Ajankohtaista

Jamboree jatkuu suunnitellusti

5.8.2023

Etelä-Koreassa on parhaillaan käynnissä partiolaisten maailmanjamboree, jonne osallistuu myös 900 suomalaista. Jamboreella on ollut todella kuuma, mutta suomalaiset ovat pärjänneet olosuhteisiin nähden hyvin ja jamboreella jatketaan suunnitelmien mukaan.

Useissa medioissa on uutisoitu kuumuuden aiheuttamista haasteista jamboreella. Viimeisimpänä on kerrottu USA:n ja Ison-Britannian jamboreejoukkueiden päätöksistä poistua leirialueelta ja siirtyä muualle asumaan loppuleirin ajaksi. Kyseiset joukkueet ovat päätyneet tähän ratkaisuun, sillä heidän joukkueensa jäsenet ovat merkittävästi kärsineet kuumuudesta. Lisäksi näiden kahden suuren joukkueen poistuminen alueelta keventää leirin fasiliteetteihin kohdistuvaa painetta ja näin vapauttaa sitä muiden joukkueiden käyttöön.

Suomen joukkueen tilanne on toisenlainen ja osallistujien jaksaminen ja tunnelma leirissä ovat hyvällä tasolla. Suomen joukkue, kuten muut Pohjoismaat, on päättänyt toistaiseksi jatkaa leiriä normaalisti ja jäädä leirialueelle. Joukkueen tavoitteena on lähteä leiriltä alkuperäisen suunnitelman mukaan 12.8. Tilanteen arvioinnissa on otettu huomioon kuumuus ja leirin sääolosuhteet -ja ennusteet, leirin muut olosuhteet, osallistujien viihtyvyys leirillä ja leirialueella tehdyt parannukset. Päätöksen tueksi on kuultu lisäksi asiantuntijoiden arvioita ja tehty yhteistyötä mm. Suomen suurlähetystön kanssa. Joukkueen vointi on ollut olosuhteisiin nähden hyvä ja tämä tukee päätöstä jatkaa leiriä. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja arvioidaan päivittäin. Mikäli tilanne muuttuu, joukkueella on olemassa suunnitelmat aikaistettua poistumista varten.

Leirin alkaessa leiriolosuhteet ovat olleet puutteelliset, eikä Suomen joukkue ole ollut näihin tyytyväinen. Leirialuetta kohennetaan kuitenkin jatkuvasti. Alueen infraa on luvattu parantaa entisestään ja alueen kehitys on jo nyt ollut päivittäin huomattavaa. Leirialueelle on saapunut paljon uutta työvoimaa ja apukäsiä.

Kuvat: Joonas Peltomäki, Jorge Romualdo

Suomalaisia partiolaisia Etelä-Korean maailmanjamboreella avajaisiltana.