Partiolaisten adventtikalenterin 70-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä äänestyksessä suosituimmaksi adventtikalenteriksi nousi vuoden 2003 kalenteri, jonka on kuvittanut Anita Polkutie. Kalenterin kuvassa on pastellisävyinen kaupunkimaisema. 

Kuvassa on vuoden 2003 partiolaisten adventtikalenteri. Kaupunkimaisema.

Äänestyksessä annettiin huikeat 3197 ääntä. Voittajakalenteri sai selkeästi eniten ääniä, 243 kpl. Toiselle sijalle ylti Virpi Pekkalan vuoden 1991 kalenteri. Kolmanneksi eniten ääniä sai Lasse Kataisen kuvittama vuoden 2013 kalenteri. 

– Tästä kalenterista on jäänyt erityisen mukavia muistoja. Se ei ollut ensimmäinen adventtikalenterikuvitukseni, mutta muistan, että nimenomaan tuo taloaihe oli mukava toteuttaa tonttuineen. Hihkuin, että pääsin kuvittamaan Suomen Partiolaisten joulukalenterin, jihuu!, kertoo Anita Polkutie.   

– Tein tuona vuonna laajaa joulukorttisarjaa, jossa oli noita korkeita joulunvärisiä kerrostaloja jouluvaloineen. Nappasin innolla aiheen myös tähän kalenteriin: tiivis kaupunkimainen miljöö, jossa pikkuruiset tontut häärivät, kurkkivat ja ilakoivat.

Partiolaisten adventtikalentereita myydään lokakuulta joulukuun alkupuolelle. Seuraavan vuoden adventtikalenterin tekeminen aloitetaan kuitenkin heti alkuvuodesta ja kuvittaja pääsee töihin keväällä.

– Joskus minulta kysytään, että miten pääsen joulutunnelmaan, kun edellinen joulu on niin lähellä. No joulutunnelmaan pääseminen ei tuota vaikeuksia. Aina voi hyräillä joululauluja piirtäessä, erittäin toimivaksi osoittautunut keino!, Polkutie nauraa.

Kuvassa on metsäneläimiä viettämäsä joulua nuotion ja puuropadan ympärillä
Äänestyksessä toiselle sijalle ylti Virpi Pekkalan vuoden 1991 kalenteri. 
Kuvassa on tonttulan joulutupa
Kolmanneksi eniten ääniä sai Lasse Kataisen kuvittama vuoden 2013 kalenteri.

Kaikkien aikojen kaunein adventtikalenteri -äänestyksestä oli ilmoitus vuoden 2017 adventtikalenterin takakannessa. Äänestäneiden kesken arvottiin partioaiheinen palkinto. Palkinto on toimitettu onnekkaalle voittajalle.

Kaikki adventtikalenterikuvat ovat nähtävissä adventtikalenterin galleriassa.

***

Partiolaisten meriaiheinen adventtikalenteri 2018, kuvittaja Elina Warsta

Vuoden 2018 kalenterin on kuvittanut Elina Warsta. Uusin kalenteri ei ollut mukana äänestyksessä. Uuden kalenterin kuva on kiinnittänyt positiivista huomiota raikkaalla merimaisemallaan. Kalenteri muistuttaa käyttäjäänsä suojelun tarpeessa olevasta Itämerestä ja tuo samalla lämmintä joulun tunnelmaa uudenlaisessa miljöössä.

Adventtikalenterin nettikauppa ja myyntipaikat: www.adventtikalenteri.fi

***

Partiolaisten perinteinen adventtikalenteri on siivittänyt joulun odotusta monissa kodeissa jo yli 70 vuoden ajan. Rakastetun adventtikalenterin kuvittajat ovat aina olleet oman aikansa tunnettuja kuvittajia. Kalenterin on kuvittanut muun muassa Ulla von Wendt, Camilla Mickwitz, Virpi Pekkala ja Timo Kästämä. Adventtikalenterien myyntiaika on 15.10.–5.12.