Ilmastokokouksessa partio edusti nuorten ääntä

Marraskuussa 2021 Ada Segerstam edusti COP26-ilmastokokouksessa partiolaisia ja nuorten ääntä partion maailmanjärjestön (WOSM, World Organization of the Scout Movement) delegaatiossa.

WOSMin delegaation tavoitteena oli edustaa nuorten ääntä ilmastokokouksessa. Maailmanlaajuisena liikkeenä, jolla on noin 57 miljoonaa jäsentä yli 170 maassa, partio on  merkittävä nuorten äänenkannattaja. Delegaatioon kuului nuoria partiolaisia Suomen lisäksi Meksikosta, Bangladeshista, Irlannista, Portugalista, Nigeristä ja Ranskasta.

23-vuotias Ada toimii Suomen Partiolaisten vastuullisuusryhmässä ja johtaa lisäksi sudenpentulaumaa lippukunnassaan Otavaeltajissa.

”Olin joka päivä valtavan vaikuttunut ja ylpeä siitä intohimosta ja asiantuntemuksesta, jolla nuoret toivat esiin huoliaan ja ratkaisujaan ilmastokriisiin liittyen. Viikko Glasgow’ssa vahvisti entisestään uskoani siihen, että päättäjien tulee ottaa nuoret vakavasti”, Ada kirjoitti kokemuksestaan.

”Ilmastokokouksessa edustimme etenkin nuoria. Tämä on tärkeää, koska nuorten mahdollisuudet osallistua viralliseen ilmastopäätöksentekoon ovat yhä rajalliset, vaikka me elämme seurausten kanssa pisimpään.”

Terveisiä ilmastokokoukselle

Suomen Partiolaiset osallistui syksyllä myös WOSMin Promise to the Planet -viestintäkampanjaan sekä Britannian Suomen suurlähetystön 26 to COP26 -kampanjaan. Molemmissa lähetettiin terveisiä ilmastokokouksen päättäjille kokouksen alla. Osana Promise to the Planet -kampanjaa Suomen ilmastokokousdelegaatiolle lähetettiin nostoja Ilmastoreppu-kampanjassa kerätyistä lasten ja nuorten terveisistä. 26 to COP26-kampanhassa terveisiä julkaistiin videon muodossa.

”Tarvitsemme johtajuutta ilmastotyössä. Toivomme, että päättäjät osoittavat rohkeutta ja uskoa tulevaisuuteen. Nuoret haluavat tulla kuulluksi ja osallistua keskusteluun ilmastopäätöksistä. Luotamme teihin – ja vastaamme kutsuun, jos pyydätte meitä mukaan!”

Katso videolta koko Suomen Partiolaisten tervehdys COP26-ilmastokokouksen päättäjille.

Partiosta yhä parempi paikka tehdä ilmastotyötä

Yhtenä Adan matkan tavoitteena oli myös tuoda kotiin terveisiä siitä, millaiset mahdollisuudet kokouksessa oli vaikuttaa ja saada nuorten ääntä kuuluviin, ja mitä partio voisi oppia muilta järjestöiltä ilmastovaikuttamisessa.

Tärkeimmät terveiset olivat, että partion tarjoamia mahdollisuuksia nuorten vaikuttamiselle on tärkeä vahvistaa: ”Partion tulisi keskittyä tarjoamaan partiolaisille entistä vaikuttavampia ja konkreettisempia mahdollisuuksia kestävän yhteiskunnan rakentamiseen, ja varmistaa, että ilmastotyö partiossa on saavutettavaa ja houkuttelevaa yhä suuremmalle joukolle nuoria”, Ada pohti kokouksen jälkeen.

Lue Adan koko kirjoitus Partiomediassa.

Marraskuun 2021 alussa kaikkien maailman maiden johtajat kokoontuvat YK:n ilmastokokoukseen (COP26) sopimaan siitä, miten tehostetaan globaaleja toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Kokouksen yhtenä päätavoitteena oli, että kaikki maat sitoutuvat kunnianhimoisempiin tavoitteisiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Kokouksen tuloksena saavutettiin merkittäviä uusia aloitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tärkeitä tuloksia olivat esimerkiksi lisääntyneet sitoumukset kehitysmaiden auttamiseksi ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä maailmanlaajuisen sitoumuksen hyväksyminen metaanipäästöjen vähentämiseksi.

Tehdyt päätökset eivät kuitenkaan vielä riitä ilmaston lämpenemisen rajaamiseen 1,5 celsiusasteeseen, vaan lisätoimia tarvitaan yhä.

Lue lisää ilmastokokouksesta.