Politiikkaviikko 29.10.-2.11. on vuosittainen teemaviikko, jonka aikana tutustutaan politiikan toimintamekanismeihin sekä ajankohtaisiin poliittisiin aiheisiin eri tavoin. Nostimme partion Instagram-tilillä esiin eri-ikäisiä partiotaustaisia poliitikkoja osoittaaksemme, että juuri partiolaisilla on paljon annettavaa kunnallispolitiikasta ministeritasolle.

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva

-Kuulun Vaarojen Vaeltajat-lippukuntaan, joka toimii kotikunnassani Paltamossa. Partio on ollut ekaluokasta lähtien harrastukseni ja kuva on tuolloisesta lupauksenannostani sudenpentuna. Toivon, että voimme jatkaa partiota lastemme kanssa, jotka tätä vielä odottavat, Jarva pohtii.

– Partio korostaa vastuun ottamista itsestä, toisista ihmisistä, yhteiskunnasta ja ympäristöstä. Partion tarjoamista taidoista onkin ollut hyötyä politiikassa, johon minua pyydettiin Keskustaan mukaan 19-vuotiaana. Sitä varten on ollut tärkeää partiolaisena oppia kommunikointia, kokonaisuuksien suunnittelua, selviytymistaitoja, kansainvälisyyttä, johtamista ja haasteiden ratkomista yhdessä.

Joakim Kärkäs, SDP:n kaupunginvaltuutettu Joensuussa

-Aloitin partioharrastuksen heti kun se oli iän puolesta mahdollista. Olen toiminut partiossa lippukunta-, piiri, keskujärjestö- ja kv-tasolla. Nykyäänkin ohjaan vielä kahta sudenpenturyhmää kotikaupungissani. Partio on rohkaissut minua vaikuttamaan aktiivisesti elinympäristööni, ja kertomaan omista mielipiteistäni muille – siksi kiinnostuin politiikastakin. Partion kautta etenin nuorisovaltuustoon, ja siitä nykyisiin kunnallisiin luottamustehtäviini, Joakim Kärkäs valottaa.

Lauri Karppi, Perussuomalaisten Vaasan kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen varajäsen

– Partioon liityin joskus 80/90 lukujen vaihteessa, ensimmäinen leirini oli ”Partioleiri 93” Pietarsaaressa, ja laumanjohtajana toimin vielä vuonna 2007. Nyt kun omat lapset menivät partioon niin olen uudestaan innostunut mukaan paperipartiolaiseksi, kertoo Lauri Karppi.

-Yhteiskunnalliset asiat ovat aina kiinnostaneet, lähdin heti mukaan ehdokkaaksi kun pyydettiin. Mietin että turha jännittää, koska lattialta ei voi tippua eli ei tästä nyt ainakaan huonompaan suuntaan voi enää mennä.

– Partiossa ja demokratiassa on paljon samaa, molempiin kynnys päästä sisään on varsin pieni. Suurin etu partiosta on se itseluottamus minkä on saanut, selvittyään vaikeistakin tilanteista vaelluksella ja esiinnyttyään koko kaupungin partiolaisille kaupungintalolla yrjönpäiväjuhlassa, ei ollenkaan jännitä mennä pitämään puhetta muutamalle kymmenelle valtuutetulle.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri ja kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen

Anne-Mari Virolainen

– Olin aktiivinen partiolainen korkeakouluopintojen alkamiseen asti. Partioaate ja arvomaailma ovat jääneet minuun ikuisesti. Olen iloinen, että partio tarjoaa yhä useammalle lapselle ja nuorelle arvokkaita kädentaitoja sekä luonnossa liikkumisen iloa ja taitoja. Arvostan, että partiossa opitaan hyviä käytöstapoja, yhdessä tekemistä ja toisten huomioimista, Virolainen kertoo.

– Partion opettamista taidoista ja tiedoista on ollut hyötyä yhteisten asioiden ajamisessa niin kunta-, maakunta- kuin valtakunnan politiikassakin.

Janika Kunnari, Vasemmistoliiton ensimmäinen varavaltuutettu Tampereella

Janika Kunnari

-Olin partiolainen koko alakouluaikani, ja vaikka siitä onkin reippaasti aikaa, monet valmiudet ovat olleet tarpeen myöhemminkin. Päädyin politiikan pariin tuttavieni pyydettyä (lue: painostettua) minua kuntavaaliehdokkaaksi. Ensivaaleissani sain vasemmistoliiton varavaltuutetun paikan, ja homma vei mukanaan, nauraa Kunnari.

– Politiikassa kaivataan partiolaisen asennetta. Jokainen poliitikko on oppinut vain tekemällä ja rohkeasti kokeilemalla – olemalla valmiina. Itseäni ovat inspiroineet myös joka partiolaiselle tutut jokaisenoikeudet: hyvä elämä ja puhdas luonto kuuluvat jokaiselle, ja niitä täytyy yhdessä puolustaa!

 

Inka Hopsu, vihreiden kaupunginvaltuutettu Espoossa sekä varakansanedustaja

– Aloitin partion kunnolla Espoon Kauka-Kuuteissa 11-vuotiaana, aiemmin epäonnistuneen partion aloituksen jälkeen. Kunnolla tarkoittaa, että illat kuluivat tanssin ja srk-toiminnan ohella kololla kokouksissa, viikonloput Nuuksiossa retkillä tai kisoissa. Partiopolku vei piiriin tekemään kehitysyhteistyöhanketta Senegalin partiolaisten kanssa ja SP:n kehyryhmään, sittemmin kansainvälisten yhteyksien valiokunnan puheenjohtajaksi (kv-asiamies WAGGGS) ja SP:n hallituksen jäseneksi, Hopsu kertoo.

-Politiikka tuli mukaan luontevasti, kun yhteisiä asioita oli tullut hoidettua jo monella muulla taholla. Ensin tein muiden kampanjoita, mutta sitten piti lähteä itsekin ehdolle. Nyt olen toista kautta Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Espoon kaupunginvaltuustossa ja puheenjohdan tänä vuonna Espoon poliittisia neuvotteluja esimerkiksi budjetista. Neuvottelupöydässä kokoomusta edustaa partiosta alun perin tuttu Henrik Vuornos. Olen myös Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan vpj ja Vihreiden koulutuspoliittisen työryhmän pj., viime kaudella puheenjohdin Vihreiden puoluevaltuuskuntaa ja olin myös kuusi vuotta puoluehallituksessa.

-Partio on opettanut päätösten tekemistä, organisaation ja liikkeen toiminnan hahmottamista, kaikenmoista järjestelykykyä, jota politiikassakin tarvitaan, monia asioita myös kantapään kautta. Kokemusta viestinnästä, hallinnosta, johtamisesta on kertynyt pitkin partiopolkua, samoin kuin arvokkaita ystävyyssuhteita. Vaikuttamistyötä sisältöasioihin on tullut tehtyä paljon myös, liittyen esimerkiksi nuorten oikeuksiin, globaaliin vastuuseen ja luontokysymyksiin.

#partioscout #partiolainenvaikuttaa #politiikkaviikko

Lisätietoja politiikkaviikosta.