Turkoosia vettä,  vuoristoa ja tuntureita. Eurooppa on täynnä vaelluskohteita partiolaisille, jotka haluavat nauttia upeista maisemista.

1. Kebnekaise, Ruotsi

Talvivaellus vaatii asianmukaiset varusteet. Kuva: Perus Holm

 

Kebnekaise on Kirunan lähellä sijaitseva Ruotsin korkein tunturi. Tunturin huippu kohoaa 2 097 metrin korkeuteen.

Kebnekaisen juurella sijaitsee iso tunturikeskus, Kebnekaise fjällstation, jossa voi yöpyä Tunturiasemalta löytyvät sauna ja suihkut. Nikkaluoktan pienestä kylästä tunturiasemalle on vaellettavaa 19 kilometriä.

Tunturiasemalta lähtee huipulle kaksi reittiä, itäinen ja läntinen reitti. Västra leden eli läntinen reitti on hyvin merkitty, ja sillä on pituutta noin 12 kilometriä. Reitillä on tunturiasemalta korkeudelta lähtiessä nousua 1 400 metriä. Östrä leden eli itäinen reitti kulkee jäätikön yli ja
on vaarallinen ilman asianmukaista osaamista ja varustusta. Se ei siis sovi aloittelijoille.

Lumi kestää Kebnekaisella pitkälle kesän. Sulan maan ajan vaellukselle parhaimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu. Talvivaelluksen Kebnekaisella voi tehdä pysyvän lumen tulosta noin huhtikuulle saakka.

Talvivaellus vaatii jonkin verran talviretkeilykokemusta, hyvän peruskunnon sekä tietenkin asianmukaiset varusteet: maastosukset, sauvat, lumikengät ja aihkio. Talviretkeilyvarusteiden vuokrausmahdollisuutta kannattaa selvittää etukäteen. Kysele tutuilta, lippukunnalta ja piiriltä. Netistä löytyy myös erilaisia varustevuokraussivuja, kuten retkirent.fi.

Myös vaellusteltta on tarpeen, ellei reittiä halua suunnitella autiotupien varaan. Kebnekaisen alueen autiotuvat eroavat Suomen vastaavista. Ne ovat maksullisia ja yleensä paremmin varusteltuja. Usein autiotuvissa on henkilökuntaa ja pieni kioski.

2. Lofootit, Norja

Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä on tullut tunnetuksi henkeäsalpaavan hienoista maisemistaan. Lofootit ovatkin ehdottomasti roadtripin arvoinen matkakohde, jossa riittää ihailtavaa varmasti jokaiselle luonnonystävälle.

Lofooteilla on helpointa liikkua omalla autolla. Hyvä reitti Suomesta käsin kulkee Narvikista siltojen kautta aivan saariryhmän eteläkärkeen Å-nimiseen kylään. Å on myös E10-tien päätepiste.

Siltojen lisäksi saarille vievät laivat ja autolautat, jotka ovatkin hyvä vaihtoehto, jos ei halua ajaa samaa reittiä takaisin.

Lofooteilta löytyy monia hienoja päivävaelluskohteita. Upeita maisemia kaipaavan kannattaa panna listalleen ainakin Reinen kylän läheisyydessä sijaitseva Reinebringen reitti sekä Lofoottien epävirallisen pääkaupungin Svolværin läheisyydessä sijaitseva Fløyan reitti. Fløyan huipulle johtavan melko haastavan ja jyrkän reitin kiipeää ylös noin parissa tunnissa riippuen kiipeäjien kunnosta.

Vierailun arvoisia kohteita ovat myös sympaattinen Nusfjordin kalastajakylä sekä Lofoottien monet upeat rannat. Etenkin Hauklandin ja Rambergin rannat ovat kuin tropiikista turkoosin vetensä ja valkoisen hiekkansa ansiosta.

Saarien kapeilla ja mutkittelevilla teillä liikkuu nykyään paljon turisteja, joten autoiluun kannattaa varata riittävästi aikaa ja malttia. Noin neljässä päivässä saariryhmään ehtii tutustua jo hyvin.

Lofooteilla pärjää mainiosti telttamajoituksella. Myös perinteisissä norjalaisissa kalastajamökeissä eli Rorbuereissa majoittautumista voi suositella! Kesällä lämpötilat ovat noin 13 asteen luokkaa, ja tuulen- ja vedenpitävä varustus on tarpeen.

3. Triglav, Slovenia

Slovenia on nousemassa matkailijoiden suosimaksi kohteeksi helppoutensa ja kauniin luon- tonsa ansiosta. Slovenian ainoa kansallispuisto on nimeltään Triglav. Monet retkeilijät majoit- tuvat rauhallisen Bohinjjärven kylien majataloihin tai turistien kansoittaman Bled-järven hotelleihin.

Triglavissa on useita päiväretkiksi sopivia reittejä, jotka vievät korkeille näköalapaikoille tai vesiputousten ääreen. Haastavampaa vaellusta kaipaaville kiinnostava kohde on reissu maan korkeimman vuoren Mount Triglavin huipulle. Kahden päivän vaelluksella noustaan 2 800 metrin korkeuteen. Jos aiempaa kokemusta vuorelle kipuamisesta ei ole, järjestetään alueella myös opastettuja vaelluksia.

Slovenia on hyvä kohde perheille ja ensimmäistä kansallispuistokokemusta ulkomailla kaipaaville. Reitit ovat selkeitä eikä eksymisen vaaraa ole. Kansallispuiston alueella on hyvät palvelut, mutta suurimmat ihmismassat ovat toistaiseksi keskittyneet Bled-järvelle.

4. Kolmen valtakunnan rajapyykki

Keltainen rajapyykki erottuu ympäröivästä luonnosta.

Kolmen valtakunnan rajapyykki sijaitsee Suomen, Ruotsin ja Norjan
rajalla. Rajapyykille pääsee Suomen puolelta Kilpisjärveltä Mallalaivalla. Kävelymatka Mallan
luonnonpuiston pienestä laivarannasta rajapyykille ei ole pitkä, ja samalla voi ihastella Lapin kauniin karuja maisemia. Rajapyykin luona voi sekunnissa hypähtää toiseen maahan, vaikka se ei aivan siltä tunnukaan.

Rajapyykiltä lähtee vaellusreittejä, joita pitkin pääsee niin Suomen, Ruotsin kuin Norjan autiotuville. Reittejä on erilaisia – yhtä pitkin täytyy kulkea suoraan tunturin yli, toinen kiemurtelee pidemmän matkan tuntureiden välissä. Norjan puolella voi kulkea upean Bárrás-tunturin vierellä ja Ruotsin puolella Pältsa-tunturin vuorisolassa, jossa näkymät ulottuvat kilometrien päähän.

Autiotuvat tarjoavat lepopaikan väsyneelle vaeltajalle. Niiltä löytyy nukkumapaikkoja sisällä ja mahdollisuus telttailla pihalla. Autiotu- vissa yöpyminen vaatii kuitenkin suunnittelua ja asiaan perehtymistä, sillä avaimet pitää hakea ennen lähtöä eivätkä kaikki autiotuvat ole varustetasoltaan samanlaisia. Pääsääntöisesti Ruotsin ja Norjan autiotuvat ovat paremmin varusteltuja.

5. Garmisch-Partenkirchen, Saksa

Garmisch-Partenkirchen sijaitsee Saksan Baijerissa aivan lähellä Itävallan rajaa. Alppikylään on helppo tulla Münchenista, josta bussimatka vie noin kaksi tuntia. Monipuoliset ulkoilumahdollisuudet tekevät tästä olympiakylästä hyvän matkakohteen aktiivista reissua haluaville partiolaisille.

Kylässä on useita pyörävuokraamoja, joista voi vuokrata pyörät koko porukalle vaikka muutamaksi tunniksi tai koko päiväksi. Vuokraamoissa on nykyään hyvät valikoimat sähköpyöriä, jotka mahdollistavat sen, että koko porukka pysyy hyvin vauhdissa mukana kunnosta riippumatta. Sähkö avustaa ylös jyrkkiä polkuja.

Päiväretkeksi soveltuva pyöräreitti kulkee Garmischista Eibseen-järvelle ja sen ympäri. Järveä kutsutaan Baijerin kauneim maksi, eikä varmasti suotta. Turkoosinkirkas vesi ja ympäröivät Alpit tekevät paikasta kuvankauniin. Järvi sijaitsee aivan Saksan korkeimman vuoren Zugspitzen juurella. Vuoren huipulle haluavan on kuitenkin varauduttava maksamaan köysiratakyydistä sievoinen summa. Garmisch-Partenkirchenin alueella patikointiin sopii hyvin myös esimerkiksi Wank-vuoren reitit.