Aaltoilevan pandemiavuoden haasteet ratkottiin yhdessä

Kun tulin valituksi syksyllä 2020 partiolaisten uudeksi puheenjohtajaksi, haaveilin optimistina uuden hallituksen yhteisestä, ryhmäyttävästä viikonloppuseminaarista tammikuussa 2021 kasvokkain. Ulkoilua, saunomista, yhteisen suunnan maalailua ja rentoa tutustumista. Kävi kuitenkin niin, että toimimme koko kevään täysin etänä – seminaarit, kokoukset, hallituksen kevätretki – kaikki toteutettiin Teamsin välityksellä. Tapasimme koko porukalla ensimmäistä kertaa elokuussa. Se oli ihmeellistä. Ihmiset, joiden kanssa oli jo ajatellut tulleensa tutuiksi, olivatkin ihan kokonaisia, eri pituisia ja oman olemuksensa omaavia persoonia. Etäelämään tottuneelle kohtaamisten riemu oli suuri, ja antoi voimaa taas syksyn myötä lisääntyneeseen olosuhteiden epävarmuuteen.

Toiveikkuuden, harmituksen, riemun ja turhautumisen tunteet vaihtelivat, kun partiossa yhdessä luovimme aaltoilevan pandemiatilanteen epävarmuudessa vuoden 2021 aikana. Hyödynsimme ensimmäisen pandemiavuoden oppeja niin viikkotoiminnassa kuin hallinnon eri tasoilla, ja totuimme varautumaan erilaisiin skenaarioihin. Iso osa lasten ja nuorten toiminnasta järjestettiin ulkoillen, mutta erityisesti koulutukset, tapahtumien suunnittelu ja järjestöhallinto toteutettiin etänä – tai paikoitellen hybriditoteutuksena.

Johtajatulet toi voimaa epävarmuuden keskelle

Partiossa tavoitteenamme oli, että lasten ja nuorten harrastustoiminta olisi mahdollisimman normaalia. Toiminnan volyymien näkökulmasta tässä onnistuttiin erinomaisesti. Järjestön näkökulmasta tämä tarkoitti myös vapaaehtoisten jaksamisesta huolehtimista, sillä toiminnan järjestäminen vaati venymistä – pandemian kokonaisvaikutuksista esimerkiksi nuorten aikuisten hyvinvointiin puhumattakaan. Yksi konkreettisista keinoista tukea vapaaehtoisten jaksamista oli Johtajatulet-tapahtuma, jolla mahdollistettiin lähes kolmelle tuhannelle turvallisia kohtaamisia, inspiraatiota ja voimaa arkeen.

Itselleni suurimpia oppeja vuodelta 2021 oli muistutus siitä, miten tärkeää partiotoiminta on niin sen kohderyhmäikäisille kuin meille aikuisillekin. Vaikka toimintaympäristössä kuohuu, paremman maailman rakentaminen yhdessä pysyy.

Siiri Somerkero

Puheenjohtaja
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

 

 

Kuvat: Miska Loimaala, Anna Enbuske