalenterimyynnillä yhteistä hyvää

Mikkelissä Ekin partio -lippukunnassa adventtikalenterituottojen käyttökohde valitaan niin, että lippukunnan nuorimmatkin partiolaiset näkevät itsekin hyödyn. Vuoden 2023 myynnistä saadut rahat käytetään lippukunnan purjeveneen Katriinan kunnostamiseen merikelpoiseksi.

”Tavoitteena on kunnostaa vene useamman päivän purjehduksia merellä varten, jotta sillä voidaan lähteä vuonna 2025 meripartioleiri Satahangalle”, kertoo lippukunnan ohjelmajohtaja Anni Alanko.

Lippukunnan tärkein periaate adventtikalenterimyynnistä saatujen rahojen käytössä on se, että rahat käytetään niin, että lippukunnan lapset hyötyvät siitä. Kaikille lippukunnassa kerrotaan jo myyntiin valmistautuessa, miksi myyntiä tehdään ja mihin rahat käytetään.

Aiemmin myynnistä saaduilla rahoilla on esimerkiksi huollettu lippukunnan moottorialus Lola 3:a sekä järjestetty lippukunnan yhteinen kevättapahtuma, jossa osallistujat ovat päässeet melomaan ja sup-lautailemaan.

”Kun kohde on valittu niin, että lapset pääsevät näkemään, mihin ne rahat menevät, on myyjien motivointi helppoa”, Alanko sanoo.

Koko lippukunnan yhteinen ponnistus

Mastonvartijat-lippukunta Espoosta tekee määrätietoisesti työtä adventtikalenterimyynnin eteen.

”Tämä on lippukuntamme tärkein varainhankintakampanja ja sen avulla rahoitamme monia lippukuntamme perustoimintoja”, kertoo adventtikalenterikampanjapäällikkö Larissa ”Laija” Olasvuori.

Adventtikalenterimyynnin ansiosta lippukunnassa voidaan pitää retkien ja tapahtumien osallistumismaksut kohtuullisina ja päivittää tarpeen mukaan yhteistä retkeilykalustoa. Sen avulla pystytään tarjoamaan tarvittaessa vapautuksia retkimaksuista. Hintatasojen nousu näkyy myös lippukunnan arjessa, ja esimerkiksi kokoontumistilan vuokra nousi uusiin tiloihin siirtyessä.

Adventtikalenterimyynti antaa pienille myyjille kokemuksen siitä, miten itse voi olla mukana hankkimassa varoja toimintaan. Kalentereita myydään oman uskalluksen ja taitotason mukaan. Joka vuosi kampanjapäällikköä palkitsee nähdä lasten innostuvan myynnistä. Myyntiin osallistuneita partiolaisia palkitaan myyntimäärien mukaan tonttumerkeillä, jotka ovat varsinkin monelle pienemmälle myyjälle tärkeä tunnustus tehdystä työstä.

Kalentereita myydään oman uskalluksen ja taitotason mukaan.

”Saavutettujen tonttumerkkien määrä aina ilahduttaa. Niitä on kiva päästä jakamaan. Niiden eteen on nähty vaivaa”, Olasvuori sanoo.

Partiolaisten adventtikalenteri

  • Vuoden 2023 kalenteri oli lastenkirjailija Ninka Reitun kuvittama.
  • Lippukunta ansaitsee kalenterimyynnillä keskimäärin 2 200 euroa.
  • Partiotytöt toivat adventtikalenteriperinteen Suomeen vuonna 1947.
  • Lisätietoa adventtikalenterista adventtikalenteri.fi-sivulla.

Lahjoitusten avulla mielekäs harrastus

Partiossa halutaan varmistaa, että raha ei ole este kenenkään partioharrastukselle. Partion ystävien rahastoon kerättiin vuonna 2023 yli 57 000 euroa lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseen.

Partion ystävät -rahaston kautta tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten partion harrastamista. Lahjoitusten avulla myönnetään jäsenmaksuvapautuksia ja leiristipendejä.

Vuonna 2023 myönnettiin jäsenmaksuvapautus yli 1 200 partiolaiselle. Lahjoitusten tarve kasvoi edellisestä kaudesta noin kolme prosenttia.

”Uskomme, että jokainen lapsi ja nuori ansaitsee mielekkään harrastuksen. Lahjoitusten avulla voimme tarjota tärkeitä kokemuksia ja unohtumattomia elämyksiä. Kiitos kaikille lahjoittajille, jotka ovat mukana tässä työssä”, sanoo Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Henri Backman.

Tutustu Partion ystäviin

Teksti: Iina Leppäaho
Kuva: Netta Hautamäki