Eduskunnassakin harrastetaan partiota: Partioparlamentaarikkojen nokipannukahvit jokavuotinen perinne

Partioparlamentaarikot järjestivät perinteiset nokipannukahvit jo viidettä kertaa keskiviikkona 25.9.2019 Pikkuparlamentin edustalla Helsingissä. Ilmastoviikolla järjestettyyn tilaisuuteen saapui kansanedustajia ja eduskunnan henkilökuntaa nauttimaan partiotunnelmasta ja tapaamaan partiolaisia.  

Nokipannukahvien nauttimisen lomassa keskusteltiin tietenkin luonnosta, harrastuksissa kertyneen osaamisen tunnustamisesta ja tunnistamisesta sekä siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus harrastaa.  

Partioparlamentin puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie kertoi partioparlamentin toiminnasta.  

− Teemaryhmiin kerääntyy samoista asioista kiinnostuneita yli valiokuntarajojen. Itsekin olen partioparlamentin lisäksi esimerkiksi lähiruokaan ja allergiaan ja astmaan liittyvissä ryhmissä.  

− Partioparlamentti on eduskunnan ainoa kerho, joka saa tehdä avotulet! Talvitie hehkutti paikalle saapuneille kansanedustajakollegoilleen.  

Partioparlamentti on eduskunnan ainoa kerho, joka saa tehdä avotulet!

Nokipannukahveilla kävi myös valiokuntaneuvos Minna-Liisa Rinne. Rinne oli palannut eilenTalvitien kanssa Brysselistä Euroopan poliisiviraston eli Europolin parlamentaarisesta valvontaryhmästä.  

Minna-Liisa ja Mari-Leena nuotiokahvilla
Minna-Liisa Rinne (vas.) ja partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie nuotiokahveilla. Kuva: Jaana Hopeakoski

− En ole ollut lapsena partiossa mutta vierailin tuttavaperheeni kanssa Roihu-leirillä vuonna 2016 Evolla. Mieleen leirivierailusta jäi partiolaisten mahtava yhteishenki ja yhteisöllisyys, Hämeenlinnasta kotoisin oleva Rinne muisteli.  

− Suurleiri teki vaikutuksen. Se, kuinka kaikki kokosivat telttoja ja rakensivat leiriä talkoohengessä. Partiosta saa varmasti hyviä eväitä elämään.  

Myös kansanedustaja Sari Sarkomaa piipahti nokipannukahvilla pikaisesti.  

 Toimin nuoruudessani sudenpentujen johtajana ja osallistuin myös Karelia-suurleirille. Partionimeni oli Tsaari, olin kai niin kova komentamaan, Sarkomaa nauroi.  

 Partio yhdistää erilaisia nuoria. On hienoa, että partiossa saa olla oma itsensä, mielenterveysaiheiseen tilaisuuteen kiiruhtava Sarkomaa kannusti. 

Partioparlamentin jäseniä nuotiokahveilla
Entinen partiolainen, kansanedustaja Sari Sarkomaa (4. vasemmalta) piipahti savun tuoksussa ja nuotiokahveilla tapaamassa partiolaisia. Suomen Partiolaisten yhteiskuntasuhteista vastaava Mirva Matikka on kuvassa vasemmalla. Kuva: Jaana Hopeakoski

Nokipannukahveja järjestämässä ollut yhteiskuntasuhteista vastaava Suomen Partiolaisten hallituksen jäsen Mirva Matikka iloitsi, että tilaisuus sattui juuri ilmastoviikolle.  

− Partiossa tartutaan yhteiskunnallisiin haasteisiin. Partioparlamentaarikoissa upeaa on se, että tärkeät teemat yhdistävät yli puoluerajojen, Mirva Matikka summasi.  

Partioparlamentaarikot on Suomen Partiolaisista ja eduskunnassa työskentelevistä entisistä tai nykyisistä partiolaisista koostuva yhteisö. Partioparlamentaarikot kokoontuvat muutamia kertoja vuodessa ja järjestävät partiohenkisiä tapahtumia, kuten leirivierailuja. Partion yhteiskuntasuhdekurssilaiset eli y-traineet pääsevät tapaamaan partioparlamentaarikoita eduskuntaan.  

Partiolaisia ja kansanedustajia
Kansanedustajat Saara Hyrkkö (kuvassa etualla oikealla) ja Jouni Ovaska keskustelivat partioparlamentaarikkojen puheenjohtajan Mari-Leena Talvitien sekä partion y-traineen Jasper Kurjenniemen kanssa. Kuva: Jaana Hopeakoski