Yleinen

Kaveri mukaan partioretkelle

Wanajan ilves on uusi lippukunta, joka osallistui 100 uutta tapaa -projektiin. Kokeilussa oli harrastamisen kynnyksen madaltaminen kaveriretken avulla.

Uuden lippukuntamme ihka ensimmäinen retki syysloma viikon lauantaina 20.10.2018 loi jännitystä ilmaan varmaan ihan jokaiselle osallistujalle niin kuin järjestäjällekin. Aikeemme oli mm. nauttia yhdessäolosta, leikkiä, rakennella, valmistaa itsellemme päivällinen, syödä hyvin eli kaikkea sitä mitä on onnistunut partioretki!!

Tavoitteemme oli kutsua mukaan ei vielä partiolaisia tutustumaan mitä partio on. Halusimme madaltaa kynnystä liittyä partioon. Tarkoituksemme oli myös vähentää syrjäytymisriskiä tarjoamalla mahdollisuutta ei vielä partiolaisen meidän avulla löytää uuden harrastuksen itselleen.

Kaikkien ikäkausiemme lapset saivat kutsua yhden kaverinsa mukaan. Lisäksi olimme lähettäneet kutsut Hope ry:n ja Kanta-Hämeen perhetyö ry:n, Hämeenlinnan kaupungin varhaisen perhetyön tukeen sekä Puistomäen tukipalveluun.

Kaverien ja ei vielä partiolaisten mukaan kutsuminen oli ainakin  heidän lippukuntalaisten mielestä mukavaa. Oman kaverin kanssa partioon tutustustuminen oli lapsista mukavaa sekä huomasimme, että  uskallus tehdä ja kokeilla uusia asioita rohkaistui monilla.

Eri ikäkausien toimiminen keskenään ryhmissä oli myös toimivaa.  Vanhemmat partiolaiset auttoivat ja neuvoivat nuorempia partiolaisia esim. trangian käytössä. Samalla he saivat johtamisharjoitusta ja nuoremmat saivat hyvän esimerkin pidempään partiossa olleesta seikkailija- tai tarpojaikäisestä nuoresta. Ruokaa valmistaessa partiolaiset jakautuivat ei niin tuttujen partiolaisten kanssa, omat ei vielä partiolaiset kaverit olivat kuitenkin partiokaverinsa kanssa, jotta tutustuisivat ja ryhmäytyisivät paremmin keskenään. Ruuan laitto vieraammassa ryhmässä onnistui hyvin, koska ruuan valmistus oli selkeä tehtävä, jota oli helppo alkaa heti tekemään, vaikka kaverit eivät olleetkaan ihan tuttuja.

Huomiomme:

  • yksinkertaiset ja helpot tehtävät toimivia tiiviissä päivässä
  • loistava mahdollisuus ohjata vertaisjohtajuutta
  • yhteistyötahoja alkaisimme lähestymään aikaisemmin kutsuen heitä yksittäisiin koloiltoihin mukaan, jotta sieltä uskallettaisiin lähteä kokonaiseksi päiväksi mukaan partiotoimintaan
  • varaa riittävästi aikuisia mukaan
  • kutsuttu kaveri voi olla aikuinenkin, mahdollisuus aikuisrekryyn…
  • retken tuloksena viikon päästä viisi uutta jäsentä lippukuntaan

Tunnelmia retkipäivältä: