Katsomus tuotiin keskiöön vuoden 2021 ohjelmassa

Suomen Partiolaisten toiminnassa tehdään kasvatustyötä, joka koskettaa myös ihmisen hengellistä ja henkistä ulottuvuutta. Katsomuskasvatus on termi, jolla kutsutaan ihmisen henkistä ja hengellistä kasvua edistävää kasvatusta. Nimike sisältää kaikki jäsenistön katsomukset ja kuvaa niille yhteistä kasvatusta.

Peruskirjauudistuksen jälkeen vuosi 2021 oli partiossa katsomuskasvatuksen vuosi

– Partion tavoitteena on aidosti positiivinen uskonnonvapaus, jossa omasta katsomuksesta saa iloita, toisten katsomuksista oppia ja yhdessä kasvaa kohti sujuvaa yhteiseloa, toteavat Katsomus kantaa -ohjelmapainotuksen tekijät Stella Björkholm ja Merja Pietilä.

Ohjelmapainotusta varten lippukuntien käyttöön luotiin monipuolinen katsomusohjelma. Lisäksi lippukunnille koottiin erilaisia katsomuskasvatuksellisia aktiviteetteja ja ideoita erillisen vihkoseen.

– Katsomuskasvatuksellinen ohjelma ei ole muusta partio-ohjelmasta erillistä ja tapahdu vain tietyissä tilanteissa tai hetkissä. Sen takia se kirjoitettiin jokaisen ikäkauden ohjelmaan sisään, Björkholm ja Pietilä kertovat.

Fakta: Partio on uskonnollisesti sitoutumaton

Partiotoimintaa ohjaa peruskirja, joka on myös katsomuskasvatuksen taustalla ohjaava asiakirja. Peruskirjassa todetaan: ”Suomen Partiolaiset on järjestönä uskonnollisesti sitoutumaton. Järjestö toimii positiivisen uskonnonvapauden periaatteen mukaisesti. Partioliikkeeseen kuuluu oman uskon tai muun katsomuksen etsiminen ja myönteinen suhde hengellisyyteen.”


Yläkuva: Eeva Helle