Poliitikko, entinen pääministeri ja nykyinen Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen oppi ryhmänvetämisen taidon partiossa.

Jyrki Katainen aloitti partion sudenpentuna Siilinjärvellä Kuilun Pojissa. Harrastus lopahti välissä useaksi vuodeksi, kunnes innostus partioon syttyi uudestaan teini-ikäisenä. Lippukunnan nimi oli vaihtunut Kuilun Kulkijoiksi.

– Kävin partionjohtajakursseja ja pyörin partiossa paljon mukana. Kaverin kanssa vedettiin omaa vartiotakin.

Katainen kertoo, että lippukunnan kanssa käytiin leireillä muuallakin Suomessa, mutta partiossa ei ollut vielä siinä vaiheessa juurikaan kansainvälistä toimintaa.

Jyrki Katainen partiohuivi kaulassa.
Jyrki Katainen työskentelee Euroopan Unionin komission varapuheenjohtajana.

Partiossa parasta on yhteisöllisyys

Katainen on liikkunut paljon luonnossa jo pienestä pitäen myös metsästysharrastuksen vuoksi. Luonto on komissaarille nykyäänkin tärkeää, ja hän seuraa aktiivisesti esimerkiksi WWF:n työtä. Partiosta hän kertoo oppineensa ryhmänvetämisen taidon.

– Partiossa ei johdeta mitä tahansa ryhmää, vaan ryhmätoiminta liittyy tiettyihin arvoihin. On olemassa partion arvot ja se, mitä ryhmässä tehdään, liittyy johonkin kestävämpään, hän pohtii.

Poliitikon parhaat partiomuistot liittyvät vartionjohtajakoulutuksen telttaöihin.

– Niissä oli aina hirveän kivaa. Partiossa parasta on se sosiaalinen yhteisöllisyys.

Jyrki Katainen on toiminut EU-komission varapuheenjohtajana vuodesta 2014 alkaen. Työ Euroopan unionissa on vienyt koko perheen Brysseliin. Brysselissä toimii onneksi myös suomenkielinen lippukunta, Brysselin Tuulihaukat, jossa Kataisen 8-vuotias tytär harrastaa partiota. Kataisen mukaan Tuulihaukat on hyvinkin aktiivinen lippukunta. Kiireinen komissaarikin varaa aikaa partiovanhempien tärkeään tehtävään, leirille saattamiseen.

– Juuri kuulimme, että Tuulihaukoilla on leiri, jonne tyttö haluaa mennä. Peruimme sitten vaimon kanssa perheen viikonloppumatkan, että pääsemme kuljettamaan häntä leirille, Katainen kertoo.

Komissaarin suosikkileiriruoka

– Hernekeitto on se, josta pidän kaikista eniten. Pidän siitä muutenkin, ja sitten jos sitä tehdään isommalle joukolle, se vain paranee. Lisäksi hernekeitto maistuu erityisen hyvältä, kun sen syö ulkona.

Mikä EU-komissio? 

EU-komissio on Euroopan unionin poliittisesti riippumaton toimeenpanoelin. Komissio tekee lakialoitteita sekä vastaa Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston päätösten täytäntöönpanosta. Lisäksi komissio valvoo, että EU:n lakeja sovelletaan jäsenmaissa oikein.

Lähde: EU:n verkkosivut