Kuuluisien ja menestyneiden partiolaisten lista on pitkä. Ehkä harrastus on avain menestykseen, sillä partiotaustaisia julkimoita löytyy niin Suomesta kuin ulkomailtakin aina poliitikoista kokkeihin.

Partiolaiset politiikassa

Suomen presidenttiparin kumpikin osapuoli on ollut partiossa! Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saavat jokavuotisena partiolaisten joulutervehdyksenä oman partiolaisten adventtikalenterin jääkaappinsa oveen. Presidentti Niinistö on Suomen Partiolaisten virallinen suojelija, ja hän kehuukin partiotoimintaa usein:

– Partio on parasta mahdollista toimintaa. Se opettaa vastuuta itsestä ja muista, totesi Niinistö vuoden 2014 adventtikalenterin luovutuksen yhteydessä. Toivottavasti myös parin Aaro-poika jatkaa vanhempiensa jalanjäljissä partiossa.

 

Suomen entisistä presidenteistä myös esimerkiksi Mauno Koivisto (Turun Metsänkävijät) oli mukana partiossa. Partiota harrastivat niin ikään entinen pääministeri Esko Aho (Vetelin Koskenkävijät) ja nykyinen ulkoministeri Timo Soini (Olarin Eräkotkat) sekä kansanedustaja Hjallis Harkimo.

Myös moni Yhdysvaltain presidenteistä ja heidän puolisoistaan on ollut mukana partiossa: muun muassa John F. Kennedy, George W. Bush, Barack Obama ja vaimo Michelle Obama sekä Bill ja Hillary Clinton. Hillary Clinton oli maan viimeisimmissä presidentinvaaleissa Donald Trumpin vastaehdokas. Clinton kertoo partion opettaneen hänelle ikimuistoisten laulujen lisäksi vapaaehtoistyön ja ystävyyden arvon sekä tärkeitä opetuksia johtamisesta.

Naapurimme Ruotsin valtaistuimella istuu taas nykyinen partiolainen Kaarle XVI Kustaa.

– Olin kymmenvuotias, kun menin ensimmäiselle partioleirilleni. Tänään, kuusi vuosikymmentä myöhemmin olen edelleen partiolainen. Miksi, joku voisi kysyä. Vastaus on yksinkertainen: Missään muussa yhteydessä en ole saanut näin paljon eikä minulla ole ollut näin hauskaa, kuningas sanoi puheessaan vieraillessaan viime kesänä Ruotsin Kristianstadissa Jamboree17-partioleirillä.

Partiomerkki kuussa

Kuvituksena piirros Neil Armstrongista.Neil Armstrong oli ensimmäinen kuussa kävellyt mies ja menestyksekkään Apollo 11 -tehtävän johtaja. Hän oli myös aktiivinen partiolainen. Kuumatkallaan hänellä oli jopa mukanaan Partioliikkeen Maailmanjärjestön eli World Organization of The Scout Movementin merkki.

Ison-Britannian partiojärjestön mukaan kuuhun lähetetyistä ihmisistä yksitoista kahdestatoista sekä esimerkiksi kaikki Apollo 11 -miehistön jäsenet olivat partiolaisia. Itse asiassa enemmän kuin kaksi kolmasosaa kaikista menneistä ja nykyisistä astronauteista on entisiä partiolaisia. Partiossa opitaan johtamiskykyä ja rohkeutta, tiimityöskentelyä, itsensä kehittämistä ja haasteista selviämistä eli kaikkia astronauteille oleellisia piirteitä.

Laulavat ja soittavat partiolaiset

Entinen Beatles-tähti ja yksi maailman parhaista lauluntekijöistä Sir Paul McCartney oli partiossa kotimaassaan Englannissa. McCartneyn soolourallaan tekemä laulu That Was Me sai jopa Grammy-ehdokkuuden. Laulu alkaa sanoilla ’That was me, at the Scout camp’. Tämä viittaa partioleiriin, jolla nuori Paul vietti kesäänsä.

Myös bändin kitaristi, vuonna 1980 traagisesti faninsa ampumiin luoteihin kuollut John Lennon oli partiolainen. Ison-Britannian partiojärjestön sivujen mukaan Lennonin partiojohtaja opetti hänet soittamaan huuliharppua, jota Lennon myöhemmin hyödynsi Beatlesin kappaleissa. Lauma tapasi Pyhän Pietarin kirkon tiloissa, kerrotaan Ison-Britannian partiojärjestön sivuilla. Vuosia myöhemmin teini-ikäiset John ja Paul tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa bändiharjoituksissa saman kirkon tiloissa vuonna 1957. Tätä tapaamista pidetään The Beatlesin kannalta historiallisena päivänä.

Muusikoista myös esimerkiksi pop-laulaja Taylor Swift oli aikoinaan partiossa. Kotimaisista naislaulajista Haloo Helsinki! -bändin laulaja ja basisti Elli Haloo on ollut lapsuudessaan partiolainen.

Urheilukentillä

Myös maailmanluokan urheilijoista osa on totta kai partiolaisia. Esimerkiksi entinen ammattijalkapalloilija David Beckham harrasti partiota. Harrastus kai kulki suvussa, sillä Beckhamin isoisä oli ensimmäisiä meripartiolaisia.

Koripallolegenda Michael Jordanistakin tuli partiolainen kotikaupungissaan Wilmingtonissa, Pohjois-Carolinassa. Myös kymmenottelun olympiamitalisti ja julkkisperhe Kardashianien isäpuoli, sukupuolensa korjannut Kaitlyn Jenner (aiemmin Bruce) oli seikkailijaikäisenä partiossa.

Elokuva-alan tähdet

Elokuva-alalla menestyneiden keskuudessa partio tuntuu olevan erityisen suosittu harrastus. Oscar-palkittu elokuvaohjaaja Steven Spielberg on entinen partiolainen ja elokuva-alan menestyneimpiä ohjaajia. Hän on myös elokuvayhtiö DreamWorksin perustaja. Hänen tuotoksiaan ovat esimerkiksi Indiana Jonesit, Tappajahai, Schindlerin lista ja Pelastakaa sotamies Ryan. Vuonna 2001 Steven Spielberg erosi Yhdysvaltojen poikapartiojärjestöstä, koska hän ei hyväksynyt sitä, ettei järjestö sallinut seksuaalivähemmistöjen edustajien liittyä jäseniksi. Hän kertoi antavansa partiolle uuden mahdollisuuden, kunhan seksuaalisuuteen perustuva syrjintä lopetettaisiin. Vuonna 2014 Boy Scouts Of America kumosi kyseisen kiellon.

Stevenin Indiana Joneseissa pääosaa näytellyt Harrison Ford oli hahmonsa tapaan partiolainen. Nykyään Harrison lukeutuu maailman palkatuimpiin näyttelijöihin.

Twilight-elokuvista tuttu Dakota Fanning antoi partiolupauksensa vuonna 2005 poikkeuksellisessa tilaisuudessa: lupauksenannon jälkeen San Fernandon alueen tyttöpartiolaiset oli kutsuttu katsomaan Fanningin uusinta elokuvaa, Dreamer – laukkaratsun tarina, ennen elokuvan virallista ensi-iltaa. Myös Dakotan sisko ja äiti ovat olleet lapsena partiossa.

Partiolaisia on monilla eri aloilla

Kuvituksena piirros Martin Luther Kingistä.1960-luvun tunnetuin ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King Jr. oli partiolainen Atlantan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Martin lienee tunnetuin kuuluisasta puheestaan, joka alkaa sanoilla I have a dream. Elämänsä aikana hän taisteli kotimaassaan rotuerottelua vastaan. Martinin unelmat heijastelevat partiomaista ajatusta maailman epäkohtiin puuttumisesta ja omalla toiminnallaan vaikuttamisesta. Hän on kaikille partiolaisille loistava esikuva, sillä hän todella pyrki rakentamaan ystävyyttä yli rajojen.

Jamie Oliver on tv-kokki ja kirjailija, joka kampanjoi terveellisemmän ruoan puolesta. Brittipartiolaiset antoivat Oliverille kotikokki-merkin palkkioksi hänen terveellistä kouluruokaa edistävästä kampanjastaan.

– On kunnia saada tämä partiolaisilta. Olen myös hyvin mielissäni siitä, että tuhansia nuoria ihmisiä rohkaistaan oppimaan ruuasta ja kokkaamisesta partioliikkeen kautta, Jamie sanoi merkkiä vastaanottaessaan Ison-Britannian partiojärjestön mukaan.

Monista partiolaisista on tullut myös varsin hyvin tienaavia. Ennen kuin Bill Gates perusti Microsoftin ja hänestä tuli multimiljardööri, oli hän aikanaan partiossa 1960- ja 70-luvuilla. Hänen partiojohtajansa kertoi BBC:lle, että kun muut pojat olivat partiotapahtumassa esitelleet erätaitojaan, oli Gates jo silloin ollut kiinnostunut tietokoneista ja esitellyt tietokoneen käsittelytaitojaan. Bill on lahjoittanut tuloistaan osan partiolle, sillä partiosta on jäänyt hänelle positiivisia muistoja. Hän kertoi omasta partiourastaan vuonna 2010, kun hänelle myönnettiin Yhdysvaltain poikapartiolaisten korkein ansiomerkki Silver Buffalo.

– En ollut hyvä retkeilyssä enkä ruuanlaitossa. Kyse oli enemmän itsensä haastamisen kokemuksesta. Taitomerkit, jotka sen sijaan sain olivat korinkudonta ja puunkaiverrus. Niissä olin todella hyvä. Ja ajatelkaa, jos en olisi oppinut niitä? Gates vitsaili BBC:n mukaan yleisölle, mutta totesi, että taitomerkkejä on onneksi nykyään hieman päivitetty.

Myös Suomen suurituloisimpiin lukeutuva miljonääri eli Sampo-konsernin, UPM:n sekä Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos (Scoutkåren Spanarna) oli lapsena partiossa.

 

Lähteet: Ison-Britannian partiojärjestön nettisivut, Suomen Scoutwiki.org, The People, ABC News, Voice of Scouting -sivusto, Business Insider, lukuisat Beatlesfanisivustot, Suomen Partiolaisten nettisivut, Wikipedia, New Jersey News (nj.com), Yhdysvaltain ulkoministeriön sivut, Internet Movie Database (imdb.com), Italian Vogue, Billboard.