Anniina Perätalo Myllykosken Koskikaroista edistää pestissään, miten partio näkyisi ja kuuluisi Kymenlaaksossa yhä enemmän. Samalla hän hyödyntää partiota ponnahduslautana opintojen ja työelämän välillä.

25-vuotias Anniina Perätalo, eli partiossa Ansku, on Kymenlaakson partiopiirin viestintävastaava ja piirihallituksen jäsen. Anskun osoite on nykyään Helsingissä, mutta kotilippukunta on edelleen Myllykosken Koskikarat.

– Pestissäni pohdin, miten partio näkyisi ja kuuluisi Kymenlaaksossa yhä enemmän, sekä tietenkin sisäistä kommunikaatiota ja toiminnan kehittämistä viestinnällisin keinoin. Lisäksi pidän tärkeänä osana pestiäni sitä, että pääsen innostamaan muita partiolaisia viestinnän maailmaan, esimerkiksi järjestämällä koulutuksia. Ja tämän kaiken teen tietenkin yhdessä viestintätiimin ja muiden vapaaehtoisten kanssa!

Ansku kertoo oppineensa partiossa ”valtavan paljon ja ihan kaikkea”:

– Tärkeimmät partiosta ammentamani asiat liittyvät varmasti ryhmätyöskentelyyn, johtamiseen sekä vastuun ottamiseen. Sen lisäksi olen oppinut konkreettisia taitoja, jotka hyödyttävät milloin missäkin. Partiossa pääsee jatkuvasti kokeilemaan uutta, joka luo rohkeutta tarttua toimeen – oli se sitten retkeillessä, työelämässä tai arkisissa askareissa. Visioimme juuri aikuisvartiomme kanssa, että opettelemme vaihtamaan talvirenkaat autoon, enkä varmasti kirjoittaisi yhtä timanttisia projektiraportteja, jos en olisi partiolainen.

Ansku on päässyt hyödyntämään partiota opinnoissa ja työelämässä. Partio on tuonut hänelle nuorena täytettä ansioluetteloon.

– Sitäkin tärkeämpää on, että partiossa saa roimasti vastuuta ja pääsee turvallisessa ympäristössä kokeilemaan siipiään. Tällä hetkellä omassa viestinnän pestissäni houkuttelee juuri se, että pääsen soveltamaan ammatillisia taitoja suoraan käytäntöön. Toisin sanoen, hyödynnän partiota ponnahduslautana opiskelun ja työelämän välillä.

– Partio on tuonut elämääni niin paljon, että sitä on hankala pukea sanoiksi. Uskon hyödyntäväni harrastuksesta karttuneita taitoja päivittäin elämän kaikilla osa-alueilla – partiossa pääsee kasvamaan ja kehittymään ihmisenä.

Miksi kannattaa tehdä vapaaehtoistyötä partiossa? Ansku perustelee tätä kahden näkökulman kautta:

Partio on merkityksellistä. Informaatioähkyn ja ilmastoahdistuksen keskellä on vaikea tehdä asioita vain omaksi iloksi. Vapaaehtoistyölläni vaikutan yhteiskuntaan tukemalla lasten ja nuorten harrastusta, joka auttaa kasvamaan tasapainoiseksi ja aktiiviseksi yhteisön jäseneksi. Samalla partio on kuitenkin hauskaa, voit löytää itsesi melomasta tähtitaivaan alta tai johtajuusseminaarista keskeltä metsää.
Yhteisöllisyys. Partiossa kiistatta parasta on ihmiset. Huivi kaulassa on helppo jutella kelle tahansa, Suomessa epätyypilliseen tapaan vaikka viereisiin pöytiin. Sama yhteisö kantaa läpi pitkien projektien, väsyneiden leiriaamujen sekä yhdessä kasvamisen. Etkä oikeastaan voi välttää syvien ystävyyssuhteiden syntymistä, etkä laajaa verkostoa. Partiolaisia leimaa avoimuus ja yhdessä tekemisen meininki, vaikka meitäkin on moneen junaan.

Ansku tiiminsä kanssa sohvalla rennosti,
Ansku ja Kymenlaakson partipiirin ViMa (viestintä ja markkinointi) -tiimin jäseniä. Ansku on kuvassa keskellä. (Kuva: Anskun kotialbumi)

 

Kansalaisareena järjestää Vapaaehtoisten viikon 29.11.-5.12. Vapaaehtoisten viikon aikana haastattelemme partiossa toimivia vapaaehtoisia. Partiossa tehdään vapaaehtoistyötä monenlaisissa tehtävissä paikallisissa lippukunnissa, partiopiireissä sekä valtakunnallisesti. Näiden tehtävien kautta pääsee myös hankkimaan osaamista, jota voi hyödyntää myös partion ulkopuolella. Partion nuorisoalan osaamiskeskus on kehittänyt työkaluja ja malleja harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa hankitun osaamisen näkyväksi tekemiseen, voit tutustua osaamiskeskukseen tästä.