Puheenjohtajan tervehdys

Sodan varjostama vuosi sisälsi kohtaamisten iloa – sekä herätti huolen nuorten hyvinvoinnista

Vuoden 2022 alussa pandemiarajoitukset väistyivät, mutta huolettoman elämän sijaan huomasimme elävämme aikaa, jolloin sota Euroopassa on osa arkeamme. Partiolaiset ympäri maailmaa ohjasivat tukea Ukrainaan sekä tarjosivat sitä sotaa paenneille kotimaassaan, ja näin toimimme myös me Suomessa.

Sodasta huolimatta vuosi 2022 sisälsi erityisesti itselleni myös yhdessäoloa ja läsnäolon voimaa. Vuoden aikana partiotoiminta Suomessa palautui pandemiaa edeltäneisiin uomiinsa, kun kasvokkain järjestettyjen kurssien, tapahtumien, kisojen ja leirien määrä alkoi taas kasvaa. Juhlimme Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n taivalta, kun vanhojen tyttö- ja poikajärjestöjen yhdistymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.

Koko vuoden kohokohtana toimi 13 000 partiolaista yhteen koonnut Finnjamboree Kajo, joka toi konkreettisen muistutuksen siitä, millainen yhteisö partio Suomessa on kaikkia kuluttaneiden ja epävarmojen pandemiavuosien jälkeen.

Läsnäolon voiman lisäksi itselleni tämä vuosi tulee puheenjohtajakauteni päättyessä jäämään mieleen monista kehitysaskelista, joita partiossa otettiin sen aikana.

Uusi henkilöstöorganisaatio aloitti toimintansa vuoden 2022 alussa, kun kaikki partiolle työskentelevät toimihenkilöt Lounais-Suomen partiopiiriä ja Finlands Svenska Scouteria lukuun ottamatta muodostavat yhden organisaation. Yhteisen henkilöstöorganisaation avulla jokaiselle lippukunnalle voidaan varmistaa tuki partion perustoiminnan toteuttamiseksi sijainnista riippumatta.

Myös partion ilmastotyö sai konkreettisia askeleita eteenpäin vuoden 2022 aikana, kun hallitus linjasi keskusjärjestön tapahtumissa tarjottavan jatkossa ensisijaisesti kasvisruokaa. Lisäksi käynnistettiin työ partio-ohjelman päivittämiseksi ja aloitettiin Partion digitaalisten järjestelmien uudistamisprosessi, jonka tavoitteena on tulevien vuosien aikana mm. jäsenrekisteri Kuksan korvaaminen.

Heinäkuussa 2022 iloitsimme partion jäsenmäärän kasvusta pandemia-aikana, mutta viimeistään syksyn aikana huomasimme myös partiossa pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset nuorten hyvinvointiin. Me teemme partiossa parhaamme, jotta mahdollisimman moni löytäisi itselleen paikkansa partiosta.

Nuorten hyvinvointivajeen kuromiseen emme partiossa kuitenkaan pysty yksin. Tulevina vuosina tehtävänämme on vaikuttaa päättäjiin yhdessä muun nuorisoalan kanssa, jotta meillä on paremman maailman rakentajia myös tulevaisuudessa.

Siiri Somerkero

Siiri Somerkero
Suomen Partiolaisten puheenjohtaja 2020-2022

Yläkuva: Mikko Roininen, pikkukuva Tiina Varhee