Lippukunnilla on monenlaisia itsenäisyyspäivän viettotapoja. Monissa lippukunnissa päivää vietetään yhdessä oman seurakunnan kanssa, mutta yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi Lionsien kanssa.
”Suur-Tapiolan alueen partiolippukunnista osa on osallistunut lipunnostoon Tapiolan Kulttuuriaukiolla veteraanien ja reservinupseerien kerhon kanssa, jonka jälkeen partiolaiset ovat jatkaneet Tapiolan kirkon lippukulkueeseen ja kirkkokahveille. Jotkut lippukunnat ovat siirtyneet lipunnostosta Espoon tuomiokirkon seppeleenlaskuun, jossa ovat
olleet mukana myös veteraanit ja Lionsit.”
Tapiolan Metsänkävijöiden lippukunnanjohtaja Henri Nuortila
”Lippukunnassamme vietetään itsenäisyyspäivää osallistumalla itsenäisyyspäivän kirkonmenoihin. Olemme kantaneet lippua, auttaneet kolehdin keruussa ja osallistuneet Sankarihaudan seppeleenlaskuun pienen ryhmän voimin. Suomen satavuotisjuhlavuonna 2017 lippukuntamme vietti juhlateemaista kesäleiriä, jonka yhtenä ohjelmana oli itsenäisyyspäivän vastaanotto. Linnanjuhlat huipentuivat tansseihin metsässä.
– Erityisesti itsenäisyyspäivänä on aikaa hiljentyä iloitsemaan vapaudesta ja turvallisuudesta sekä mahdollisuudesta liikkua luonnossa. Partiolaisuudessa nämä kaikki näyttäytyvät konkreettisesti. Silloin voi kiitollisena
muistella partiokavereiden kanssa nautittua trangia-aamupalaa tyynen järven rannalla.”
Halikon Sinisten lippukunnanjohtaja Tiia Sokko
Toimittajan kommentti
Historiasta löytyy maininta, että Suomessa ikkunoille on ollut tapana laittaa kaksi kynttilää itsenäisyyspäivänä kello 18.00 palamaan. Jopa vuoden 1898 vanhan joululaulun sanoissa sanotaan ”joka ikkunalla, kaksi kynttilää.” Onpa joku suuttunutkin, jos adventtikalenterin luukusta numero 6 on tullut esiin joku muu kuin Suomen lippu. Partiolaisilla ansiomerkit ovat tavallisesti olleet esillä itsenäisyyspäivänä. Oma lippu, oma kieli ja vapaus tuntuvat olevan ne, mitä ihmisille itsenäisyys merkitsee.