Partiolaisten suurleirillä on 13 454 erilaista ja yhtä arvokasta osallistujaa

Heinäkuussa Suomen Partiolaisten kahdeksas suurleiri Kajo kokoaa yhteen lähes 13 500 innostunutta leiriläistä. Leirin yksi päätavoitteista on saavutettavuus: jokainen on leirille tervetullut ja yhtä arvokas osa partioyhteisöä. Kajon suunnittelussa ja toteutuksessa saavutettavuus on luontaisesti toiminnan ytimessä. Moninaisuus ja saavutettavuus tarkoittaa kuitenkin myös jatkuvaa kehittymistä – Kajo tarjoaa paikkoja keskusteluille ja omien ennakkoluulojen voittamiselle.

Suomen suurimpana nuorisojärjestönä partiolaisilla on mitä parhain mahdollisuus toimia esimerkillisenä saavutettavuuden ja moninaisuuden suunnannäyttäjänä harrastus- ja järjestötoiminnassa. Saavutettavuus ei kuitenkaan toteudu itsestään. Kajon saavutettavuuden eteen on jo reippaasti yli vuoden työskennellyt yli 20 vapaaehtoisen saavutettavuustiimi, joka on leirin suunnitteluvaiheessa pitänyt muilla leiriä tekevillä mielessä niin fyysisen, kielellisen kuin sosiaalisenkin saavutettavuuden. Kajolle osallistujat ovat kaikkialta Suomesta ja myös maailmalta, joten taustat ja lähtökohdat ovat monenkirjavat.

Verrattuna moneen muuhun harrastukseen, partio ei ole kallis harrastus. Silti yli viikon mittaiselle leirille osallistuminen voi olla joillekin taloudellisesti haastavaa. Kajon leirikokemus on haluttu tarjota myös heille, joiden oma taloudellinen elämäntilanne ei olisi mahdollistanut leirimaksun maksamista. Suomalaista partiotoimintaa tukeva Partiosäätiö ja muut partiotoiminnan tukijat keräsivät leiristipendejä varten huikeat 290 000 euroa, joiden ansiosta oli mahdollista tukea stipendillä peräti 1300 partiolaisen osallistumista leirille.

Saavutettavuus leirin ohjelmassa

Kajo-leirin saavutettavuuspäällikkö Kati Palsanen kertoo, että saavutettavuus näkyy myös osana leirin ohjelmaa. Keskeltä leiriä löytyy saavutettavuuden ohjelmapiste, jossa leiriläiset pääsevät tekemällä oppimaan saavutettavuuden ja moninaisuuden merkityksestä.

– Pisteelle voi myös esimerkiksi tuoda huollettavaksi omat apuvälineet, jos ne ovat leiriolosuhteissa vähän kokeneet kovia, tai tulla vaikka sopimaan invataksikuljetuksesta uimarannalle, Palsanen tiivistää.

Tutustumisleiri tarjoaa matalan kynnyksen osallistumisen Kajolle

Täysin uutena mahdollisuutena Kajo tarjoaa matalan kynnyksen tilaisuuden tutustua partioon sen ainutlaatuisimmassa loistossaan, kun Kajo kokoaa joukon 12–17 –vuotiaita partiosta kiinnostuneita nuoria kaksi yötä kestävälle tutustumisleirille.

– Haluamme varmistaa, että löydämme tutustumisleirin osallistujiksi juuri ne henkilöt, joille partio on vieras toimintaympäristö tai joille osallistuminen olisi muuten hankalaa. Olemme markkinoineet leiriä kohderyhmäikäisille yhteistyössä esimerkiksi SOS-Lapsikylän kanssa, Suomen Partiolaisten projektipäällikkö Petra Valkonen toteaa.

Nuoret saavat kokea parhaat palat leiriohjelmasta ja pääsevät osaksi metsän keskelle kohoavan partioyhteiskunnan kuhinaa. Tavoitteena on, että jokainen tutustumisleirille osallistunut nuori lähtee kotiin monta kaveria ja muistoa rikkaampana.

Tuttuun tapaan suurleirille on mahdollista tulla myös vierailijaksi Kajon vierailupäivänä, jolloin leirialueelle odotetaan jopa 10 000 leirin ulkopuolista vierailijaa!


Lisätietoa suurleiri Kajosta

Kajo on Suomen Partiolaisten kahdeksas suurleiri, joka järjestetään Hämeenlinnan Evolla 15.-23.7. Vapaaehtoisvoimin järjestettävä suurleiri kokoaa poikkeusaikojen jälkeen yhteen lähes 13 500 innokasta osallistujaa. Riemunkiljahduksilta tuskin vältytään, kun uudet ja vanhat partioystävät kohtaavat jälleen suurleiritunnelmissa pitkän tauon jälkeen.

Seuraa Kajoa somessa: Facebook | Instagram | TikTok

Ikimuistoista Kajoa kanssamme ovat rakentamassa:

Ilmatar, HAMK, Metsähallitus, Puolustusvoimat, Scandinavian Outdoor, Telia, UPM, Uponor