Tarpojaryhmä Liito-oravat kehitti kaikkien käytössä olevan luontorepun

Leppävaaran Korvenkävijöiden Liito-oravat ideoivat repun, jonka tavoitteena on kannustaa lapsia ja perheitä lähtemään ulos luontoon.

Kuvassa tarpojaikäisiä partiolaisia Liito-oravat -ryhmästä yhdessä kirjaston työntekijän ja koiran kanssa.
Liito-oravat valmiin luontorepun kanssa. Kuva: Irina Kuoksa

13−15-vuotiaiden partiolaisten ryhmä Liito-oravat on suunnitellut alusta alkaen luontorepun, joka sisältää kaiken tarvittavan luontoretkeä varten. Reppua saa lainata ilmaiseksi Espoossa Leppävaaran Sellon kirjastosta, joten kenen tahansa on helppo ottaa sellainen mukaan.

Liito-oravat ovat suunnitelleet luontorepun osana puoli vuotta kestävää Yhteiskunta-tarppo -ohjelmaa, jossa tarpojaikäiset partiolaiset ovat osallistuneet erilaisiin yhteiskuntaa koskeviin suorituksiin. Reppua on suunniteltu kevään ajan, ja projektiryhmäläiset ovat miettineet niin repun käyttäjäkuntaa, sisältöä kuin budjettiakin. Projektissa mukana olleen Julia Harjun (13) mukaan luontorepun idea lähti halusta kannustaa lapsia nauttimaan luonnosta enemmän.

Partiolaisten ajatuksena oli myös, että luontorepun käyttö auttaisi kokemattomampiakin metsänkävijöitä tutustumaan luontoon tekemällä retkeilytarvikkeiden pakkaamisen ja ohjelman suunnittelun helpoksi. Samalla luontorepun suunnittelussa on korostettu ympäristöystävällisyyttä. Repun sisältöön kuuluviin riippumattoihin on valittu puuystävälliset köydet, ja repussa on mukana myös roskattoman retkeilyn ohjeet.

Ideoinnin lisäksi ryhmäläiset ovat hankkineet reput ja kaiken niiden sisällön itse. Isommat tavarat, kuten riippumatot ja niiden kiinnitysköydet sekä retkialustat on saatu sponsorointina Scandinavian Outdoor Storen Tammiston myymälältä. Lisäksi Julia kertoo, että hän ja muut nuoret ovat itse kehittäneet reppuun erilaisia helppoja ja metsään soveltuvia leikkejä sisältävän vihon sekä laittaneet mukaan ensiapupakkauksen ja peruskäyttöohjeet. Itse reput partiolaisryhmä on hankkinut kierrätyskeskuksesta.

Kaksi partiolaista askartelee tarvikkeita luontoreppua varten.
Liito-oravat luomassa repun sisältöä. Kuva: Irina Kuoksa

Julia toteaa repun kehityksen olleen positiivinen kokemus. Erityisesti hän on nauttinut tavaroiden hankinnasta aina sponsoreiden etsinnästä kierrätyskeskuksessa vierailuun.
-Tämä on ollut pitkäaikainen projekti, jossa olemme saaneet vaikuttaa ja päättää asioita paljon itse, Julia toteaa.

Tyytyväistä palautetta on saatu myös luontorepun testikäyttäjiltä.
-Kiva että on erilaisia leikkejä. Bingo suoritettiin lähes kokonaan. Tehtävät olivat sopivia 4- ja 7-vuotiaille. Oli hauskoja ja informatiivisia, kertoo repun testikäyttöön saanut perhe.
Liito-oravat keräävät innoissaan palautetta repusta, minkä vuoksi luontorepussa on mukana myös päiväkirjavihko, johon kukin käyttäjä voi laittaa omat terveisensä. Luontorepun käyttöä voi myös seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #luontoreppu.