Olet täällä

Tutustu partioon

”Partiossa saa haastaa itsensä, nähdä maailmaa ja tutustua uusiin ihmisiin. On aika harvoja asioita, joista voisi sanoa, että tätä ei voi tehdä partiossa. Partio taipuu ihan mihin vaan. Partiossa voi ajaa rallia, nyplätä pitsiä tai istua nuotiolla.”
Niilo Karjalainen, Keminmaan Kivekkäät

Partiolla on paljon annettavaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Partiossa jokainen kokee elämyksiä, oppii ja kasvaa. Luonto on partiolaisille tärkeä, ja retkiä tehdään niin metsään kuin vesillekin.

Retkeilyn ja leirielämän lisäksi partio on leikkiä, laulua ja naurua. Erilaiset partioperinteet ja symbolit lisäävät yhteenkuuluvaisuutta kaikkien maailman 45 miljoonan muun partiolaisen kanssa.

Story of a scout

Partio taipuu jokaisen polkuun

”Partiossa ei ole koskaan tarvinnut maata laakereillaan. Pentuna sai juosta metsässä ja vanhemmalla iällä on voinut viedä harrastusta siihen suuntaan, mihin on itse halunnut”, 20-vuotias vaeltaja toteaa.

Niilo Karjalainen aloitti partion seitsemänvuotiaana isänsä kehotuksesta. Paluuta ei ollut, sillä partio tarjosi luonnosta, extreme-urheilusta ja hölöttämisestä tykkäävälle pohjoisen pojalle kaiken mahdollisen.

”Partiossa saa haastaa itsensä, nähdä maailmaa ja tutustua uusiin ihmisiin. On aika harvoja asioita, joista voisi sanoa, että tätä ei voi tehdä partiossa. Partio taipuu ihan mihin vaan. Partiossa voi ajaa rallia, nyplätä pitsiä tai istua nuotiolla.”

Mieleen painuneimpia partiomuistoja on lautiosaarelaisella lukuisia: uppoaminen suohon Pellossa, rupattelutuokio norjalaisten kanssa Englannin Jamboreella, eksyminen Lyypekissä.

”Myös kotikämpän saunan taakse suon hyppysiin uppoaa monta ikimuistoista hetkeä”, Keminmaan Kivekkäiden kasvatti kertoo.

Partion hyödyt ovat oma lukunsa. Niilon CV:stä puolet on partiota. Esimerkiksi nuoriso-ohjaajaksi hakiessaan hänelle oli eduksi, että oli ollut vartion johtajana 13-vuotiaana ja luottamustoimessa lippukuntansa hallituksessa.

”Partio voi viedä sellaiseen työhön, josta saa vahingossa palkkaakin”, erityisesti partiosta haalimiaan ohjaamis-, johtamis- ja ihmissuhdetaitojaan arvostava Niilo toteaa.

Jokainen kuitenkin soveltaa partion eväitä omien kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti. Niilolle se on tarkoittanut muun muassa bändin perustamista parin partiokaverinsa kanssa.

”Enempi se on vaan sitä, että porukassa on hauska hakata musiikkia. Se on vaan hyvä lisä, jos siinä sivussa saa jotakin aikaiseksi”, rockin ja metallin nimeen vannova muusikko toteaa.

Partion tarjoamille mahdollisuuksille Niilo ei näe loppua.

”Ainakaan kahteen vuoteen en pääsisi partiosta mitenkään eroon.”

Mutta ei reissumies haluaisikaan. Kansainvälinen Rowerway-leiri on vielä kokematta ja vaeltamaan pitäisi mennä ainakin Uuteen-Seelantiin ja Färsaarille.

Japanin Jamboreekin on jo muutaman vuoden kuluttua.

”Eihän täältä mihinkään pääse!” Niilo nauraa.