Erätaukomenetelmä luo rakentavampaa keskustelua

Partiolaiset ja Erätaukosäätiö tekevät yhteistyötä ja luovat yhdessä rakentavampaa keskustelukulttuuria. Partiotoiminnassa voimme harjoitella dialogitaitoja ja olla levittämässä osaamista myös laajemmalle yhteiskuntaan. Erätauko-keskustelumenetelmää on kokeiltu jo partiotoiminnan kaikilla eri tasoilla.

Erätaukosäätiöllä on kunnianhimoinen tavoite tehdä Suomesta parhaiten keskusteleva kansa ja näissä talkoissa partio haluaa olla mukana. Polarisaatio, eriarvoistuminen, informaatiosota, yhteiset haasteet ilmaston, rauhan ja demokratian puolesta antavat enenevissä määrin syytä sille, miksi hyvä keskustelu ja rakentava dialogi ovat tärkeitä. Vain yhdessä tuumin voimme rakentaa kaikille parempaa yhteiskuntaa, ja se vaatii taitoja, joista tärkeimpiä ovat dialogitaidot. Partiossa maailmaa harjoitellaan omassa pienoisyhteiskunnassa, ja keskusteltavaa riittää niin suurissa kuin pienissäkin asioissa. Isossa kuvassa menetelmän käyttö tukee osaltaan Suomen Partiolaisten tulevaa strategiaa ja jokaisen partiolaisen johtamistaitoja.

Menetelmästä apua vaikeisiinkin keskusteluihin

Kiinnostavien keskustelujen ja pohdintojen lisäksi menetelmä tarjoaa kurkistuksen siihen, miten jokaisen ääntä tulee ja antaa tilaa näkökulmille. Selkeät säännöt ja nimetty ohjaaja tekevät tilanteen turvalliseksi. Yhteistyössä Erätaukosäätiön kanssa olemme järjestäneet avoimia keskusteluja esimerkiksi ilmastoystävällisestä ruoasta, metsäsuhteesta ja merkityksellisyydestä vapaaehtoistyössä.

Yhteistyö Erätaukosäätiön kanssa on ollut monella tapaa merkityksellistä. Erätaukosäätiön asiantuntijat ovat kouluttaneet partiolaisia kaikilta organisaatiotasoilta menetelmäohjaajiksi ja tehneet materiaalia jokaisen partioryhmän käyttöön oman keskustelun järjestämiseksi. Lisäksi yhteistyötä on tehty Johtajatulien ja NUORI22 -tapahtumien työpajoissa, ja saamme Erätaukosäätiön asiantuntijat myös mukaamme suurleiri Kajoa tekemään. Jokainen hyvän keskustelun äärelle päässyt osallistuja vie askelen lähemmäs tavoitetta.

Lue lisää: www.partio.fi/eratauko

Kuva: Noora Qvick