Partio-ohjelma

Onhan nämä päivämäärät ja materiaalit jo mukana lippukuntanne syksyn toimintasuunnitelmissa?

Laadukkaan partiokasvatuksen toteutumisen kannalta on tärkeää, että kaikilla lippukunnan ryhmillä on partio-ohjelman mukainen toimintasuunnitelma. Ohjelmajohtaja on tarvittaessa ryhmänjohtajien apuna ja tukena syksyn toiminnansuunnittelussa. Voitte vaikka järjestää yhteisen päivän ryhmien toimintasuunnitelmien tekoon ja varata mukaan jotakin herkullisia kokouseväitä.

Kokosimme vinkkilistan ajankohtaisista materiaaleista ja päivämääristä, jotka kannattaa huomioida lippukunnan ja ryhmien syksyn suunnitelmissa. Ohjelmapainotus, tapahtumat ja teemapäivät sekä kampanjat tarjoavat monenlaista materiaalia ja tekemistä, jotka kannattaa hyödyntää ryhmien toiminnassa.

Materiaalit 

Sanoista tekoihin!

Sanoista tekoihin! -ohjelmapainotus tarjoaa kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvää tekemistä eri ikäkausille. Alkusyksyn ohjelmaan sopii hyvin esimerkiksi: 

  • Tavoite 6 Puhdasta vettä ja sanitaatiota: sudenpennuille ja seikkailijoille järven rannalla tehtävä vesiaktiviteetti (tarpojien, samoajien ja vaeltajien aktiviteetti sopii pitkin vuotta) 
  • Tavoite 4 Hyvä koulutus: tarpojille aktiviteetti ihmisten kohtaamisesta kaupungilla tai muutoin ulkona samalla pohtien koulutusta ja omia tulevia valintoja koulupolulla.
  • Tavoite 11 Kestävät kaupungit ja yhteisöt: kaikille ikäkausille mukava retki- tai ulkoilma-aktiviteetti, josta pystyy halutessaan luomaan myös seppo.io -pelin. Kannattaa toteuttaa ennen iltapimeitä. Samoajilla hieno peli esimerkiksi retkellä toteutettavaksi. 

 

Metsänvalo-tutkimus

Jos ryhmä kaipaa hieman erilaista tekemistä partiosyksyyn, voi se osallistua  Metsänvalo-tutkimukseen ja ryhtyä kansalaistutkijaksi! Osallistumiseen tarvitaan Android-puhelimen, mittanauha ja aikaa lyhyeen metsäretkeen. Metsänvalo on tutkimushanke, johon kaikki voivat osallistua keräämällä tutkimusaineistoa omasta lähimetsästä. Tutkijat haluavat selvittää, kuinka paljon valoa puu tarvitsee kasvaakseen suomalaisessa metsässä. Tätä tietoa tarvitsevat esimerkiksi metsänhoitajat, jotka haluavat hoitaa metsiään välttäen isot avohakkuut. 

Päivämäärät ja muut ajankohdat 

Kansainvälinen rauhanpäivä 21.9.

Kansainvälisen rauhanpäivän 21.9. yhteydessä voi hyödyntää esimerkiksi partio-ohjelma.fi:stä löytyviä rauhankasvatusmateriaaleja.

 

JOTA-JOTI

JOTA-JOTI on maailman suurin partiotapahtuma, johon voi osallistua internetin ja radion välityksellä 14.-16.10.

Aika kokeilla jotain uutta? Osallistu ryhmäsi kanssa JOTA-JOTI tapahtumaan. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaisia digitaalisia partiosisältöjä tarpoja-samoaja-vaeltaja -ikäisille. Tapahtumaan voit osallistua niin yksin kotisohvalta kuin ryhmän kanssa, vaikka kololta tai kämpältä.  

JOTA-JOTIin voi osallistua myös radion välityksellä, tällöin tarvitset – mieluiten hyvissä ajoin – asioiden järjestelemiseksi yhteyden radioamatööriin joka tällaisen voi järjestää. Jos kontaktia ei ole, tai et tiedä mikä on radioamatööri, ota yhteys SP JOTA-JOTI ryhmään. Todennäköisesti JOTA-JOTI ryhmä pystyy auttamaan järjestelyissä toteuttamaan hieman erilaista partiotekemistä. Tapahtuman voi järjestää niin ulkona kuin sisällä. 

 

Adventtikalenterien myynti

Adventtikalenterien myynti käynnistyy lokakuussa ja adventtikalenteriaktiviteetit tarjoavat vinkkejä kampanjan huomioimiseen ryhmien toiminnassa.

 

Itsenäisyyspäivä 6.12. ja joulujuhla lippukunnan perinteiden mukaan.

Muita vinkkejä

Muistathan, että partio-ohjelma.fi tarjoaa muhkean paketin partio-ohjelman aktiviteetteja, toteutusvinkkejä sekä muuta materiaalia. Eri teemoihin liittyvää tekemistä voi etsiä ja suodattaa myös hakutoiminnon kautta. Muistathan lähettää sivuille myös omat parhaat toteutusvinkkisi, lomake löytyy jokaisen aktiviteetin alta.

 

Kuva: Tuomas Jokinen