Tilastotiedettä opiskeleva  Miikael Saksman, 22, toimii partiossa vapaaehtoisena ja tuo osaamisensa partiolippukuntien käyttöön. Tilastotiedon kautta lippukunnat saavat näkemystä toimintansa laajuudesta ja pystyvät kehittämään toimintaansa. 

Kolme vuotta sitten, kun Miikael Saksman, 22, aloitti tilastotieteen opinnot, odotti hän innolla oppimista käytännössä. Siinä missä koulu tuntui tarjoavan vain teoriaopetusta, avasi SP:n tiedonhallintaryhmä Saksmanille ovet oikeiden numeroiden maailmaan.

Viime vuoden lopussa tutkimus- ja kehitysryhmät yhdistyivät T&K-ryhmäksi. Ryhmän jäsenenä Saksman on päässyt käsittelemään mielenkiintoista dataa, joka on voinut liittyä vaikkapa lippukuntien taitomerkkien suoritusmääriin. Lisäksi Saksman muistaa erilaiset tapahtumat, joissa hän on päässyt esittelemään T&K-ryhmän keräämää dataa.

Vapaaehtoisena oppii uusia taitoja ja elämää.

– Mieleeni on jäänyt ainakin Scoutella-risteily. Paikalla oli partioneuvoston jäseniä, ja hekin saivat tilastoista irti jotain uutta, Saksman kertoo.

Nuori tilastotieteilijä on oppinut pestissään esimerkiksi selittämään tilastoja tavalla, jonka maallikotkin ymmärtävät. Juurikin uuden oppiminen on asia, joka motivoi Saksmania hänen pestissään – samoin kuin tieto siitä, että hänen tekemällään työllä on merkitystä muille.

– Vapaaehtoisena oppii uusia taitoja ja elämää. Muistan myös, kuinka merkityksellistä partio oli minulle lapsena, ja nyt saan mahdollistaa saman nuoremmille. Pyörittämällä paperipinoa taustalla pystyn helpottamaan lippukuntatoimijoiden kuormaa.

Ennen T&K-ryhmään liittymistä Saksmanilla oli kokemusta muun muassa vaalitoimikunnasta, ja tällä hetkellä hän toimii myös piirinsä taloudesta ja yhteiskuntasuhteista. Saksman on tyytyväinen nykyisiin pesteihinsä, mutta uskoo, että tulevaisuus voi tuoda tulleessaan vaikka mitä mielenkiintoista. Hän pitää hyvin todennäköisenä sitä, että tulee jatkossakin toimimaan pääasiassa keskusjärjestön ja piirin pesteissä.

– Jos saisin sanoa jotakin Baden-Powelille, tahtoisin peruskirjakeskusteluun liittyen kysyä, että eivätkös partiolaiset saa olla yhteiskunnallisesti aktiivisia. Siitä me varmaan keskustelisimme.

 

Keskiviikkona 5. joulukuuta vietetään Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää ja sen kunniaksi nostamme esiin vapaaehtoistyön sankareita. Partio on harrastus ja vapaaehtoistyö, joka antaa paljon ja jossa oppii aina uutta! Suomen Partiolaisten avoimia vapaaehtoispestejä voi hakea 22.11.-10.12.2018. Perehdytys tehtäviin järjestetään tammikuussa 2019. Tule mukaan! Avoimet pestit: partio.fi/pestit 

Juttua korjattu 3.12.: Saksman opiskelee tilastotiedettä, ei taloustiedettä. Ryhmän nimi on tutkimus- ja kehitysryhmä, ei tiedonhallinta- ja kehitysryhmä.