Yleinen Partio-ohjelma Kestävästi partiossa

Partiolaisten maailmanparantajat

Ennen Teams-aikaa meillä oli Facebook-ryhmä nimeltään Partiolaisten maailmanparantajat. Ryhmään kuului partiolaisia, jotka olivat kiinnostuneista kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta työstä partiossa. Tämä ryhmä muistuu aina välillä mieleeni, koska koen, että voisimme Suomessakin liikkeenä tehdä enemmän ja antaa enemmän. 

Ensimmäinen omakohtainen kokemukseni partion kehitysyhteistyösä Nepalissa vuonna 2013.

 

Vaikkakaan partio ei ole humanitaarisen avun järjestö, on humanitaariset arvot ja työ meille tärkeitä. Partioliikkeen humanitaarinen toiminta perustuu resilienssin kasvattamiseen sekä erilaisiin tilanteisiin valmistautumiseen.

Partiolaiset ympäri maailmaa asuvat keskellä kriisejä, katastrofeja ja sotia. Partiolaiset ovat näillä alueilla ensimmäisinä auttamassa, ja jäävät viimeisiksi kameroiden poistuttuakin. Partiolaiset antavat panoksensa uudelleen rakentamiselle ja johtavat positiivista muutosta. Partiolaiset toimivat. Partiolaiset kantavat vastuun. Partiolaiset tekevät yhteisen hyvän eteen. Partiolaiset jättävät maailman parempana.

”Be prepared… The meaning of the motto is that a scout must prepare himself by previous thinking out and practicing How to act on any accident or emergency so that he is never taken by surprise.” – Baden Powell

Minä ja siskoni keräämässä varoja Nepalin maanjäristyksen jälkeen SPR:n katastrofirahastoon Hämeen Partiopiirin luottishuivit kaulassa.

Rauhantyö

WOSM:n Messengers of Peace on jäänyt meille Suomessa vähän etäiseksi – ehkä siksi, koska emme kohtaa arjessamme vastaavia kriisejä mitä maailmalla kohdataan päivittäin. Ideana tässä on jakaa konkreettisia hyviä tekoja, päivän hyviä töitä ja toimintaa paremman huomisen puolesta. Messengers of Peace näyttää konkreettisesti, miten partio vaikuttaa maailmaan yksittäisten tekojen kautta. Suurin osa näistä maailmalla tehtävistä teoista on humanitaarista apua. Käy kurkkaamassa, minkälaisia rauhantekoja partiolaiset ympäri maailmaa tekevät ja nappaa itsellesi parhaita ideoita partiotoimintaan!

Ohjelmapainotus Katsomus (k)antaa painottaa tänä vuonna meillä suomalaisessa partiossa jokaisen oikeutta elää rauhassa ja turvassa. Saman ohjelmapainotuksen vuonna on käynnissä parhaillaankin kaksi uutta isoa kriisiä maailmalla. Kriisiä, johon voimme antaa humanitaarista apua. (Jos muut, maailmalla jo pitkään olleet kriisit eivät ole tuttuja, suosittelen tutustumaan niihinkin.)

”Maailman humanitaariset tarpeet ovat suuremmat kuin koskaan aikaisemmin. Afganistanin ja Haitin kriisit muistuttavat maailmanlaajuisesta humanitaarisesta hädästä.” – Ulkoministeriön tiedote 19.8.2021

Meillä on valtavan iso rooli kasvattaessamme maailmankansalaisia ja edistäessämme maailmanrauhaa. Tässä vinkkejä siihen, mitä me voimme tehdä juuri nyt.

Oman lippukuntani Messukylän Metsätyttöjen vuosittain järjestettävän Vapputempauksen tuotot menivät kokonaisuudessaan Nepalin auttamiseksi SPR:n katastrofirahaston kautta.

Haiti

Elokuun maanjäristyksessä on kuollut melkein 2000 ihmistä ja loukkaantuneita on 10 000. Järistys tuhosi yli 60 000 kotia ja vaurioitti noin 76 000 kotia. Jälkijäristykset pelottavat. Pelastustoimien ohella kärsitään tulvista, mutavyöryistä ja rankkasateista. Juomakelpoisesta vedestä on pulaa. Taudit uhkaavat levitä. Terveydenhuollon palvelut ovat ylikuormittuneet ja niihin on vaikea päästä.

Jo valmiiksi köyhä Haiti kärsii edelleen vuoden 2010 rajun maanjäristyksen tuhoista. Unicefin mukaan tämänvuotinen maanjäristys on vaikuttanut yli puolen miljoonan lapsen elämään.

Mitä jokainen partiolainen voi tehdä auttaakseen

 1. SOS HAITI SCOUT HERO – Tutustu partioryhmäsi kanssa Haitin partiolaisten työhön omassa maassaan. Kerää varainkeruuna rahaa Haitin partiolaisille. https://donate.scout.org/project/3bd32983-b5ba-4b8d-8414-216870374d67
 2. Kerää partioryhmäsi kanssa varainkeruuna rahaa esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/
 3. Osallistu partioryhmäsi kanssa Nälkäpäivä-keräykseen lipaskerääjönä tai perusta digikeräys. https://www.punainenristi.fi/nalkapaiva/
 4. Keskustele partioryhmäsi kanssa ikäkaudelle sopivalla tavalla luonnonkatastofeista. Hanki tietoa, mistä ne johtuvat, miten ilmastonmuutos vaikuttaa niihin ja onko mitään tehtävissä estääksemme niiden esiintymistä. (YK:n mukaan ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on lähes kaksinkertaistanut luonnonkatastrofien määrän viimeisten 20 vuoden aikana.)
 5. Tutustu partioryhmäsi kanssa erilaisten avustusjärjestöjen työhön Haitissa.
  1. SPR https://www.punainenristi.fi/suomen-punainen-risti-lahettaa-apua-maanjaristyksesta-karsivaan-haitiin/
  2. Kirkon ulkomaanapu https://www.kirkonulkomaanapu.fi/ajankohtaista/uutiset/kirkon-ulkomaanapu-myonsi-haitin-maanjaristyksen-uhreille-toiset-100-000-euroa/
  3. Plan https://plan.fi/blogi/lapset-laitettava-etusijalle-haitissa/
  4. SOS-lapsikylä https://www.sos-lapsikyla.fi/haiti/
  5. UN Women https://unwomen.fi/uutiset/un-women-tukee-haitin-maanjaristyksesta-karsineita-naisia/

Afganistan

Afganistanissa valtaan noussut islamistinen äärijärjestö Taleban toteuttaa naisten oikeuksia sharia-lain mukaisesti, jossa naisen asema on yleisesti miestä heikompi. Sharia-lakia voidaan tulkita äärikonservatiivisesti, jolloin naisen asema on hyvin heikko. Talebanien edellisellä hallintokaudella naisia kontrolloitiin, raiskattiin ja pakkonaitettiin. Erityisen huolta kannetaan nyt lain tulkinnasta ja sen vaikutuksesta naisten ja tyttöjen turvallisuuteen, opiskeluun, työntekoon ja liikkumisvapauteen. YK kertoo saaneensa raportteja, joiden mukaan Taliban on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, muun muassa lapsisotilaiden värväämiseen, naisiin kohdistuviin rajoituksiin ja tyttöjen koulunkäynnin estämiseen.

Evakuoinneissa on kuollut ihmisiä, osa on menehtynyt väentungoksessa lentokentällä, osa ammuttu, osa taisteluissa, osa räjähdyksissä. Evakuointeja turvaamaan on monesta maasta lähetetty sotilaallista tukea, myös meiltä Suomesta.

Lääkintävarusteita ei ole saatu toimitettua Kabulin lentokentän rajausten vuoksi. Ääriliike Talibanin vihollisen, terrorijärjestö Isis-K:n, terrori-iskujen uhka vaikeuttaa lentokentän turvallisuuden varmistamista.

Humanitaarisen avun tarve oli suurta jo ennen konfliktia. Arvioiden mukaan humanitaarista apua tarvitsee puolet koko väestöstä ja paineen alla ovat myös naapurimaat, joihin paetaan. Maailman terveysjärjestön mukaan humanitaarinen tilanne heikkenee kovaa vauhtia ja varoittaa humanitaarisesta katastrofista.

YK arvioi, että Afganistanista saattaa paeta jopa puoli miljoonaa ihmistä, joka lisää inhimillistä hätää. YK on myös varoittanut Afganistania uhkaavasta ruokakriisistä, elintarvikepulasta ja jopa nälänhädästä. Talouskriisin uhka on jo: ruoan hinta nousee ja pankit ovat kiinni.

Mitä jokainen partiolainen voi tehdä auttaakseen

 1. Tutustu partioryhmäsi kanssa Afganistanin partiolaisten työhön omassa maassaan. Kerää partioryhmäsi kanssa varainkeruuna rahaa Afganistanin partiolaisille. https://donate.scout.org/project/ea4596eb-48da-4461-ac69-eb84acffe9a2
 2. Kerää partioryhmäsi kanssa varainkeruuna rahaa esimerkiksi Unicefille https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/auta-afganistanin-lapsia/ tai Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/
 3. Osallistu partioryhmäsi kanssa Nälkäpäivä-keräykseen lipaskerääjinä tai perusta digikeräys. https://www.punainenristi.fi/nalkapaiva/
 4. Keskustele partioryhmäsi kanssa ikäkaudelle sopivalla tavalla ihmisoikeuksista, erityisesti naisten ja lasten oikeuksista.
 5. Levitä tietoa Afganistanin tilanteesta. Puhu ihmisoikeuksista. Kriisi jatkuu vaikka otsikot hiljenevät.
 6. Vetoa partioryhmäsi kanssa päättäjiin. Päättäjiä voi vaatia toimimaan muun muassa vetoomuksilla ja suorilla viesteillä.
 7. Tutustu partioryhmäsi kanssa erilaisten avustusjärjestöjen työhön Afganistanissa.
  1. SPR https://www.punainenristi.fi/uutiset/punaisen-ristin-apu-afganistanissa-jatkuu/
  2. Unicef https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2021/afganistanin-lasten-tilanne-vakava-unicef-on-paikalla-auttamassa/
  3. Plan https://plan.fi/artikkelit/plan-avasi-vetoomuksen-afganistanin-tyttojen-oikeuksien-puolustamiseksi/
  4. Lääkärit ilman rajoja https://laakaritilmanrajoja.fi/apua-afganistaniin/