Nuoret partiolaiset järjestävät viikonloppuna suurtapahtuman Riihimäellä

15–17-vuotiaat partionuoret kokoontuvat tulevana viikonloppuna 18.–20.10.2019 valtakunnalliseen Explo-tapahtumaan Riihimäelle. 1500 partiolaista saapuu eri puolilta Suomea Exploon, jonka järjestelyistä nuoret ovat vastanneet itse.

Suurtapahtuman johtajina toimivat Sofia Engblom (23 v.) ja Viivi Sydänlammi (22 v.), jotka ovat nuoren tekijäporukkansa suunnitelleet tapahtumaa vuoden ajan. Aiemmin lippukuntien johdossa toimineille Sofialle ja Viiville Explo on ollut hyppäys tähänastisista partioprojekteista suurimpaan.

”Projektin johtaminen on ollut hyvä tilaisuus kehittyä myös itse. Alussa käytimme riittävästi aikaa tavoitteiden asettamiseen sekä niiden saavuttamiseen tarvittavien keinojen pohtimiseen. Se oli mielestäni opettavaista”, Sofia kertoo.

Haastavinta on ollut luotsata suurta vapaaehtoisten tekijöiden ryhmään, sillä tapahtuman tekijät tulevat eri puolilta Suomea. Projektiryhmän kanssa on ollut mahdollisuus tavata kasvokkain vain muutaman kerran ennen tapahtumaa.

Tapahtuman teemana Agenda 2030

Viikonloppuna tekijöiden suunnitelmat heräävät vihdoin henkiin, kun 1500 nuorta saapuu Riihimäelle. Explon ohjelma tutustuttaa nuoret YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaan, Agenda 2030:een. Lauantaipäiväksi jokainen osallistuja valitsee ohjelmapolkuja, joissa pääsee haastamaan itsensä ajattelussa, rohkeudessa ja uusien juttujen parissa. Aktiviteetteja on metsässä, maaseudulla ja kaupungissa erilaisten nuorille ajankohtaisten aiheiden parissa, kuten teknologiaan, tulevaisuuteen ja hyvinvointiin liittyen. Myös aiemmin järjestettyjen Explojen perinteitä on säilytetty, ja tälläkin kertaa luvassa on mm. uimahallibileet sekä vesitornista laskeutuminen.

”Odotan innostuneita nuoria, iloisia kohtaamisia ja yhteisöllistä partiohenkeä! Toivon, että jokainen saisi tapahtumasta uusia ajatuksia ja intoa partioon sekä asioita vietäväksi elämään myös partion ulkopuolelle. Näin tapahtumanjohtajan näkökulmasta on ollut myös tosi palkitsevaa nähdä, miten taitavia ja ahkeria vapaaehtoisia meillä partiossa on ja kuinka vapaaehtoistyöhön käytetyt tunnit alkavat muuttua konkreettiseksi tapahtumaksi”, Sofia iloitsee.