Ajankohtaista

Llpkj-pestissä jamboree on elämyksiä, merkityksellisyyttä ja suuria tunteita

25.1.2022
Olen ollut sekä Japanissa että USA:ssa maailmanjamboreella leirilippukunnanjohtajana ja tykännyt kovasti!  Molemmilla leirikerroilla on ollut selvää, että haluan juurikin llpkj-pestiin enkä muihin työtehtäviin.

 

Elämyksiä

Leirilippukunnanjohtajan pestissä pääsee näkemään sekä oheismatkan että leirin leiriläisten näkökulmasta ja kokemaan leirielämyksen kokonaisuudessaan. Siinä missä IST-tehtävissä näkee yhden ohjelmalaakson, huoltotehtävän tai toimistoteltan, pääsee llpkj:nä halutessaan osallistumaan kaikkiin ohjelmalaaksoihin ja iltaohjelmiin leiriläisten kanssa. Esimerkiksi Amerikan jamboreella pääsimme johtajiston kanssa mm. laskemaan koskea, ampumaan jousipyssyllä ja ohjelmoimaan robotteja. Olen siis kokenut saavani leirimaksulleni vastinetta ja aidosti päässyt myös itse kokeilemaan uusia asioita ja saanut partioreppuun sellaisia elämyksiä, joita en muualta olisi saanut.

 

Merkityksellisyyttä

Leirilippukunnanjohtaja ei toki ole vain huvittelemassa jamboreella, vaan pestin ytimessä on toimia luotettavana ja turvallisena aikuisena nuorille. Koska leiriläiset ovat nuoruusikäisiä, ovat he ihanan omatoimisia leiriarjessa. Toisaalta moni on elämänsä ensimmäistä kertaa ulkomailla ilman omaa perhettä, mikä voi jännittää paljonkin. Tuntuu tärkeältä kulkea nuorten rinnalla tällaisen ison kasvun hetkellä. Onhan se nuorten vanhemmilta suuri luottamuksenosoitus, että he päästävät lapsensa matkustamaan maailman toiselle puolelle juuri minun kanssani. On huikeaa seurata, miten leirin ja koko jamboreevuoden aikana nuoret kasvavat ja muuttuvat, muodostuu syviä ystävyyssuhteita, ihastutaan, karataan yöllä teltasta, sekoillaan maitokärryjen kanssa kuoppaisilla teillä, podetaan koti-ikävää, opitaan uusi taito ja villiinnytään leirihuumasta. Itseenkin tarttuu osa tuosta kaikesta kuhinasta, innosta ja tunnemylläkästä!

 

Suuria tunteita

Maailmanjamboreessa parasta on kansainvälisyyden ja suuren ihmismäärän tuoma tunnelma. Tuntuu aivan uskomattomalta istua avajaisissa kymmenien tuhansien partiolaisten ympäröimänä. Samaa tunnelmaa on toki finnjamboreellakin, mutta maailmanjamboreen mittakaava tuo vielä aivan oman lisänsä. Eri kulttuurien ja kielien kohtaaminen konkretisoi sen, miten ainutlaatuinen partion arvopohja ja kasvatusmenetelmät ovat. Me todella olemme maailman suurin rauhanliike ja partiokasvatuksella on globaalisti erittäin merkittävä rooli.  Tämä kaikki saa minut tirauttamaan leirin aikana useampaan kertaan kyyneleitä ja kokemaan tekemäni vapaaehtoistyön entistä merkityksellisempänä.

 

Maria ”Hilla” Mäntylä

Kuva:

Maria ”Hilla” Mäntylä