Partiossa aikuiset mahdollistavat lasten ja nuorten harrastusta. Aikuispartiotoiminta kuitenkin kiinnostaa monia ja sitä järjestetään eri puolilla Suomea.

– Aikuispartiossa pääsee tutustumaan uusiin, saman henkisiin ihmisiin, liikkumaan luonnossa sekä oppimaan uusia asioita. Se on matalankynnyksen harrastus, jonka voi aloittaa, vaikkei ikinä olisi nukkunut yötä metsässä, mutta haluaisi!

Aikuispartiolaiset tarkastelevat erilaisia sieniä.
Aikuispartiolaiset Nooa Lahtiperä ja Pipsa Meller sienikurssilla Nuuksiossa. Tehtävänä oli tunnistaa pöydällä olevia sieniä.

Näin kuvailee Kulman kiertäjien Jenni Huovinen, joka kyseli aikuispartiosta kiinnostuneiden perään Kallion alueen Facebook-ryhmässä keväällä 2018. Huovinen olisi ollut iloinen jo muutamasta yhteydenotosta, mutta lopulta hänen sähköpostiinsa tulvi viestejä yli sadalta ihmiseltä.

Nyt puolitoista vuotta myöhemmin Kulman kiertäjien aikuisryhmä käynnistää toista kauttaan noin 30 jäsenen voimin. Syksylle suunnitellut aktiviteetit, kuten retkiruokien valmistaminen ja eri nuotiotyyppeihin tutustuminen, seuraavat viime vuoden linjaa. Tuolloin ryhmä muun muassa osallistui sieni- ja melontakurssille ja vapaaehtoistyöhön Asunnottomien yössä sekä opetteli ensiaputaitoja ja suunnistamista.

– Ryhmä on lähtenyt käyntiin hyvin ja toiminta on kehittynyt ensimmäisistä kerroista todella paljon. Kehitämme sitä kuitenkin koko ajan paremmaksi. Aloitimme niin sanotusti tyhjästä ja olen todella tyytyväinen siihen, mihin olemme jo nyt päässeet, Huovinen iloitsee.

Omien kokouksien lisäksi Kulman kiertäjien aikuispartiolaiset ovat tänä vuonna kokoontuneet muun muassa Johtajatulilla ja partiotaitokisoissa. Suurin osa ryhmän jäsenistä on 27–45-vuotiaita uusia partiolaisia, joilla on partiotaustaa vain lapsuudesta tai ei ollenkaan.

Huovinen ja ryhmän kuusi muuta johtajaa suunnittelevat ryhmän toimintaa kuukausittaisissa kokouksissaan. Vaikka olemassaolevista partio-ohjelmista saa paljon ideoita myös aikuispartion toteuttamiseen, on ajatus aikuisten oman partio-ohjelman kehittämisestä käynyt Huovisen mielessä.

– Näen sen ehdottomasti mahdollisena ja toivonkin, että niin tapahtuisi, koska mikseivät aikuiset voisi opetella tavoitteellisesti uusia taitoja siinä missä lapset ja nuoretkin. Voisin nähdä itsenikin suunnittelemassa tällaista aikuisten partio-ohjelmaa.