Partio-ohjelma

Samoajat kesätyönhaussa – Duunikoutsi auttaa

Kesätyönhaku alkaa häämöttää edessäpäin ja ensimmäiset työpaikkailmoitukset julkaistaan tammikuussa. Mitä paremmin kesätyönhakuun valmistautuu, sitä varmemmalta tuntuu lähetellä hakemuksia. Luotsin ohjauksessa ja Duunikoutsi-sovelluksen haasteilla samoaja kehittää työnhakutaitojaan. 

Duunikoutsi on maksuton 13-25 -vuotiaille suunnattu mobiilisovellus, joka sisältää kaiken, mitä nuoren tarvitsee tietää työelämästä ja työnhausta. Duunikoutsia käytetään laajalti kouluissa, mutta sovelluksen tehtäviä eli haasteita voi tehdä aivan yhtä hyvin oman samoajaryhmän ja luotsin kanssa. Haasteita on koko kesätyöprosessin varrelle. Ensin mietitään omaa osaamista, sitten harjoitellaan työhakemuksen tekoa ja työhaastatteluun valmistautumista. Kun työpaikka on saatu ja hommat alkavat, tutustutaan työelämän pelisääntöihin ja miten työelämässä toimitaan. Lopuksi vielä paketoidaan kokemus työtodistuksella ja palkkarahoilla tilillä. Duunikoutsi on mukana koko matkan ajan. 

Haasteiden tekeminen kannattaa aloittaa oman osaamisen kartoituksilla. Millaiset ovat vahvuuteni, heikkouteni ja innostukseni kohteet? Millainen työ minulle sopisi? Miten kertoisin harrastuksessa hankkimastani osaamisesta? Kevään mittaan Duunikoutsia voi tarkastella useammassa samoajatapaamisessa ja tehdä yhdessä työnhakuun liittyviä harjoituksia. Porukalla ja luotsin kanssa on aina hauskempaa harjoitella vaikkapa työhaastattelutilannetta. 

Duunikoutsi on puhelimeen ladattava sovellus, mutta nyt sitä voi käyttää myös web-versiona. Parhaat ominaisuudet (mm. CV-kone) saadakseen täytyy rekisteröityä. Palkinnoksi Duunikoutsista saat valmiiksi täytetyn, henkilökohtaisen cv-pohjan, kun olet suorittanut tarpeeksi haasteita ja täydentänyt osaamisprofiiliasi.

Mistä sitten täytettä cv:hen? 

Olitko esimerkiksi viime kesänä Kajolla samoajan pestissä? Hae siitä Työelämätaitoja partioleiriltä osaamismerkki ja aloita sillä cv:n kerryttäminen. Kerro myös, jos olet käynyt samoajien ROK-kurssin ja mitä olet oppinut siellä. 

Muita vinkkejä kesätyönhakuun samoajille on partio-ohjelma.fi sivuilla ainakin Arki hallussa/Osaaminen haltuun -taskussa ja Minä itse/Mikä minusta tulee isona? -taskussa. 

Duunikoutsin voi ladata puhelimeen Play-kaupasta tai App Storesta. Web-versio löytyy osoitteesta www.duunikoutsi.fi. Lue lisää Duunikoutsista osoitteesta: www.tat.fi/duunikoutsi.

Pssst! Duunikoutsin osaamisen tunnistamisen haasteita on tehty Osaamiskeskus Kentaurissa.  Partio on mukana osaamiskeskuksen toiminnassa. Duunikoutsin omistaa Talous ja nuoret TAT