Vaalitoimikunnan puheenjohtajana toimiva Niko Tamminen, 17, tahtoo osoittaa, että ikä on vain numero. Hän rohkaisee sekä muita nuoria että itseään tuomaan mielipiteensä rohkeasti esiin. 

Niko Tamminen partiohuivi otsallaan

Marraskuun jäsenkokouksessa SP:lle valittiin uusi puheenjohtajisto ja partioneuvosto, ja viikkoa myöhemmin nimettiin järjestön hallitus seuraavien kahden vuoden ajalle. Ulkopuolisesta saattoi vaikuttaa siltä, että vaalit olivat nopeasti ohi, mutta todellisuudessa niitä edelsi pitkä prosessi. Ehdokasasettelusta, vaalitenteistä ja muista vaiheista vastasi SP:n vaalitoimikunta, jonka puheenjohtajana toimi Niko Tamminen, 17. 

Olen tällä hetkellä juuri niissä pesteissä, joissa haluankin olla.

– Tuntuu hienolta tajuta keräävänsä puheenjohtajaehdokkaita 65 000 hengen järjestölle. Kaikki pätevät ihmiset pitäisi löytää jostakin, joten on minulla ihan iso vastuu tässä hommassa, Tamminen pohtii. 

Vaalitoimikunnan jäsen Tammisesta tuli 16-vuotiaana, ja näin vuotta myöhemmin hän on kyseisen toimikunnan historian nuorin puheenjohtaja. Nuori ikä ei olekaan koskaan estänyt Tammista tarttumasta toimeen tai havittelemasta kiinnostavaa pestiä. 

– Vaikka saatan olla monien mielestä todella nuori tähän tehtävään, niin hyvin on mennyt tähän asti, Tamminen nauraa. – Mietin kyllä aina hirveästi, että kuinka helppo jotain aihetta on lähestyä tai kuinka paljon siitä tarvitsee perustietoa, jotta voi ottaa kantaa. Se on haaste, jonka tahdon ylittää. 

Tamminen osaa siis arvostaa sitä, miten hyvin nuoret otetaan partiossa mukaan päätöksentekoon. Vaalitoimikunnan tehtävä on toimia sitoutumattomana tahona, joka haastaa partiolaisia tuomaan mielipiteitään esiin, ja puheenjohtajana Tamminen haluaa kannustaa erityisesti nuoria vaikuttamaan yhä enemmän. 

– Partiossa kyllä kohdellaan tosi tasavertaisesti, ja jokainen pystyy osoittamaan muille olevansa ihan varteenotettava tyyppi, jos osaa perustella mielipiteitään.  

Vaalitoimikunnan puheenjohtajan pesti ei suinkaan ole Tammisen ainokainen. On pikemminkin syytä epäillä, muistaako hän enää itsekään, missä kaikessa on tai on ollut mukana – pestejä nimittäin löytyy aina yhteiskuntasuhdekouluttajasta medialähettilääseen. Viimeisimpänä Tamminen valittiin Partioneuvoston jäseneksi. 

– Olen tällä hetkellä juuri niissä pesteissä, joissa haluankin olla. Minulla on aina iso motivaatio siihen, mitä teen, ja valitsen pestinikin sen mukaan. Baden-Powellilta haluaisin kysyä, mistä tunnistaa hyvän johtajan.

Keskiviikkona 5. joulukuuta vietetään Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää ja sen kunniaksi nostamme esiin vapaaehtoistyön sankareita. Partio on harrastus ja vapaaehtoistyö, joka antaa paljon ja jossa oppii aina uutta! Suomen Partiolaisten avoimia vapaaehtoispestejä voi hakea 22.11.-10.12.2018. Perehdytys tehtäviin järjestetään tammikuussa 2019. Tule mukaan! Avoimet pestit: partio.fi/pestit