Partiolaiset perustavat Länsi-Virginian kolmanneksi suurimman kaupungin

Neljän vuoden välein järjestettävä maailman suurin kansainvälinen partiotapahtuma – maailmanjamboree – alkaa heinäkuun 22. päivä Yhdysvaltojen Länsi-Virginiassa. Suomalaisia partiolaisia lähtee leirille melkein tuhat eri puolilta maata. Luvassa on kaksitoista päivää uskomattomia seikkailuja lähes 150 muun kansallisuuden kanssa. 46 000 osallistujallaan partiolaisten 24. maailmanjamboree muodostaa hetkellisesti Länsi-Virginian kolmanneksi suurimman kaupungin.

Kuuleeko Pohjois-Suomi? Täällä jamboree!

Kuvassa partiolaisia Japanisa
Viime jamboreella Japanissa Suomen joukkueet oli nimitty muumien mukaan. Kuvassa Niiskuja. Kuva: Mikko Pietilä

Partio on ja pysyy seikkailuja luonnossa tarjoavana harrastuksena, mutta virtuaalinen nykyaika on ujuttautunut mukaan perinteiseen harrastukseen. Samaan aikaan maailmanjamboreen kanssa Suomessa järjestetään useita partioleirejä, mm. Lapin piirileiri Kajahus. Suomalainen metsäinen leirialue poikkeaa valtavasti siitä, millaisissa maisemissa muualla maailmassa on totuttu järjestämään partioleirejä. Maailmalla leirialueet ovat usein tasaisia ruoho- tai hiekkakenttiä. Niinpä jamboreen osallistujille on järjestetty mahdollisuus kurkistaa striimiä Kemijärvellä järjestettävästä Kajahukselta. Suomalainen partioleiri on monin tavoin eksoottista nähtävää niin luonnon, suomalaisen partiotoiminnan erähenkisyyden kuin yöttömän yönkin ansiosta. Vastaavasti Kajahuksen leiriläiset pääsevät striimin välityksellä ihmettelemään kansainvälisen partioleirin vilinää.

”Pohjois-Suomen erityispiirteet kulkevat meidän suomalaisten partiolaisten mukana muutenkin jamboreelle”, joukkueenjohtaja Anne Salmela kertoo. ”Jokaisen suomalaisten jamboree-leirilippukunnan nimi liittyy jollain tavalla Lappiin ja etenkin Lapin ainutlaatuiseen luontoon. Nimiksi on valittu esimerkiksi Naali, Kuru, Kaamos, Jäkälä ja Kuukkeli.” Kaikkiaan leirilippukuntia lähtee Suomesta 19 (jokaisessa pääsääntöisesti 36 leiriläistä ja 4 aikuista johtajaa). ”Siellä me sitten majoitumme kaikkien muiden kansallisuuksien keskellä toisella puolella naapurina meksikolaisia, toisella ehkä hollantilaisia ja korealaisia. Kansainvälisyyttä on kaikkialla!” Anne maalailee.

Simulaatiota ja saunomista

Partiolaisia Japanissa
Suomen joukkuelaisia vuonna 2015 järjestetyllä Japanin jamboreella. Kuva: Jussi Karhunen

Jamboreiden tavoitteena on ollut aina niiden alkuvuosista lähtien kulttuurien välisen yhteisymmärryksen ja rauhanliikkeen edistäminen. Partiolaiset uskovat vahvasti, että ihmiset pystyvät rauhanomaiseen yhteistyöhön, jos vain tutustuvat paremmin toisiinsa ja erilaisiin kulttuureihin.

Ensimmäistä kertaa jamboreella järjestetään simulaatio YK:n yleiskokouksesta, jossa leiriläiset toimivat oman maansa YK-lähettiläinä. He pääsevät käytännön toiminnan kautta kokemaan päätöksentekoa ja yhteistyötä YK:ssa. Myös suomalaisilla on oma leiriläisten keskuudesta valittu YK-lähettiläs edustamassa maatamme simulaatiossa.

Koko 2000-luvun ajan suomalaiset partiolaiset ovat tavalla tai toisella toteuttaneet leirialueelle saunan. Tällä kertaa Suomesta ei vielä ehditty edes ehdottaa saunan pystyttämistä Länsi-Virginiaan, kun sitä jo suorastaan pyydettiin järjestäjien taholta: ”Kai suomalaiset tuovat taas saunan?” Pieni pala suomalaista saunakulttuuria valloittaa jälleen kansainvälisiä sydämiä partiolaisten saunottajien opissa – sauna tarjoaa leirin tekijöille virkistäytymistä helteisen leiriarjen keskellä.

Faktalaatikko:

  •  Suomen joukkue lähtee matkaan kahtena päivänä: 15.7. ja 22.7.
  • Suurin osa (yli 600 partiolaista) lähtee matkaan 15.7. ja osallistuu ennen leiriä järjestettävään kiertomatkaan
  •  24. maailmanjamboree: 22.7.-2.8.2019, Summit Bechtel Reserve, Länsi-Virginia, USA
  • 46 000 osallistujaa, lähes 150 kansallisuutta
  • Jamboreen teema: ”Unlock a New World”
  •  Suomesta jamboreelle osallistuu 670 leiriläistä, eli 14-17 –vuotiasta nuorta.
  • Leiriläisten mukana jamboreelle lähtee 250 aikuista johtajiksi ja toteuttamaan leirin ohjelmaa.

 

Lisätietoja:
Suomen jamboreejoukkueen johtaja Anne Salmela, anne.salmela@partio.fi, 050 379 4679
Suomen jamboreejoukkueen johtaja Juho Keitaanniemi, juho.keitaanniemi@partio.fi, 050 3280037
Suomen jamboreejoukkueen viestintäpäällikkö Susanna Pyörre, susanna.pyorre@partio.fi, 040 731 8324

Home